Kan ik bij Zelfstroom zonnepanelen kopen met een huurwoning?

Kan ik bij Zelfstroom zonnepanelen kopen met een huurwoning?

Ja. Zonnepanelen kopen voor je huurhuis of huurwoning is mogelijk, maar er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een huurwoning met eigen dak en een huurwoning met een gedeeld dak (als je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont). Daarnaast is er ook een verschil als je particulier huurt of via een woningcorporatie. Hieronder leggen we per situatie uit of het wel of niet mogelijk is om zonnepanelen te kopen.

Ik heb een particuliere huurwoning met een eigen dak

Als je jouw woning huurt van een particuliere verhuurder, dan heb je de mogelijkheid om zonnepanelen kopen. Je hebt dan wel schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder. We raden het echter af om als huurder de zonnepanelen te kopen, om de simpele reden dat jij dan eigenaar bent van een zonnestroomsysteem op een dak wat niet van jou is. Besluit je bijvoorbeeld te verhuizen, dan moet je de zonnepanelen meenemen of doorverkopen aan de volgende huurder of de verhuurder. Dat kan soms lastig zijn. We adviseren daarom dat de eigenaar (jouw verhuurder) de zonnepanelen aanschaft. Dit is voor de verhuurder een goede investering, aangezien zowel de aantrekkelijkheid voor huurders, alsook de waarde van het huis kunnen stijgen als het voorzien is van een zonnestroomsysteem. Wat jij als huurder dus het best kunt doen, is de verhuurder erop attenderen en aansporen om contact met ons op te nemen.

Ik heb een huurwoning met een eigen dak van een woningbouwvereniging

Als je jouw woning huurt via een woningbouwvereniging, dan kunnen we helaas geen koopovereenkomst met je aangaan. Zelfstroom werkt uitsluitend met ‘natuurlijke personen’ (oftewel: niet met bedrijven) waardoor we geen koopovereenkomst aangaan met een woningbouwvereniging. Wil je toch weten wat mogelijk is? Attendeer dan je verhuurder op de voordelen van zonnepanelen, en laat hem contact met ons opnemen.

Ik heb een particuliere huurwoning met een gedeeld dak (VvE)

Heb je een huurwoning en is de verhuurder van jouw woning lid van een VvE, dan kun jij zelf geen zonnepanelen bij ons kopen. Het is het theoretisch wel mogelijk dat de VvE een koopovereenkomst met ons aangaat, maar dan moeten alle leden van de VvE het daarover eens zijn. Dit betekent dat jouw verhuurder het gesprek aan moet gaan met de andere leden in de VvE om te kijken of er draagkracht is voor zonnepanelen op het gedeelde dak. Als dit zo blijkt de zijn, helpen we natuurlijk graag door te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.