Wanneer kan ik btw op zonnepanelen terugvragen?

Wanneer kan ik btw op zonnepanelen terugvragen?

De kans is erg groot dat jij de btw terug kan vragen die jij hebt betaald over je zonnepanelen. Om er gemakkelijk achter te komen of jij recht hebt om de btw terug te vragen, hebben we een checklist voor je gemaakt. Er zijn over het algemeen vier voorwaarden waar jij als koper aan moet voldoen:

  • Je bent een particuliere afnemer zonder een actief btw-nummer;
  • Je hebt zonnepanelen gekocht en laten installeren op of bij je woning;
  • Je levert (een deel van) de opgewekte zonne-energie terug aan het energienet;
  • Je energiecontract staat op dezelfde naam als de factuur van de zonnepanelen.
  • De aanschafwaarde van je zonnestroomsysteem is minder dan €14.404 (incl. btw).

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de BTW (deels) terug te vragen als je niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Wij adviseren je in dit geval om contact op te nemen met je account of fiscaal adviseur om jouw specifieke situatie te beoordelen.

LET OP: als je zonnepanelen huurt kun je geen btw terugvragen over het huurbedrag. Als je de zonnepanelen na de huurperiode overneemt wel, indien de btw-regeling dan nog van kracht is natuurlijk.

Het forfait op je zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft, moet je altijd een bepaald (relatief klein) bedrag aan btw betalen. Dat bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid stroom jouw zonnestroomsysteem op gaat wekken. Het vooraf vastgestelde bedrag (het zogeheten forfait) dat hierbij hoort, vraag je dus niet terug aan de belastingdienst. Geen zorgen, voor een systeem waar je al snel zo’n € 800 belasting voor terugkrijgt, betaal je slechts zo’n € 80 forfait. Als je € 800 belasting hebt betaald en het forfait is € 80, dan vraag je dus € 720 terug van de belastingdienst. Hier vind je welke bedragen er voor de verschillende vermogens zijn vastgesteld en hoe het verder werkt. Of je maakt gebruik van de gratis btw-service van Zelfstroom, dat kan natuurlijk ook.

De gratis btw-service van Zelfstroom

Mag jij je btw terugvragen, dan kun je dit ook door ons laten regelen. Iedereen die recht heeft op btw-teruggave, mag gebruikmaken van onze gratis btw-service. Gewoonlijk kost een service voor het terugvragen van btw € 156,09 (incl. btw). Samen met onze partner BADACO Administratie en Belastingadviseurs nemen wij het hele traject van de btw-teruggave zonnepanelen voor je uit handen. Zo houd je meer tijd over voor leuke dingen waar je wél energie van krijgt.

Zelf de btw terugvragen

Doe je het liever helemaal zelf, dat kan ook. Dit gaat via de kleine ondernemingsregeling en heb je in drie stappen geregeld, namelijk:

  1. Je meldt je aan bij de belastingdienst als ondernemer voor de btw.
  2. Je geeft je rekeningnummer door aan de belastingdienst.
  3. Je vult je btw-aangifte in en wacht op de btw teruggave.

Deze drie stappen en de benodigde formulieren zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Let op: het is belangrijk dat je de btw binnen een half jaar na het kalenderjaar van plaatsing terugvraagt. Laat je bijvoorbeeld in 2020 zonnepanelen plaatsen, dan moet je vóór juli 2021 de btw teruggevraagd hebben.

Zonnepanelen kopen of huren

Als je besluit om zonnepanelen te kopen, kun je de belasting die je erover betaalt terugvragen. Dit is een regeling vanuit de overheid om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Verder zijn er ook nog andere financiële regelingen die het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker maken. En dat gebeurt allemaal om jouw portemonnee tegemoet te komen én om het milieu te sparen. Heb je ondanks de financiële regelingen niet genoeg op je spaarrekening om ineens zonnepanelen aan te schaffen, dan bieden we je bij Zelfstroom ook nog de optie om zonnepanelen te huren. Daarmee bespaar je direct op je energierekening, maar hoef je niet in één keer een grote investering te doen.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.