Terugverdientijd Zonnepanelen

Terugverdientijd Zonnepanelen

Een paar jaar geleden lag de de terugverdientijd van zonnepanelen nog tussen de 10 en 15 jaar. Maar inmiddels zijn de prijzen voor zonnepanelen fors gedaald. Dit heeft onder andere te maken met de sterke concurrentie binnen de zonnepanelenbranche. De productie van zonnepanelen stijgt, waardoor de prijs flink daalt. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een kortere terugverdientijd van zonnepanelen!

Terugverdientijd zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren doe je voor een periode van 10 jaar. Omdat je geen investering doet, spreken we niet van een terugverdientijd. Je hebt minder energie nodig van de energieleverancier, daardoor daalt je energierekening. Gemiddeld bespaart een huishouden met zonnepanelen huren zo’n €132 per jaar. Na de huurperiode kun je nog 20 jaar zelf stroom opwekken. Omdat je dan geen huur meer betaalt, is je besparing veel hoger.

Terugverdientijd zonnepanelen kopen
Zonnepanelen kopen is een investering van enkele duizenden euro’s. Omdat jouw energierekening lager wordt, verdien je de investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe lang de terugverdientijd is.

Terugverdientijd zonnepanelen 2018
Je verbruikt in totaal 3.400 kilowattuur (kWh) per jaar. Dit moet je nu in z’n geheel afnemen van je energieleverancier, voor zo’n €0,20 per kWh. Per jaar betaal je dus ongeveer €680 voor stroom. Als je kiest voor zonnepanelen kopen, dan wek je met een zonnestroomsysteem van 10 zonnepanelen van 315 Wp (gericht op het zuiden) ongeveer 3.000 kWh per jaar op; dit is 88 procent van je energieverbruik.

Deze zonnepanelen kosten €5.040 inclusief btw. Omdat je de btw terug kan vragen bij de Belastingdienst, betaal je voor je zonnestroomsysteem netto €4.105, inclusief montage, bekabeling en omvormer. De besparing in deze berekening komt op jaarbasis uit op €188. De terugverdientijd bij gelijkblijvende opbrengst is dan 7 jaar.

Liever zonder investering zonnepanelen op je dak? Kies voor zonnepanelen huren.