Salderen met zonnepanelen: zo werkt het

Salderen en energie terugleveren

Als je in totaal meer stroom teruglevert dan je afneemt, dan krijg je een aantrekkelijke terugleververgoeding. Die verrekening noemen we salderen. Iedereen met zonnepanelen krijgt er mee te maken. Op deze pagina lees je alles over salderen en energie terugleveren!
Direct meer weten over de  huidige stand van zaken van de salderingsregeling? Lees dan hier verder.

Top 10 vragen over salderen

De stroom die je zelf opwekt, wordt eerst gebruikt door alle apparaten in huis. Soms wek je meer stroom op dan je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet thuis bent. Dan gaat de stroom die je niet gebruikt automatisch het elektriciteitsnet op. Dit heet terugleveren.

Andersom kan ook, bijvoorbeeld in de avond. Dan wek je zelf geen stroom op, maar heb je wel stroom nodig. Je kan dan via Zelfstroom gewoon groene stroom afnemen.

Als je in totaal meer stroom teruglevert dan je afneemt, dan krijg je een aantrekkelijke terugleververgoeding. Dat heet salderen.

Kies je voor een zonnestroomsysteem van Zelfstroom? Dan regelen wij de aanmelding van jouw zonnestroomsysteem bij je netbeheerder. Zelf hoef je verder niets te doen.

Zelfstroom regelt de aanmelding via de netbeheerder. Kies je voor een andere leverancier? Meld je zonnestroomsysteem dan zelf zo snel mogelijk aan bij je netbeheerder.

Aanmelden bij je netbeheerder
Als je energie wilt terugleveren, meld dit dan ook bij je regionale netbeheerder of via de website Energieleveren.nl. Deze website is een initiatief van de regionale netbeheerders. Zonder registratie kom je niet in aanmerking voor een financiële vergoeding als je meer opwekt dan je verbruikt.

Het is verstandig om je energieleverancier te laten weten dat je zelf stroom gaat opwekken.

 

Aanmelden bij je energieleverancier

Je hoeft geen nieuw energiecontract af te sluiten als je kiest voor zonnepanelen. Het is echter wel verstandig om je energieleverancier te vragen of het termijn- of voorschotbedrag naar beneden kan. Je gaat immers minder energie afnemen, omdat je (voor een deel) in je eigen energieverbruik voorziet. Vaak kun je termijn- of voorschotbedrag zelf online wijzigen.

De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die je van je energiebedrijf kreeg. Je kan dus nooit meer salderen dan de energie je krijgt van het energiebedrijf. Hoe hoog je salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.

Je neemt 3.500 kWh per jaar af van je energieleverancier. Jouw zonnepanelen wekken in datzelfde jaar 2.000 kWh stroom op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. De andere 1.000 kWh gaat terug naar het energienet.

De salderingsgrens is de hoeveelheid stroom die je afneemt bij je energieleverancier. In dit voorbeeld is dat 3.500 kWh. Jouw opgewekte en niet gebruikte stroom zit onder de salderingsgrens. Daarom is jouw teruggeleverde stroom dus evenveel waard als de stroom die je hebt afgenomen. Je energieleverancier trekt van deze 3.500 kWh de stroom af die je hebt teruggeleverd. In dit voorbeeld is dit 1.000 kWh. Je hoeft dus voor slechts 2.500kWh te betalen.

Je neemt 2.000 kWh af bij je energieleverancier. Jouw zonnepanelen leveren 4.000 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 1.500 kWh. Je levert dan 2.500 kWh terug aan het energienet.

In dit voorbeeld is de salderingsgrens 2.000 kWh. Je hebt 2.500 kWh teruggeleverd, dus je hebt 500 kWh meer teruggeleverd aan het net dan je hebt afgenomen. Je kunt dus 2.000 kWh salderen. Hiervoor krijg je het bedrag per kWh dat je aan je energieleverancier betaalt. Voor de overige 500 kWh krijg je een lager tarief terug van je energieleverancier.

Doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben wordt er netto steeds minder stroom afgenomen en loopt de overheid hierdoor belastinginkomsten mis en de energiereuzen missen hierdoor omzet. Daarom voeren de energiereuzen een lobby om de salderingsregeling te veranderen.

In een kamerbrief in mei 2019 door minister Wiebes bekend gemaakt dat de gunstige salderingsregeling is verlengd tot 2023. Bovendien komt de omstreden terugleversubsidie definitief niet. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd.

Volg hier het laatste nieuws over de salderingsregeling.

Dan zal het salderen stapsgewijs worden afgebouwd. Het komt er op neer dat je de opgewekte zonnestroom die je teruglevert aan het netwerk, niet meer volledig mag verrekenen met de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen. Hoe de stapsgewijze afbouw er precies uit gaat zien, wordt eind dit jaar bekendgemaakt. Het kabinet heeft wel aangegeven dat de huidige terugverdientijd voor zonnepanelen niet mag oplopen.

Meer informatie over de regeringsplannen vind je in ons blog over de salderingsregeling.

Van je energieleverancier krijg je aan het einde van het jaar een jaarafrekening. Hier staat de stroom op die je hebt afgenomen van je energiemaatschappij verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd.

De jaarafrekening wordt gebaseerd op je energieverbruik. Heb je een slimme meter, dan worden je meterstanden automatisch doorgegeven. Heb je een traditionele energiemeter, dan moet je de meterstanden handmatig doorgeven.

Interesse in zonnepanelen

Voordelen van huren

  • A-kwaliteit zonnepanelen
  • Achteraf betalen, na de installatie
  • Je woning wordt direct meer waard

De zekerheden van Zelfstroom

  • Compleet zonnestroomsysteem op maat
  • Opbrengstmonitoring via wifi
  • De kortst mogelijke terugverdientijd
  • Volledige montage
  • 10 jaar garantie, dus 10 jaar een gerust gevoel
  • Inruil- en verhuisservice

Bekijken of jouw dak geschikt is?

Start de dakcheck
95% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 432 klantbeoordelingen