Salderen met zonnepanelen? Alle info op een rij!

Salderen met zonnepanelen? Alle info op een rij!

Hoe werkt salderen met zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je jouw eigen stroom op. Soms komt het zelfs voor dat je meer stroom opwekt dan je direct verbruikt. Dit overschot aan stroom lever je automatisch terug aan het stroomnet. Jij maakt je opgewekte stroom als het ware beschikbaar voor anderen. Op je energierekening staat hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt teruggeleverd en verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekent met je verbruikte energie. Dit heet: salderen.

De salderingsregeling

Terugleveren aan het net

Dankzij de salderingsregeling wordt de stroom die je teruglevert aan het stroomnet weggestreept tegen de stroom die je van jouw energieleverancier afneemt. Zo staat er aan het einde van het jaar minder ‘verbruikte energie’op je rekening, waardoor je minder betaalt voor energie die je wel verbruikt hebt. Super gunstig, maar hier zit wel een grens aan. De zogeheten salderingsgrens. Je mag namelijk niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan ontvang je over dit gedeelte een terugleververgoeding.

Zonnepanelen app - online monitoren
Tip!

De Zelfstroom App geeft je direct inzicht in je opwek en verbruik! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Salderingsregeling verlengd!

Voorlopig volop salderen

Voor een langere tijd was het plan de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen. Maar op 13 februari 2024 is de afbouw van de salderingsregeling door de Eerste Kamer weggestemd!* De salderingsregeling blijft bestaan. En dat is goed nieuws voor mensen die zonnepanelen hebben (of erover nadenken om ze te nemen). Dankzij dit besluit kun je de stroom die je afneemt van het net voor 100% blijven salderen tegen de stroom je zelf opwekt maar niet direct gebruikt. Hierdoor wordt de terugverdientijd van zonnepanelen nog korter en ben je binnen een paar jaar uit de kosten.

*Op 13 februari 2024 stemde een ruime meerderheid van 43 senatoren tegen het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling van minister Jetten.

Stel geniet van de zon - zonnepanelen

Salderingsgrens & vergoeding

Het maximale wat je kunt salderen

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.500 kWh van de energieleverancier ontvangen, dan mag je tot deze grens salderen. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier? Dan krijg je voor dat verschil een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is bij iedere energieleverancier anders.

Ga ook in de toekomst slim om met jouw opgewekte stroom

Het begint bij zonnepanelen!

Energiemaatschappijen zijn minder blij met het nieuws dat de salderingsregeling blijft. De salderingsregeling kost energiemaatschappijen geld en daarom voeren steeds meer energiebedrijven zogenaamde terugleverheffingen in. Dit houdt in dat je als eigenaar (of huurder) van zonnepanelen extra kosten betaalt als je stroom teruglevert aan het net. Het wordt dus nog belangrijker, slim om te gaan met je opgewekte energie. Bijvoorbeeld door je eigen verbruik te vergroten of stroom op te slaan in een thuisbatterij.

Onze adviseurs denken graag met je mee over hoe je het beste om kunt gaan met de terugleverheffingen en je eigen opgewekte stroom. Onze adviseurs geven je tijdens het gesprek advies dat echt bij je past.

Adviseur Juan - links
Duurzaamheidsadviseur Juan

Slim omgaan met je opgewekte stroom? Daar kunnen wij bij helpen! In een adviesgesprek bespreken we hoe je dit aanpakt.

Meer weten over salderen?

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.
In februari 2024 is de afbouw van de salderingsregeling weggestemd en dat houdt in dat salderen blijft. Benieuwd wat dat betekent voor jouw situatie?

Hoeveel ga jij besparen met zonnepanelen?

Je hebt een woning met eigen dak nodig