Wat brengt zonnepanelen huren op?

Wat brengt zonnepanelen huren op?

Het huren van zonnepanelen is een goede manier om te besparen op je energierekening. En in vrijwel alle gevallen is de besparing hoger dan het bedrag dat je extra betaalt aan huur. In dit rekenvoorbeeld laten we zien hoeveel je kunt besparen en hoe dat precies werkt.

Hoe bespaar je door zonnepanelen te huren?

Je betaalt een maandelijks huurbedrag voor het zonnestroomsysteem op jouw dak. Maar voor de stroom die de zonnepanelen maandelijks opwekken betaal je niets, waardoor je bespaart op je maandelijkse energiekosten. Daarnaast leveren we bij Zelfstroom aanvullende groene stroom en gas tegen kostprijs, waardoor je nog meer bespaart. Die kosten die je bespaart, zijn hoger dan de maandelijks huur voor de zonnepanelen, waardoor je uiteindelijke maandlasten lager worden. Hoe dat precies zit leggen we hieronder uit met behulp van een rekenvoorbeeld.

Een rekenvoorbeeld van wat het huren van zonnepanelen oplevert*

Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddeld gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) met een gemiddeld verbruik (zo’n 4.000 kWh stroom en zo’n 2.000 m³ gas per jaar) tegen een gemiddeld bedrag. Daar komen de maandelijkse vastrecht en netbeheerkosten nog bij. Dat betekent dat het gezin in dit voorbeeld maandelijks € 134 voor stroom betaalt.

Een totaal van € 134,- aan maandelijkse stroomkosten zonder zonnepanelen.

Op een gemiddeld dak passen zo’n 10 zonnepanelen, dus we gebruiken dat aantal ook in dit rekenvoorbeeld. Die 10 zonnepanelen leveren 3.942 kWh aan stroom op. Voor de 10 zonnepanelen op je dak, betaal je € 74 aan huur.

Dat betekent een totaal van € 74 aan maandelijkse energiekosten met zonnepanelen.

Dat betekent dus een jaarlijkse besparing van € 720 in het eerste jaar.

Rekensom blok

Onderstaande berekening is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van een gezin met 4 personen: per jaar 4.000 kWh stroom en 2.000m3 gas. De berekening gaat uit van 10 zonnepanelen van 415Wp en een Growatt omvormer met een looptijd van 15 jaar.

 • Huidige stroomkosten

  • Stroom € 134
  • Totaal € 134
 • Nieuwe maandlasten via Zelfstroom

  • Huur zonnestroomsysteem € 74
  • Vakkundige installatie € 0
  • Garanties & verzekeringen € 0
  • Totaal € 74

Een besparing die vanwege de belastingstijgingen op netstroom in de loop der jaren waarschijnlijk alleen maar hoger zal worden, want de maandelijkse huur die je betaalt voor je zonnepanelen staat de hele looptijd vast. De klap op de vuurpijl: je doet ook nog eens iets goeds voor het milieu.

Zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen kan jou dus al snel honderden euro’s per jaar besparen. Maar iedere situatie is anders, dus bij sommige huishoudens loopt die besparing nog hoger op. Om erachter te komen wat jij precies kunt besparen op je maandelijkse energiekosten, kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Door te kijken naar jouw persoonlijke situatie, kunnen we je een gerichte offerte aanbieden en middels een op maat gemaakte voorbeeldberekening laten zien wat de te verwachten besparing is op jouw energierekening.