Hier moet je op letten bij het huren van zonnepanelen.

Waar moet je op letten bij het huren van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen huurt, bijvoorbeeld bij Zelfstroom, hoef je geen groot bedrag te investeren. Ook heb je geen zorgen om de zonnepanelen, want ze zijn niet van jou. Om te bepalen of huren ook iets voor jou is, hebben we de tips van de Consumentenbond samengevat.

Waarom zou je huren?

Zonnepanelen op je dak zorgen voor kostenbesparingen én milieuwinst. Grote voordelen die de keuze voor zonnepanelen makkelijk maken. Maar eerlijk is eerlijk, de aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Consumentenbond: ‘Als je zonnepanelen huurt profiteer je vanaf dag 1 van de energie die ze leveren, en dus van een lagere energierekening. Terwijl je niet eerst een flinke investering hoeft te doen. Geld lenen hoeft ook niet, je moet alleen maandelijks huur betalen, dat normaal gesproken lager is dan de maandelijkse opbrengst van de panelen.’

Let op de kleine lettertjes

Er zijn inmiddels meerdere aanbieders waar je zonnepanelen kunt huren.  Zelfstroom richtte zich als eerste volledig op de verhuur, om zonne-energie voor iedereen bereikbaar te maken. De voorwaarden zijn transparant, zonder verborgen adders onder het gras, zoals de Consumentenbond nog weleens tegenkomt. Zoals ‘een forse demontagevergoeding’ als je voortijdig opzegt. Of ‘een contractueel vastgelegde jaarlijkse stijging van de huur (indexatie), ook als de inflatie 0% is’. Lees dus goed de voorwaarden en check of je alles begrijpt. Twijfel je aan wat er staat, vraag om een duidelijke uitleg. Daar heb je recht op.

Huren is zorgeloos

Een belangrijk voordeel dat de Consumentenbond in huren ziet: ‘je hoeft je geen zorgen te maken om defecten en garantie op zonnepanelen. De zonnepanelen en omvormer zijn namelijk niet jouw eigendom en de verhuurder is er verantwoordelijk voor dat ze werken. Bij een langlopend huurcontract kun je op deze manier bovendien langer garantie op de goede werking van je systeem hebben dan als je zelf zonnepanelen koopt’. Dat geldt ook voor Zelfstroom: onderhoud of reparatie kosten je dus helemaal niets.

Lange termijn beslissing

Net als wanneer je een zonnestroomsysteem koopt, bespaar je met huren geld. Die besparing is wel iets kleiner, omdat je een vast bedrag aan huur kwijt bent. Ook zit je vast aan een huurperiode van meestal tien jaar. Maar stelt de Consumentenbond: “ook als je panelen koopt, neem je een beslissing voor de lange termijn, waarbij het financiële voordeel op die lange termijn deels afhankelijk is van overheidsbeleid.”

Over de lange termijn gesproken: wat als je binnen de huurperiode verhuist? Dat wordt soms een kostbare aangelegenheid, als je een afkoopsom moet betalen. Gelukkig denkt Zelfstroom met je mee in de vorm van een verhuisservice. Die biedt je volop flexibele mogelijkheden om je zonepanelen mee te verhuizen, of te verkopen aan de volgende eigenaar.

Nog geen zonnepanelen?

Je hebt een woning met eigen dak nodig