Is zonnepanelen huren rendabel?

Is zonnepanelen huren rendabel?

Het huren van zonnepanelen is een goede manier om te besparen op je energierekening. Je doet geen grote investering, maar wekt wel je eigen stroom op. Nu hoor ik je denken “is zonnepanelen huren rendabel”? Jazeker, want de besparing is hoger dan het huurbedrag en dus gaan jouw maandelijkse kosten direct omlaag. Maar hoeveel bespaar je dan precies met zonnepanelen en wat is het verschil per situatie? In dit artikel vertellen we het je! 

Wat bespaar je als je zonnepanelen huurt?

Ga je zonnepanelen huren? Dan betaal je maandelijks een huurbedrag voor het zonnestroomsysteem op jouw dak. Maar voor de stroom die de zonnepanelen maandelijks opwekken betaal je niets. Omdat de besparing op je energierekening maandelijks hoger is dan de huurkosten, verlaag je meteen je maandelijkse kosten. Maar hoeveel bespaar je dan met zonnepanelen? Dat is per situatie verschillend en van een aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de panelen, de ligging van jouw dak en aantal zonnepanelen op jouw dak.  

Als voorbeeld gaan we uit van een gemiddeld dak, hier passen 10 panelen op. Is het verstandig om zonnepanelen te huren? Ja want, als je 10 zonnepanelen huurt bespaar je € 720 per jaar. Hoe dat precies zit leggen we hieronder uit met behulp van een rekenvoorbeeld. 

Wat is de besparing bij 10 zonnepanelen?

Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddeld gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) met een verbruik van 4.133 kWh stroom per jaar. Stel dat het gezin geen zonnepanelen heeft, dan kopen ze hun stroom bij de energieleverancier. De prijs per kWh is € 0,36 bij de energieleverancier, (gemiddelde kWh prijs, februari 2024). Zonder zonnepanelen kost het verbruik van 4.133 kWh het gezin € 124 per maand en € 1.487 per jaar. 

Om het stroomverbruik van 4.133 kWh zelf op te wekken huurt het gezin 10 zonnepanelen. Zoveel panelen passen er gemiddeld op een dak in Nederland. 10 zonnepanelen wekken jaarlijks 4.133 kWh stroom op en het gezin betaalt een huurbedrag van € 64 per maand en € 768 per jaar. Hier komen verder geen kosten bij. De installatie, eventuele reparaties, garanties en verzekeringen zijn allemaal kosteloos geregeld. 

Door zonnepanelen te huren bespaart het gezin dus elk jaar € 720 op hun energierekening! 

Rekenvoorbeeld besparing bij 10 zonnepanelen

Onderstaande berekening is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van een gezin met 4 personen: 4.133 kWh stroom per jaar. De berekening gaat uit van 10 zonnepanelen met een vermogen van 435Wp en een Growatt omvormer met een looptijd van 15 jaar.

 • Huidige kosten per maand
  • Stroom € 124
  • Totaal € 124
 • Nieuwe kosten per maand via Zelfstroom
  • Huur zonnestroomsysteem € 64
  • Vakkundige installatie € 0
  • Garanties & verzekeringen € 0
  • Totaal € 64

Besparing met zonnepanelen per situatie

Hoeveel je met zonnepanelen huren bespaart is afhankelijk van je stroomverbruik. Zo verbruikt een gezin met 4 kinderen waarschijnlijk meer dan een gezin zonder kinderen. Hoe meer je als gezin verbruikt, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om jouw stroomverbruik op te wekken.  

Om je een beeld te geven wat je in verschillende situaties kunt gaan besparen door zonnepanelen te huren, hebben we nog wat rekenvoorbeelden voor je op een rijtje gezet. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de besparing kan zijn wanneer je 8 zonnepanelen, 10 zonnepanelen of 12 zonnepanelen huurt bij Zelfstroom.  

Wil je weten wat jij elke maand kunt besparen door zonnepanelen te huren? Plan dan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs. Aan de hand van jouw verbruik, de ligging van jouw dak en het aantal zonuren in jouw straat maakt de adviseur een persoonlijke berekening.  

Is zonnepanelen huren rendabel?

Welke CO2 besparing behaal je met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor je eigen portemonnee, ook goed voor het klimaat. Bij het opwekken van zonnestroom komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen vrij, waardoor jouw CO2-uistoot lager wordt. Met 10 zonnepanelen wek je zo’n 4.133 kWh aan groene stroom per jaar op en bespaar je bijna 1.200 kilo CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan 15 ritjes van Amsterdam naar Parijs. Lekker bezig! 

Dus is zonnepanelen huren rendabel?

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug en leveren vaak juist geld op! Voor stroom betalen moet je toch, maar met zonnepanelen wordt het een stuk voordeliger. Want als je zonnepanelen gaat huren, ben je elke maand minder geld kwijt voor je stroom omdat je het zelf opwekt! Het huren van zonnepanelen is daarom zeker rendabel.

Er zijn een aantal zaken waar je over na moet denken bij de keuze voor zonnepanelen. Deze zaken zorgen ervoor dat je jouw kosten sneller terugverdiend en de hoogste besparing haalt. Hierdoor zijn jouw zonnepanelen op de lange termijn nog meer rendabel.

 1. Stroomprijs
  Hoe hoger de stroomprijs, hoe korter de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. Omgekeerd geldt hetzelfde: is de stroomprijs laag, dan gaat het besparen met zonnepanelen wat langzamer.
 2. Vermogen van de zonnepanelen
  Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende vermogens. Bij ons kies je voor zonnepanelen met een vermogen van 435 of 425 Wattpiek. Het vermogen geeft aan hoeveel stroom (in kWh) een paneel kan opwekken. Zo leveren panelen met een hoger vermogen dus een hogere opbrengst waardoor je minder panelen nodig hebt voor dezelfde stroom opbrengst.
 3. Toekomstig stroomverbruik
  Om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen nu en in de toekomst rendabel zijn, is het belangrijk om goed naar je huidige en toekomstige stroomverbruik te kijken. Hoe meer stroom je zelf opwekt en verbruikt, hoe voordeliger. Hierdoor hoef je minder stroom van de energieleverancier te kopen voor de hoofdprijs. Denk ook vast na over toekomstige aankopen, zoals een elektrische kookplaat, hybride warmtepomp, elektrische auto of airco. Als je van plan bent binnenkort een aankoop te doen waardoor jouw stroomverbruik stijgt, is het slim dit te bespreken met de adviseur. Zodat we nu ervoor zorgen dat je ook in de toekomst genoeg stroom opwekt voor alle elektrische apparaten in en rondom huis.
 4. Ligging van de zonnepanelen
  De ligging van de zonnepanelen heeft invloed op de stroomopbrengst, door het aantal zonuren per dag. Een dak met zonnepanelen op het zuiden wekt de meeste stroom op.  Ligt je dak naar het zuidoosten of zuidwesten dan haal je alsnog een mooie opbrengst. Ook is het in sommige gevallen slim voor een oostwest opstelling te kiezen. Hierbij verdeel je jouw panelen naar het oosten en het westen. Zodat jouw zonnepanelen in de ochtend en namiddag stroom opwekken. Handig, want op deze momenten wordt de meeste stroom verbruikt die je gelijk kunt gebruiken!

Bereken hoe rendabel zonnepanelen huren voor jou is.

Kies ervoor om zonnepanelen te huren en betaal een laag, vast bedrag per maand. Doordat de zonnepanelen stroom opwekken bespaar je flink op je energierekening en levert het huren van zonnepanelen geld op. Hoeveel je gaat besparen en hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Dat is per situatie verschillend. Benieuwd naar de precieze kosten en besparing voor jouw situatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of doe de online dakcheck.

Doe de dakcheck