Wat bespaar je met zonnepanelen?

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Het huren van zonnepanelen is een goede manier om te besparen op je energierekening. Je doet namelijk geen investering, maar wekt wel je eigen energie op. De besparing is hoger dan het bedrag dat je aan huur betaalt en hierdoor nemen jouw maandelijkse kosten flink af. Maar hoeveel bespaar je dan precies met zonnepanelen en wat is het verschil per situatie? In dit artikel vertellen we het je!

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen huren?

Ga je zonnepanelen huren? Dan betaal je maandelijks een huurbedrag voor het zonnestroomsysteem op jouw dak. Maar voor de stroom die de zonnepanelen maandelijks opwekken betaal je niets. Omdat de besparing maandelijks hoger is dan de huur die je betaalt voor de zonnepanelen, verlaag je meteen jouw energierekening en maandelijkse kosten. Maar hoeveel bespaar je dan met zonnepanelen? Dat is per situatie verschillend en van een aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit, het vermogen en aantal zonnepanelen op jouw dak. Met de huur van 10 zonnepanelen bespaar je zo’n € 924,- per jaar. Hoe dat precies zit leggen we hieronder uit met behulp van een rekenvoorbeeld.

Wat is de besparing bij 10 zonnepanelen?

Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddeld gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) met een verbruik van 4.000 kWh stroom per jaar. Hiervoor betaalt het gezin een bedrag van € 0,44 per kWh bij de energieleverancier. Daar komen de maandelijkse vastrecht en netbeheerkosten nog bij. Zonder zonnepanelen betaalt het gezin (4.000 kWh * € 0,44) = € 1.776 aan stroom per jaar en € 148 per maand.

Om het stroomverbruik van 4.000 kWh van het gezin te dekken, zijn zo’n 10 zonnepanelen nodig. Dit is ook meteen het aantal panelen dat op een  gemiddeld dak past. Deze 10 zonnepanelen leveren 4.038 kWh aan stroom per jaar op en hiervoor betaalt het gezin een bedrag van € 71 per maand en € 852 per jaar. Hier komen verder geen kosten bij. De installatie, eventuele reparaties, garanties en verzekeringen zijn allemaal kosteloos geregeld.

Op jaarbasis bespaart het gezin dus zo’n € 924 met de huur van zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld besparing bij 10 zonnepanelen

Onderstaande berekening is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van een gezin met 4 personen: 4.000 kWh stroom per jaar. De berekening gaat uit van 10 zonnepanelen met een vermogen van 425Wp en een Growatt omvormer met een looptijd van 15 jaar.

 • Huidige stroomkosten

  • Stroom € 148
  • Totaal € 148
 • Nieuwe maandlasten via Zelfstroom

  • Huur zonnestroomsysteem € 71
  • Vakkundige installatie € 0
  • Garanties & verzekeringen € 0
  • Totaal € 71

Besparing met zonnepanelen per situatie

Hoeveel je met zonnepanelen huren bespaart is afhankelijk van je stroomverbruik (en gezinssituatie). Zo verbruikt een gezin met 4 kinderen waarschijnlijk meer dan een gezin zonder kinderen. Hoe meer je als gezin verbruikt, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt. Ben je benieuwd naar de besparing met zonnepanelen per situatie? In de tabel hieronder zetten we de verwachte besparing van verschillende situaties op een rij. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de besparing bij 8 zonnepanelen, 10 zonnepanelen of 12 zonnepanelen. Ook kun je zelf jouw verwachte besparing met zonnepanelen berekenen met onze dakcheck.

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Welke CO2 besparing behaal je met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook goed voor het klimaat. Bij het opwekken van zonnestroom komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen vrij, waardoor je jouw CO2-uistoot beperkt. Met 10 zonnepanelen wek je zo’n 4.038 kWh aan groene stroom per jaar op en bespaar je bijna 1.200 kilo aan CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan 15 ritjes van Amsterdam naar Parijs. Lekker bezig!

Dus, zijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug en leveren vaak juist geld op! Het huren van zonnepanelen is daarom zeker rendabel. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij de keuze voor zonnepanelen. Deze zaken zorgen ervoor dat je jouw kosten sneller terugverdiend en de hoogste besparing haalt. Hierdoor zijn jouw zonnepanelen op de lange termijn meer rendabel.

 1. Stroomprijs
  Hoe hoger de stroomprijs, hoe korter de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. Omgekeerd geldt hetzelfde: is de stroomprijs laag, dan gaat het besparen met zonnepanelen wat langzamer.
 2. Vermogen van de zonnepanelen
  Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende vermogens. Bij ons kies je voor zonnepanelen met een vermogen van 425 Wattpiek. Het vermogen geeft aan hoeveel stroom (in kWh) een paneel opwekt onder de beste omstandigheden. Zo leveren panelen met een hoger vermogen dus een hogere opbrengst en heb je er minder van nodig om hetzelfde rendement te bereiken.
 3. Toekomstig stroomverbruik
  Om er voor te zorgen dat jouw zonnepanelen nu en in de toekomst rendabel zijn, is het belangrijk om goed naar je huidige en toekomstige stroomverbruik te kijken. Hoe meer stroom je zelf opwekt en verbruikt, hoe voordeliger. Hierdoor hoef je namelijk minder stroom tegen een hoog tarief van het stroomnet af te nemen. Houd daarnaast ook rekening  met toekomstige aankopen, zoals de aankoop van een hybride warmtepomp, elektrische auto of airco. Zo wek je ook in de toekomst genoeg stroom op voor alle elektrische apparaten in en rondom huis.
 4. Ligging van de zonnepanelen
  De ligging van de zonnepanelen is van invloed op de stroomopbrengst van de zonnepanelen. Een dak op het zuiden heeft de hoogste stroomopbrengst. Ligt je dak op het zuidoosten of zuidwesten dan behaal je alsnog een mooie opbrengst, wel moet je rekening houden met een iets lager rendement ten opzichte van een dak op het zuiden. Maar ook een oostwest opstelling kan interessant zijn. Waarom? Omdat jouw zonnepanelen dan vooral in de ochtend en namiddag veel stroom opwekken. Handig, want op deze dagdelen wordt het meeste stroom verbruikt en hoef je dus minder terug te leveren.

Bereken of zonnepanelen voor jou rendabel zijn

Benieuwd wat je kunt besparen met zonnepanelen en of ze ook voor jouw situatie rendabel zijn? Doe de bespaarcheck en bereken direct je voordeel.

 • Zie hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen
 • Geheel gratis en vrijblijvend
 • Bekijk jouw toekomstige besparing
Bereken mijn besparing