Zonnepanelen huren of kopen

Zonnepanelen huren of kopen? Zo maak jij de juiste keuze.

Heel de buurt geniet van duurzame energie en een lagere energierekening, maar zelf twijfel je nog over zonnepanelen. Levert het wel genoeg op.. is het niet te veel gedoe.. en wat is eigenlijk de beste keuze.. zonnepanelen huren of kopen? Geen zorgen, in dit artikel beantwoorden we al je vragen en zetten we de belangrijkste verschillen, voor- en nadelen en kosten voor je op een rij. Zo weet je na het lezen van dit blog precies wat voor jou de beste keuze is. Beloofd!

Het verschil tussen zonnepanelen huren en kopen

Het grootste verschil tussen zonnepanelen huren en kopen is de investering en het eigendom van de zonnepanelen. Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen? Dan betaal je in één keer het hele bedrag voor de zonnepanelen en word je direct de eigenaar van het zonnestroomsysteem. Kun je of wil je niet in één keer een flinke investering doen, maar wil je toch besparen? Dan is zonnepanelen huren een interessante optie voor jou. Of je nu besluit om zonnepanelen te huren of kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. In onderstaande tabel zie je de belangrijkste verschillen tussen de twee opties.

Zonnepanelen huren of kopen

Hoe werkt zonnepanelen huren bij Zelfstroom?

Kies je voor zonnepanelen huren? Dan hoef je geen investering te doen, maar betaal je een vast maandbedrag voor jouw zonnepanelen. Deze maandelijkse kosten zijn altijd lager dan de opbrengst van jouw zonnepanelen. Je wordt geen eigenaar van het zonnestroomsysteem en bent ook niet verantwoordelijk voor de kwaliteit, verzekering, garanties en het onderhoud van de zonnepanelen. Dat regelen wij. Jij huurt de zonnepanelen compleet zorgeloos voor 10 of 15 jaar. In ruil daarvoor ontvang je iedere maand groene stroom en verlaag je vanaf dag één je energierekening. Daarnaast staat je nieuwe maandbedrag voor de hele looptijd vast; dat betekent 15 jaar zonder prijsstijgingen en verrassingen, wat bij de energieleverancier nog maar de vraag is. Na de huurperiode neem je jouw zonnepanelen voor een fractie van de kostprijs over en blijf je ook na de huurperiode flink besparen!

Wat kost zonnepanelen huren?

De maandelijkse prijs die je betaalt voor het huren van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je op je dak laat installeren. Op een gemiddeld dak passen zo’n 10 zonnepanelen. De kosten voor deze 10 zonnepanelen zijn € 71 per maand. Dat zijn meteen alle kosten die je de gehele huurperiode betaalt. We installeren de zonnepanelen helemaal gratis op je dak en mocht er iets kapot gaan, dan repareren wij dit ook kosteloos voor je. Daarnaast staat de maandelijkse prijs voor de gehele huurperiode vast. En met vast bedoelen we ook echt vast. De huurprijs wordt namelijk niet jaarlijks verhoogd door inflatie.

Dus, wat kost het huren van zonnepanelen in totaal?
Huurprijs: € 71 per maand

De voordelen van zonnepanelen huren

 • Geen spaargeld investeren, toch direct besparen
 • De hele huurperiode verzekerd tegen schade
 • Alles inbegrepen; geen zorgen over kwaliteit, garantie en onderhoud
 • Zekerheid; je betaalt de hele looptijd een vast bedrag per maand
 • Na de huurperiode kun je de zonnepanelen tegen een eerlijke prijs overnemen
 • Toch liever zonnepanelen kopen? Tussentijds overnemen kan ook tijdens de huurperiode
 • Je kunt jouw zonnepanelen upgraden of verhuizen wanneer je wilt

De nadelen van zonnepanelen huren

 • Huren is op lange termijn minder voordelig dan zonnepanelen kopen
 • De zonnepanelen zijn niet jouw eigendom. Maar je kunt de zonnepanelen overnemen wanneer je wilt, zonder BKR-registratie
Meer info over huren

Hoe werkt zonnepanelen kopen bij Zelfstroom?

Ga je zonnepanelen kopen bij Zelfstroom? Dan betaal je in één keer het hele bedrag voor jouw zonnestroomsysteem. Wij komen de zonnepanelen bij je installeren en hierna ben jij de eigenaar van het systeem. Eenmaal geïnstalleerd? Dan kan het besparen beginnen. Aangezien je geen maandelijkse lasten betaalt (wat bij huren wel het geval is), haal je direct een hoog rendement. Wel duurt het gemiddeld zo’n 3 tot 4 jaar voordat je jouw investering hebt terugverdiend en winst gaat maken. Houd er daarnaast rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de verzekering en garanties van het systeem. Ook de kosten voor eventuele reparaties en onderhoud komen voor je eigen rekening.

Wat kost zonnepanelen kopen?

Dat is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat er op jouw dak liggen. Kies je voor 10 zonnepanelen: het aantal dat op een gemiddeld dak past en qua opbrengsten perfect is voor een gezin van vier personen. Dan betaal je onder normale omstandigheden een eenmalige investering van € 4.722 voor de zonnepanelen. Let op: hier komen de kosten voor onderhoud en eventuele reparaties nog bovenop. Hoe hoog deze kosten uitvallen is lastig te zeggen. Het apart verzekeren van zonnepanelen kost ongeveer € 50 per jaar en voor het schoonmaken van zonnepanelen betaal je gemiddeld € 5 per paneel. Moeten er onderdelen gerepareerd of vervangen worden? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Zo kost een nieuwe omvormer gemiddeld € 1.000 en betaal je € 200 voor een nieuw zonnepaneel. In onderstaande berekening gaan we uit van gemiddelde kosten.

Dus, wat kost zonnepanelen kopen in totaal?
Eenmalige investering: € 4.722
Kosten voor verzekeringen: +- € 50 per jaar
Kosten voor onderhoud en eventuele reparaties: +- € 200 per keer

De voordelen van zonnepanelen kopen

 • De zonnepanelen zijn na aankoop direct van jou
 • Zonnepanelen kopen biedt de hoogste maandelijkse besparing
 • Je betaalt geen maandelijkse lasten

De nadelen van zonnepanelen kopen

 • Eenmalig een investering van € 4.722.
 • Garanties en verzekeringen niet inbegrepen; dit regel je zelf
 • Jij bent verantwoordelijk voor een goed werkend systeem, onderhoud en eventuele reparaties

Conclusie: kun je beter zonnepanelen kopen of huren?

Dat is afhankelijk van jouw situatie. Koop je net een nieuw huis en ben je druk aan het verbouwen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je al genoeg aan je hoofd hebt en flink wat kosten maakt. Of heb je geen spaargeld wat je kunt investeren of wil je dit spaarpotje gebruiken voor een andere investering? In dat geval is het fijn om voor gemak te kiezen en is het huren van zonnepanelen de beste keuze. Vind je het niet erg om verschillende zaken zelf uit te zoeken en te regelen en heb je voldoende spaargeld beschikbaar? Dan kun je jouw zonnepanelen wellicht beter kopen. Zo behaal je het hoogste rendement. Houd er wel rekening mee dat je dan zelf de verzekering, garanties, eventuele reparaties en het onderhoud regelt.

Ben je er nog niet helemaal uit wat voor jou de beste keuze is? Onze adviseurs staan voor je klaar om met je mee te denken.

Plan een gratis adviesgesprek