Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn energieverbruik?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Ben jij helemaal klaar om de zon in je voordeel te laten werken? Slimme zet! Maar nu vraag je je vast af: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis?” Dat hangt af van je stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen en de ligging en grootte van je dak. In dit artikel lees je hier meer over. Zo weet je precies waar je op moet letten en kun je zelf berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor jouw situatie.

8 min leestijd 17 - 05 - 2023

Waarom is het juiste aantal zonnepanelen berekenen zo belangrijk?

Voordat we de rekenmachine erbij pakken, is het goed om te weten waarom het juiste aantal zonnepanelen zo belangrijk is. Neem je te weinig zonnepanelen voor je energieverbruik, dan kom je energie tekort. Hierdoor moet je uiteindelijk alsnog ‘dure stroom’ van het energienet afnemen, en dat is zonde! Ook te veel stroom opwekken is niet handig. Bij de meeste energieleveranciers betaal je namelijk extra kosten voor de stroom die je teruglevert met zonnepanelen. Dit worden ook wel terugleverkosten genoemd. Heb je een overschot aan zonne-energie, dan betaal je hiervoor dus onnodig extra kosten aan je energieleverancier. Om het maximale uit jouw dak te halen is het belangrijk om het aantal zonnepanelen voor je situatie goed te berekenen.

Factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is van een aantal factoren afhankelijk. Op een aantal onderdelen, zoals je energieverbruik, heb je zelf invloed. Bij andere factoren, zoals de ligging en richting van je dak, ben je afhankelijk van de situatie. Wij hebben de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

  1. Je jaarlijkse energieverbruik: Je jaarlijkse energieverbruik is het startpunt om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Kijk op je energierekening voor het aantal kWh dat je jaarlijks verbruikt.
  2. De ligging en het formaat van je dak: Niet elk dak ligt in dezelfde richting en is even groot. De hoeveelheid zonlicht en de ruimte op het dak spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoeveel zonnepanelen er nodig
  3. Type en vermogen van de zonnepanelen: Zonnepanelen verschillen in grootte en opbrengst. Kies je voor panelen met een hoge opbrengst per m², dan heb je er minder nodig.

1. Je jaarlijkse energieverbruik

Om te achterhalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kijken we allereerst naar je huidige energieverbruik. Jouw jaarlijkse verbruik vind je op je energierekening, maar we kunnen ook een inschatting maken op basis van je woonsituatie. Daarbij geldt: hoe meer personen, hoe hoger het energieverbruik. En hoe hoger het energieverbruik, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt.

Ga je in de toekomst elektrisch rijden, elektrisch koken of gebruik maken van een warmtepomp? Dan is het slim om hier alvast extra zonnepanelen voor te installeren. Zo ben je voorbereid op de toekomst en wek je ook over een aantal jaar nog voldoende stroom op voor jouw situatie.

2. De ligging en het formaat van je dak

Nu we weten hoeveel stroom je gemiddeld per jaar verbruikt en hoeveel zonnepanelen hiervoor nodig zijn, onderzoeken we de beschikbare ruimte op je dak. Om te achterhalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, bekijken we de oppervlakte van je dak en de grootte van de zonnepanelen. Onze zonnepanelen zijn 172 x 113 cm groot. Daarnaast houden we bij de berekening rekening met schaduwvorming en eventuele obstakels op het dak. Obstakels zoals een schoorsteen of dakkapel beïnvloeden namelijk de beschikbare ruimte. Naast de grootte van je dak, zijn ook de hellingshoek en richting van je dak belangrijk voor de opbrengst en het aantal zonnepanelen dat er geplaatst moet worden.

De hellingshoek van je dak

Voor het beste resultaat worden zonnepanelen in een hellingshoek van 15 tot maximaal 60 graden geplaatst. Met een dak op het zuiden zorgt een hellingshoek van 35 graden voor de beste prestaties. Heeft jouw dak een kleinere of juist grotere hellingshoek, dan ligt het rendement lager. In dat geval kan het nodig zijn om extra zonnepanelen te plaatsen om zo toch genoeg stroom op te wekken voor jouw energieverbruik.

De richting van je dak

Ook de richting van het dak heeft invloed op de prestaties. Zonnepanelen gebruiken natuurlijk de zon om stroom op te wekken. Hoe hoger de instraling van de zon, hoe hoger het rendement. Zonnepanelen op een dak op het zuiden hebben de beste instraling en wekken de meeste stroom op. Heb je een dak op het oost-westen, dan is jouw opwek ongeveer 20% lager, maar krijgen de zonnepanelen wel heel de dag zon. Hoe hoger het verlies, hoe meer zonnepanelen je normaal gesproken bij laat plaatsen.

3. Type en vermogen van de zonnepanelen

Tot slot is ook het vermogen van de zonnepanelen van invloed op de hoeveelheid stroom die de panelen opwekken. Bij ons kies je voor zonnepanelen met een hoog vermogen van 435 Wattpiek. De hoeveelheid Wattpiek zegt iets over de maximale opbrengst van het paneel in optimale omstandigheden.

Met 10 zonnepanelen van 435 Wp wek je in jouw eerste jaar gemiddeld 4.133 kWh op. Hebben jouw panelen een lager vermogen, van bijvoorbeeld 400Wp dan valt ook jouw jaaropbrengst lager uit. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp wek je in het eerste jaar slechts 3.800 kWh op. Je hebt dan dus meer panelen nodig om hetzelfde resultaat te halen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op basis van mijn energieverbruik?

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van je energieverbruik? In onderstaande tabel hebben we verschillende situaties uitgewerkt. Zo krijg je een idee van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je woning volledig van stroom te kunnen voorzien. Voor deze berekening gebruiken we zonnepanelen met een vermogen van 435 Wattpiek en hebben we gekeken naar het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Uiteraard kan het zijn dat jouw eigen energieverbruik afwijkt van deze schatting.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn energieverbruik?

Zo bereken je zelf hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Goed, je weet nu waar je op moet letten om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Laten we deze stappen doorlopen om te bepalen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor jouw situatie.

  1. Bepaal je jaarlijkse energieverbruik in kWh. Jouw jaarlijkse energieverbruik vind je terug op je laatste energierekening.
  2. Bereken hoeveel kWh een zonnepaneel in jouw situatie opwekt. Onze zonnepanelen hebben een vermogen van 435 Wp, maar wekken natuurlijk niet het hele jaar stroom op. Houd daarom een opbrengst van 413 kWh per paneel aan.
  3. Deel je jaarlijkse verbruik door de opbrengst per zonnepaneel. Het resultaat is een grove schatting van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om aan je energiebehoefte te voldoen.

Voorbeeldberekening: Stel je verbruikt jaarlijks 3.000 kWh aan stroom en deelt dit door de gemiddelde opbrengst per paneel van 413 kWh. Dan zou dit betekenen dat je 7,2 oftewel 8 zonnepanelen nodig hebt voor jouw verbruik.

3.000 kWh / 413 kWh = 8 zonnepanelen

Liever een advies op maat?

In bovenstaand voorbeeld wordt nog geen rekening gehouden met de beschikbare ruimte op je dak en instraling van de zon. Wil je een precieze berekening van het aantal zonnepanelen voor jouw situatie? Met onze dakcheck rekenen we het snel voor je uit. Hierna maakt een van onze adviseurs een uniek legplan speciaal voor jouw situatie. Op basis van de richting van je dak, zoninstraling en grootte van het dak geven we een passend advies over het aantal zonnepanelen dat nodig is voor jouw situatie.

Start met een dakcheck! Plan een gratis adviesgesprek