Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn energieverbruik?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Zo bekijken we allereerst je jaarlijkse energieverbruik en de gewenste hoeveelheid energie voor de toekomst. Hierna onderzoeken we de mogelijkheden van je dak. Benieuwd met welke factoren we rekening houden? Dat lees je hier.

1. Je huidige energieverbruik

Om te achterhalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, beginnen we bij je huidige energieverbruik. Hiervoor kijken we naar je energierekening of we maken een inschatting van jouw woonsituatie. Daarbij geldt: hoe meer personen, hoe hoger het energieverbruik. En hoe hoger het energieverbruik, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt.

Ga je in de toekomst elektrisch rijden of gebruik maken van een warmtepomp? Dan is het verstandig om alvast extra zonnepanelen te installeren. Zo ben je voorbereid op de toekomst en hoef je later geen zonnepanelen bij te plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld gezin nodig?

Om je een indicatie te geven hoeveel panelen je nodig hebt voor je energieverbruik, hebben we de volgende berekening gemaakt. Voor deze berekening gebruiken we zonnepanelen met een vermogen van 435 Wattpiek en hebben we gekeken naar het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Uiteraard kan het zo zijn dat jouw eigen energieverbruik afwijkt van deze schatting.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn energieverbruik?

2. De beschikbare ruimte op je dak

Nu we weten hoeveel stroom je gemiddeld per jaar verbruikt en hoeveel zonnepanelen hiervoor nodig zijn, onderzoeken we de beschikbare ruimte op je dak. Om te achterhalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, kijken we naar de oppervlakte van je dak en de grootte van de zonnepanelen. Onze zonnepanelen hebben een afmeting van 172 x 113 cm per paneel.

Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare ruimte op het dak houden we ook rekening met schaduwvorming en obstakels zoals een schoorsteen of dakkapel. Daarnaast zorgen we er voor de veiligheid voor dat de zonnepanelen altijd tenminste 30 centimeter van de nok van het dak en 15 centimeter van de dakgoot worden geplaatst.

3. De hellingshoek van je dak

Zonnepanelen worden in een hellingshoek van minimaal 15 graden tot maximaal 60 graden geplaatst. Met een dak op het zuiden zorgt een hellingshoek van 35 graden voor optimale prestaties (100% rendement). Heeft jouw dak een kleinere of juist grotere hellingshoek van 20 of 50 graden, dan wekken jouw zonnepanelen minder stroom op en kan het nodig zijn om extra zonnepanelen te plaatsen om toch genoeg stroom op te wekken voor jouw energieverbruik.

4. De richting van je dak

Ook de richting van je dak is erg belangrijk voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Zonnepanelen werken natuurlijk op zonlicht, dus met een optimale instraling haal je het hoogste rendement. Zonnepanelen op een dak op het zuiden hebben de beste instraling en wekken de meeste stroom op. Heb je een dak op het oost-westen, dan is jouw opwek ongeveer 20% lager, maar vangen jouw zonnepanelen wel heel de dag zon. Hoe hoger het verlies, hoe meer zonnepanelen je normaal gesproken nodig hebt.

5. Het vermogen van de zonnepanelen

Tot slot heeft ook het vermogen van de zonnepanelen invloed op de hoeveelheid stroom die je opwekt. Bij ons kies je voor zonnepanelen met een hoog vermogen van 435 Wattpiek. De hoeveelheid Wattpiek zegt iets over de maximale opbrengst van het paneel in optimale omstandigheden.

Met 10 zonnepanelen van 435Wp wek je in jouw eerste jaar gemiddeld 4.133 kWh op. Hebben jouw panelen een lager vermogen, van bijvoorbeeld 400Wp dan valt ook jouw jaaropbrengst lager uit. Met 10 zonnepanelen van 400Wp wek je in jouw eerste jaar slechts 3.800 kWh op en heb je dus meer panelen nodig om hetzelfde resultaat te behalen.

Bereken hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor jouw situatie

Ben je benieuwd hoeveel stroom jij met zonnepanelen kan opwekken? Met onze dakcheck rekenen we het snel voor je uit. Vervolgens maken we met een gratis legplan een inschatting van het aantal zonnepanelen dat op jouw dak passen en geven we een advies over het aantal zonnepanelen dat er nodig zijn voor jouw situatie.

Doe de dakcheck