Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn stroomverbruik?

Met zonnepanelen bespaar je flink op je energierekening. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dat is afhankelijk van je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten en welk aantal panelen past bij jouw stroomverbruik.

Jouw energieverbruik bepaalt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Jouw energieverbruik speelt een belangrijke rol in het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Dit heeft alles te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In de toekomst is het namelijk niet meer mogelijk om stroom terug te leveren aan het stroomnet. Hierdoor wordt het nog belangrijker om alleen het deel dat je zelf verbruikt op te wekken met zonnepanelen.

Benieuwd naar jouw jaarlijkse energieverbruik in kWh? Dit vind je terug op je energierekening. Stap je in de toekomst over op elektrische koken, elektrisch verwarmen of denk je eraan om een elektrische auto te kopen? Neem dit dan alvast mee in de berekening van jouw energieverbruik. Zo wek je ook in de toekomst voldoende stroom op met jouw zonnepanelen.

Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen berekenen?

De opbrengst van jouw zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Het totale vermogen van de zonnepanelen;
  2. De oriƫntatie/richting van het dak waarop de zonnepanelen komen te liggen;
  3. De hellingshoek van het dak waarop de zonnepanelen komen te liggen;
  4. Eventuele schaduwvorming op het dak.

Natuurlijk zijn dit lastige factoren om zelf te achterhalen en heb je voor een betrouwbare inschatting van de opbrengst een adviseur nodig. Wil je toch zelf een inschatting maken van de verwachte opbrengst van jouw installatie? Gebruik dan de volgende formule:

Vermogen van de zonnepanelen in Wp * 0,95 = Verwachte opbrengst in kWh.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn energieverbruik?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw energieverbruik is dus onder meer afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen en de richting-, hellingshoek- en schaduwvorming op je dak. Zodra je weet hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt, kunnen we een inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. In onderstaande tabel zetten we verschillende situaties op een rij. Zo stem jij het aantal zonnepanelen makkelijk af met jouw jaarlijkse stroomverbruik en zie je direct wat zonnepanelen jou op kunnen leveren. In de tabel rekenen we met de nieuwste zonnepanelen met een vermogen van 420 Wp en een opbrengst van 95%.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Laat het aantal zonnepanelen voor jouw dak berekenen

Nu je een schatting hebt van het aantal zonnepanelen dat nodig is voor jouw stroomverbruik, is het interessant om te kijken naar de oriƫntatie-, hellingshoek- en eventuele schaduwvorming op je dak. Hierna weet je precies hoeveel zonnepanelen je in jouw situatie nodig hebt voor de gewenste opwek. Vraag vrijblijvend een dakcheck aan om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw individuele situatie.

Doe de dakcheck