Hoe veilig zijn zonnepanelen?

Hoe veilig zijn zonnepanelen?

In het kort: zonnepanelen zijn volkomen veilig, mits ze op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Dat betekent: een installatie die gedaan is met kwalitatief hoogwaardige materialen en door een gecertificeerde installateur. Bij Zelfstroom vinden we veiligheid het belangrijkste wat er is. Dat is meteen de reden dat we uitsluitend gebruik maken van de beste materialen – van zonnepanelen en omvormers tot aan de bekabeling en de aansluiting in de meterkast – én gecertificeerde installateurs die aan alle bouw- en elektrotechnische regels en dus aan alle veiligheidseisen voldoen.

Brand door zonnepanelen in het nieuws

Het is vaker terug te zien in het nieuws: meer brand die uitbreken door zonnepanelen. Eigenlijk is die titel dan niet goed, want, zoals de voorzitter van branchevereniging van de Nederlandse Zonne-energie sector Jaap Baarsma ook al zei: “een zonnepaneel zelf vliegt nooit zomaar in de fik. Het zit hem altijd in de installatie.” Dus eigenlijk zou de juiste titel zijn: meer branden die uitbreken door foutieve installatie. Of dat nu voor zonnepanelen of andere apparaten zou gelden waar elektriciteit mee gemoeid is, het zit hem in de installatie. Dat weten we bij Zelfstroom en dat is meteen de reden dat we nooit af zullen wijken van het gebruik van niets anders dan de beste materialen en volledig gecertificeerde installateurs. Ook als we daar dan een week langer op moeten wachten. Dat is het wat ons betreft dubbel en dwars waard.

Voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen

Naast het feit dat wij zelf de veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, vragen we dit natuurlijk ook van onze klanten. Zo zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om gevaarlijke situaties te allen tijden te voorkomen. Deze zijn:

  • Zorg ervoor dat de zonnepanelen en overige materialen van hoge kwaliteit zijn – bij Zelfstroom kun je hiervan uitgaan.
  • Ben er zeker van dat de installateurs gecertificeerd zijn en aan alle regels en veiligheidseisen voldoen – bij Zelfstroom kun je hier ook van uitgaan.
  • Sla geen spullen op direct rond de omvormer op in huis, deze kan warm worden als hij actief is.
  • Doe zelf geen aanpassingen in het zonnestroomsysteem.
  • Heb je een vermoeden dat er iets niet goed geïnstalleerd is, of dat er iets binnen het zonnestroomsysteem niet gaat zoals het moet gaan, laat het ons weten.

Zonnepanelen van Zelfstroom

Veiligheid staat bij ons in het vaandel. We denken op de lange termijn en daar is veiligheid een belangrijk onderdeel van. We maken daarom uitsluitend gebruik van de hoogste kwaliteit zonnepanelen, de beste overige materialen en gecertificeerde installateurs. Heb je nog vragen of opmerkingen met betrekking tot de veiligheid van zonnepanelen. Aarzel niet en neem contact met ons op.

Doe de dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.