Btw teruggave zonnepanelen

Btw teruggave zonnepanelen

Btw terugvragen bij de Belastingdienst

Heb je zonnepanelen gekocht? Dan kan je de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. De btw teruggave zonnepanelen levert voor een gemiddeld systeem van €3.000 ruim €600 op: zo’n 21 procent van je investering! De btw teruggave is altijd het bedrag exclusief het forfait wat je als btw aan de belastingdienst moet afdragen. Als je als particulier de btw teruggave zonnepanelen wil regelen, moet je wel enkele administratieve stappen zetten. Je moet jezelf namelijk laten aanmerken als ondernemer bij de Belastingdienst. Dankzij je zonnepanelen ben je als het ware een kleine stroomproducent, omdat je op sommige dagen energie zal terugleveren aan je energieleverancier. Dit maakt dat je als eigenaar van zonnepanelen voor de Belastingdienst een ondernemer bent.

Wij regelen je btw teruggave zonnepanelen!

Via onze partner BADACO Administratie en Belastingadviseurs kunnen wij het hele traject van de btw teruggave zonnepanelen voor je uit handen nemen. Dat doen wij nu tijdelijk volledig gratis. Als je gebruik wilt maken van deze service kun je dit formulier invullen en retour zenden naar dit e-mailadres. Per post kan natuurlijk ook! Je vindt ons adres op onze contactpagina.

Voorwaarden btw-teruggave service

Deze service geldt alleen voor klanten die een zonnestroomsysteem bij Zelfstroom hebben aangeschaft. De tijdelijk gratis btw-service aanvraag (formulier) moet uiterlijk één maand na installatie door Zelfstroom zijn ontvangen. De reguliere prijs voor de btw-teruggave service bedraagt € 156,09 (incl. btw).

Laat ons jouw btw terugave zonnepanelen regelen

Voorwaarden btw teruggave zonnepanelen

Om gebruik te maken van de btw teruggave op zonnepanelen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent een particuliere afnemer
  • Je hebt de zonnepanelen gekocht (en laten installeren)
  • Je hebt de zonnepanelen op of bij je woning laten installeren
  • Je levert de opgewekte zonne-energie (deels) terug aan het elektriciteitsnet

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst! Dit kun je door Zelfstroom laten regelen, maar je de administratieve stappen ook zelf zetten. Onderaan deze pagina vind je een compleet stappenplan voor de btw teruggave zonnepanelen.

Btw teruggave zonnepanelen voor ZZP’ers

Ook als je ZZP’er bent kan je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Maar let op: het is niet vanzelfsprekend dat je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling, omdat je al bestaande activiteiten hebt. Je kan alleen van de kleine ondernemersregeling gebruik maken als je na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw per jaar hoeft te betalen.

Vragen over de btw teruggave?

Neem contact met ons op!

Van ons mag je verwachten dat we alles weten over zonnepanelen. Dat is namelijk ons vak. Heb je nog vragen over zonnepanelen, de btw teruggave op zonnepanelen of welke besparing zonnepanelen in jouw situatie opleveren? Stel ze direct aan een van onze energiespecialisten via 085-2010160 of via dit formulier. Wij helpen je graag!

Stappenplan btw teruggave zonnepanelen

Regel het zelf in 4 eenvoudige stappen

Volgens de Belastingdienst ben je formeel een ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het netwerk. Als je de btw op jouw zonnepanelen wilt terugvragen moet je je aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst vanaf de dag dat je zonnestroominstallatie is geïnstalleerd. De aanvraag voor btw teruggave zonnepanelen moet binnen 1 maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt aangeschaft, plaatsvinden. Maar je kunt je ook aanmelden vóórdat de panelen worden gemonteerd. Je hebt hiervoor het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer‘ nodig van de Belastingdienst. Het formulier is eenvoudig. De meeste vragen spreken voor zich. En voor de vragen 2, 6, 7 en 8 geven we hierbij wat extra uitleg.

  • Vraag 2: hierbij vermeld je in de meeste gevallen een eenmanszaak.
  • Vraag 6a: hier vermeld je één opdrachtgever, namelijk het elektriciteitsbedrijf waaraan je de stroom levert die je met jouw zonnepanelen opwekt.
  • Vraag 6b: hier vermeld je: Opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen.
  • Vraag 7: hier vul je jouw inkomenssituatie in. Je werkt nul uren per week voor je onderneming (7b). Je verlies over het eerste jaar zijn de aanschafkosten van je zonnestroomsysteem (7c; vergeet niet om een min voor het getal te zetten!). Bij 7d wordt bedoeld: inkomsten uit overige werkzaamheden. Dit zijn de inkomsten die in de wet Inkomstenbelasting vallen onder de inkomstenbron ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. Dit vul je dus alleen in als je dergelijke inkomsten hebt.
  • Vraag 8a: hier vul je een schatting van de omzet in. Bij een systeem van 1.500 wattpiek is dat grofweg €250.
  • Vraag 8b: hier vul je de aanschafkosten van je zonnestroomsysteem in.

Binnen vijf werkdagen ontvang je van de Belastingdienst een zogenaamde ‘vaststelling’. Doorgaans bevestigt de Belastingdienst hierin dat je als ondernemer bent aangemerkt en wordt met dezelfde brief je btw-nummer meegestuurd. Weer 5 dagen later ontvang je per post je inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen; je wachtwoord volgt nog eens 5 dagen later.

Vanaf het moment dat je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen (tenzij je hier ontheffing voor hebt gekregen). Vergeet de btw-aangifte niet, want dan riskeer je een boete en naheffing! De eerste keer geef je aan hoeveel btw je hebt betaald over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Het btw-bedrag kun je terugvinden op de factuur en vul je in bij het veld ‘Voorbelasting’. Daarnaast moet je ook btw afdragen. Om het gemakkelijk te maken heeft de Belastingdienst in onderstaande tabel standaardbedragen (‘forfaits’) genoemd voor de btw die je op jaarbasis moet afdragen. De btw op aanschaf en installatie min dit forfait is het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst. Opwekvermogen in WattpiekForfait

 

0 – 1.000€20
1.001 – 2.000€40
2.001 – 3.000€60
3.001 – 4.000€80
4.001 – 5.000€100
5.001 – 6.000€120
6.001 – 7.000€140
7.001 – 8.000€160
8.001 – 9.000€180
9.001 – 10.000€200

 

Zodra je je aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer, ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Echter, je kan ook ontheffing krijgen van btw-aangifte. Is in de jaren na de aanschaf van de zonnepanelen het btw-bedrag dat je moet betalen lager of gelijk aan € 1.345? Dan kan je een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Dit betekent dat je dan geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Je kan onmiddellijk bij het aanvragen van de teruggave btw zonnepanelen, tegelijk met stap 1 uit dit stappenplan, aangeven dat je ontheffing voor btw-aangifte wil aanvragen.

Benieuwd naar jouw besparing?

Vraag een offerte aan