4 min leestijd 23 - 08 - 2017

Zonnepanelen vergelijken: deze 9 tips maken het kiezen makkelijk

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Zonnepanelen vergelijken lijkt best lastig als je geen technische kennis in huis hebt. Maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Toch nog een vraag? Bel gerust met een van onze duurzame energie adviseurs.

1. Kijk naar je jaarlijkse energieverbruik

Het jaarverbruik vind je op de jaarafrekening van de energiemaatschappij. Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt jaarlijks 4.000 kWh.

2. Hoeveel stroom moet jij zelf opwekken?

Meer stroom terug leveren aan het net dan je verbruikt, is niet verstandig. De vergoeding die je dan krijgt is relatief laag en levert je minder voordeel op. Als je zonnepanelen huurt, bespaar je in dat geval minder op de energierekening of je doet er langer over om jouw gekochte panelen terug te verdienen.

We adviseren om tot 100% van je verbruik zelf op te wekken. De stroom die je thuis verbruikt is dan gelijk aan de stroom die je zelf opwekt. Je maakt op deze manier maximaal gebruik van de salderingsregeling.

Mocht je zeker weten dat je binnen enkele jaren wel fors meer stroom gaat verbruiken, dan kun je wel besluiten om nu al meer zonnepanelen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een elektrische auto of het plaatsen van een luchtwarmtepomp. Achteraf zonnepanelen bijplaatsen is mogelijk, maar is relatief duur.

3. Laat je adviseren over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Nu weet je op basis van het verbruik hoeveel stroom jij het beste kunt opwekken. Maar hoeveel zonnepanelen heb je hier voor nodig? Onze adviseurs rekenen dit graag voor je uit!

We maken altijd eerst een belafspraak en kijken dan met behulp van onze unieke software mee naar jouw dak. Zo kunnen we precies inmeten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en wat je verwachte opbrengst is.

Maak belafspraak met Zelfstroom

4. Check de vermogensgarantie: altijd boven 80%

Zonnepanelen gaan gemiddeld 30 jaar mee. Na 25 jaar hebben de meeste zonnepanelen een vermogensgarantie van 80%. Nog altijd behoorlijk, maar het vermogen is wel minder dan in het begin. Wij adviseren om geen zonnepanelen te kiezen met een vermogensgarantie onder de 80% na 25 jaar.

5. Val voor de looks (en het vermogen) van zwarte zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak plaatst dan wil je ook dat het er goed uitziet, toch? Zonnepanelen zijn er op dit moment in de kleuren blauw of zwart. Blauwe panelen zijn vaak polykristallijne panelen. De zwarte zijn monokristallijne panelen.

Bijna iedereen in Nederland kiest voor zwarte design mono kristallijne zonnepanelen. Ook wij kiezen voor dit type zonnepanelen vanwege de mooie, strakke kleur en het hoge vermogen. Bovendien zijn de panelen efficiënter dan polykristallijne variant.

Wil je weten welke panelen wij aanbieden? Bekijk onze merken en materialen.

6. Staar je niet blind op het land van herkomst

Alleen kijken naar de herkomst van een zonnepaneel zegt niet zoveel meer. Zo’n 80 tot 90% van de zonnepanelen komt uit China. En ook daar werken ze volgens de allerhoogste kwaliteitsnormen. Het is dus een misverstand dat goede panelen alleen maar uit Europa of de Verenigde Staten komen. Sterker nog: de beste, betaalbare A-merk zonnepanelen komen vooral uit China. Uitstekende techniek tegen de scherpste prijs.

7. Kies een betrouwbare partij die kwaliteit voor de scherpste prijs levert

Prijzen van zonnepanelen kunnen enorm verschillen. Dit heeft vaak te maken met de kwaliteit of het vermogen, maar dat is niet altijd zo. Prijsverschillen kunnen ook ontstaan door beschikbaarheid, eventuele importheffingen en het aantal zonnepanelen dat de installateur inkoopt.

Zelfstroom is een van de grootste aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Omdat we op grote schaal inkopen, kunnen we de beste panelen aanbieden tegen de scherpste tarieven.

Daarnaast zijn wij een modern bedrijf dat vooral werkt via internet en vrijwel alle werkzaamheden digitaal uitvoert. Hierdoor houden we onze kosten laag. Zo kunnen wij A-merk zonnepanelen aanbieden tegen de scherpst mogelijke prijs.

8. Ga voor A-merk zonnepanelen

Er zijn in de zonnepanelenbranche veel goede A-merken, maar nog meer B-merken. We adviseren om te kiezen voor A-merk zonnepanelen die het gehele productieproces zelf uitvoeren, met een uitstekende reputatie, jarenlange ervaring en een uitstekende kwaliteitscontrole. Tot slot moet de fabrikant financieel gezond zijn en in de top 5 van de onafhankelijke Tier 1-lijst van Bloomberg staan.

Op basis van die visie leveren wij de zonnepanelen van TrinaSolar en JinkoSolar.

9. Kies wat bij je past: kopen of huren van zonnepanelen

Je hebt 2 opties: zonnepanelen kopen of huren.

Heb je spaargeld en wil je dit investeren in zonnepanelen? Dan is koop een goed idee. Het rendement op je spaargeld is de laatste jaren erg laag, vaak maar 1% of lager. Het is veel rendabeler om te investeren in zonnepanelen, gemiddeld is je rendement zo’n 14%. De zonnepanelen zijn direct van jou en je hebt het zonnestroomsysteem in ongeveer 6 jaar terugverdiend.

Wil je geen spaargeld investeren, maar wel zonnepanelen op je dak? Dat kan nu ook! Kies dan voor zonnepanelen huren. Wij investeren, jij huurt. De huur verdien je al snel terug omdat je zelf stroom opwekt. Je energierekening wordt zo een stuk lager.

Welke vorm je ook kiest, je kan bij Zelfstroom ook 100% groene stroom en gas inkopen tegen kostprijs. Zo kun je nog meer besparen op de energierekening.

Weten wat bij je past? Onze adviseurs geven je graag advies in een belafspraak.

Maak belafspraak met Zelfstroom

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
95% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 432 klantbeoordelingen