2 min leestijd 15 - 11 - 2018

Zonnepanelen in de winter: heeft het wel zin?

Eerlijk is eerlijk: in de winter wekken je zonnepanelen minder stroom op dan in de zomer. En ook al zijn we zelf dol op mooie sneeuwplaatjes, met sneeuw op je panelen is de opbrengst vaak erg laag. Maar zonnepanelen in de winter hebben zeker zin! Hoeveel precies? Dat lees je in dit artikel.

Beste maanden

Het beste seizoen voor het opwekken van zonne-energie  is de zomer. Het belangrijkste voor een goede opbrengst is overigens niet de temperatuur, maar het aantal uren zonlicht op een dag. Een hoge temperatuur heeft juist een negatieve invloed op de hoeveelheid opgewekte stroom. Dus wanneer de panelen warmer worden wekken ze minder op. Dat kan veel impact hebben. De maanden met de hoogste opbrengst zijn mei, juni en juli. Maar ook in de maanden maart, april en september is je opbrengst aanzienlijk. De zon schijnt dan veel en de temperatuur is niet te hoog.

Minste maanden

Van de 8.760 uren die een jaar telt, hebben we in Nederland gemiddeld 1.500 zonuren. In de winter zijn er minder zonuren dan in de zomer en bovendien staat de zon dan een stuk lager aan de hemel. De maanden november, december en januari zijn qua opbrengst de minste maanden. Je zonnestroomsysteem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, ook in de winter wekken je zonnepanelen stroom op.

Sneeuw op zonnepanelen

Minder zonuren en een laagstaande zon zorgen dus voor een lagere opbrengst. Ook kan het in Nederland regelmatig sneeuwen. Sneeuw is niet gevaarlijk voor je zonnepanelen, maar een sneeuwlaag op jouw zonnepanelen kan er wel voor zorgen dat je zonnestroomsysteem niet werkt.

Meer weten over sneeuw op zonnepanelen?

Wanneer starten met zonnepanelen?

Elke maand is een goede maand om te starten met zonne-energie. Al is het alleen maar omdat je dan zelf stroom opwekt en minder grijze stroom afneemt van het energiebedrijf. Iets doen is altijd beter dan nietsdoen.

Ons advies? Kies juist in de winter voor zonne-energie. Dan ben je goed voorbereid op de topmaanden met de meeste opbrengst. Is jouw dak geschikt? Doe de check! En ben je al overtuigd? Maak dan direct een belafspraak voor een adviesgesprek!
Maak belafspraak met Zelfstroom

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
95% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 432 klantbeoordelingen