4 min leestijd 16 - 03 - 2020

Zelfstroom kiest bewust voor een veilige installatie van zonnepanelen

Als partner van de ‘Bewust Veilig’ dag op woensdag 18 maart vraagt Zelfstroom extra aandacht voor het veilig installeren van zonnepanelen. Door eigen monteurs uitgebreid te trainen en certificeren kiest Zelfstroom bewust voor kwaliteit en veiligheid. Naast een prettige en veilige werkomgeving levert dit ook tevreden klanten op.

Kwaliteit en veiligheid gaan hand in hand, weet Ron de Vries, Technisch directeur van Zelfstroom Montage. Vanuit vier locaties verzorgt hij met ruim 70 monteurs de installatie van zonnepanelen voor de klanten van Zelfstroom. Ron (64) is een man van de praktijk. Hij was 20 jaar aannemer en 12 jaar docent bouwkunde, toen hij interesse kreeg in zonne-energie. “Ik weet nog steeds niet wát me er precies in aantrok, maar ik heb altijd geloofd in zonne-energie.” Sinds anderhalf jaar is zijn installatiebedrijf onderdeel van Zelfstroom. “Ik ben er trots op dat we met ons team dagelijks tientallen woningen van zonne-energie voorzien. Maar vooral de manier waarop we dat doen. Ik verbaas me soms echt wat er op daken gebeurt in deze branche. De gevaren zitten vooral in het klimmen en het werken met elektra. Daarbij is gebrek aan kennis net zo gevaarlijk als beroepsdeformatie bij ervaren monteurs die alles denken te weten.”

Veiligheid begint met opleiden

In tegenstelling tot veel andere aanbieders werkt Zelfstroom uitsluitend met eigen monteurs die intern worden opgeleid. “Al onze monteurs krijgen bij binnenkomst een goede basisopleiding. Dat betekent twee dagen fulltime 1-op-1 begeleiding door een praktijkopleider. Steigerbouw, groepenkast, alles komt aan bod. Als ze beginnen, hebben monteurs minimaal Voldoende Onderricht Persoon (VOP) of Vakkundig Persoon (VP) als kwalificering, dat is de basisvereiste vanuit het VCA-keurmerk voor veilig en duurzaam werken. Je start als derde man en groeit vervolgens met certificaten en interne opleidingen van hulpmonteur door naar hoofdmonteur, waarin je ook weer drie gradaties hebt.” Naast de interne opleiding biedt Zelfstroom ook praktijkbegeleiding in de vorm van High Impact Dagen. “Als we merken dat er bij een collega verbeterpunten zijn, op het gebied van veiligheid, techniek of communicatie, dan laten we een opleider meedraaien die heel gericht met een monteur werkt aan een oplossing. Dat werkt heel goed.”

Minder werkdruk

Bij de installaties kiest Zelfstroom altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. “In onze branche is het vrij normaal dat ploegen twee installaties op een dag doen”, weet Ron. “Bij ons ligt dat gemiddelde op 1,4 per dag. Dat is een bewuste keuze. Een lagere werkdruk zorgt voor meer kwaliteit, meer werkplezier en ook meer veiligheid.” Ook het installatieproces zelf is gericht op een maximale veiligheid en een hoge klanttevredenheid. Dat begint al met een goede voorbereiding. Ron: “Elke klus wordt vooraf door ons geschouwd. Dat betekent dat een zeer ervaren monteur de installatie nauwkeurig plant en alle wensen van de klant doorneemt.” Ook wordt er een risico-inventarisatie gemaakt, zodat monteurs precies weten hoe ze zich op de klus moeten voorbereiden. Voor de installatie beschikken de monteurs over een complete veiligheidsuitrusting. “Elke bus is uitgerust met harnassen, tuigjes en lijnen, plus een eigen steigerkar met randbeveiliging. Ook een plus voor onze monteurs is dat ze zegelrecht hebben. Dit betekent dat ze toestemming van de netbeheerder hebben om het zegel op de aansluitkast te verbreken en te herstellen. Door de hoofdzekeringen te verwijderen kan er veilig zonder spanning worden gewerkt.”

Veilig werk is leuk werk

Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het bieden van prettig en veilig werk volgens Ron steeds belangrijker. “Natuurlijk zijn er jongens die zich blindstaren op het salaris en voor 200 euro vertrekken. Dat is jammer, maar niet waar het om draait. Mijn motto is: succesbeleving. Ik wil dat onze monteurs blij worden van hun werk, omdat ze mooie klussen opleveren waar klanten blij van worden. Dat ze veilig kunnen werken, met een gezonde tijdsdruk en ’s avonds weer veilig thuiskomen. We willen onze mensen graag verder helpen, intern opleiden, certificaten laten behalen, zodat ze snel opklimmen en verantwoordelijk werk doen. Kijk”, Ron wijst naar de verhuis- en geboortekaartjes op het prikbord, “daar word ik nou blij van. Dat ze met een vast contract een huis kunnen kopen en een gezin stichten. Dat we ze echt een toekomst bieden, dat geeft mij voldoening.”

Zelfstroom is Bewust Veilig

Zelfstroom is partner van ‘Bewust Veilig’ en steunt daarmee dit initiatief om extra aandacht te vragen voor veiligheid in de bouw en installatiebranche. Toen Zelfstroom ruim vijf jaar geleden begon met de verhuur van zonnepanelen, was een professioneel en veilig installatieproces direct belangrijk om klanten te overtuigen van zonne-energie. De markt was destijds weinig transparant en veel partijen waren gericht op de snelle verkoop en installatie van zonnepanelen. Bij Zelfstroom huren klanten voor tien of vijftien jaar een zonnestroomsysteem. Dan zijn een betrouwbare installatie en een langdurige klantrelatie extra belangrijk.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen