Zo lees je de grafieken in de Zelfstroom app

Zo lees je de grafieken in de Zelfstroom app

De Zelfstroom app is erg handig om in te zien hoeveel stroom je zonnestroomsysteem opwekt, hoeveel je van die zonnestroom verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het openbare net. Maar soms is het moeilijk om te weten hoe je de grafieken in de Zelfstroom app precies moet lezen. Daarom leggen we het hier aan je uit.

De basis grafiek in de Zelfstroom app: Jouw huis

De basis grafiek die je te zien krijg als je de app opent is ‘jouw huis’. Hierop is een huisje te zien met daar omheen vrijwel alle gegevens van het energieverbruik van jouw huishouden.

Bovenin kies je de periode waarvan jij de gegevens wil zien. Dat kan van een dag, een week, een maand of een jaar zijn. Daarna krijg je voor die periode de gegevens te zien.

Boven het huisje vind je het aantal kWh dat jouw zonnepanelen hebben opgewekt voor de gekozen periode.

Links naast het huisje vind je het aantal kWh dat jij extra hebt afgenomen van jouw energieleverancier.

Midden in het huisje vind je het aantal kWh dat jij in totaal hebt verbruikt in de gekozen periode.

Rechts naast het huisje vind je het aantal kWh dat jij terug hebt geleverd aan het openbare net in de gekozen periode.

Direct onder het huisje vind je het aantal m3 aan gas dat jij hebt verbruikt in de gekozen periode.

Helemaal onderaan vind je de stroom die jij nog moet betalen aan je energieleverancier voor de gekozen periode. Dit is het resultaat als je de hoeveelheid stroom die je hebt teruggeleverd (rechts naast het huisje) aftrekt van de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen (links naast het huisje).

Zo lees je de grafieken in de Zelfstroom app

De verbruikgrafieken in de Zelfstroom app

De zongrafieken zijn bedoeld om in te kunnen zien hoeveel zonnestroom je zonnepanelen opwekken, hoeveel je van die opgewekte stroom verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het openbare net.

In de zongrafieken in de Zelfstroom app laat het gele balkje zien hoeveel stroom jouw zonnepanelen hebben opgewekt. Het donkergroene balkje (vaak het grootste deel) laat zien hoeveel je van die zonnestroom direct hebt verbruikt en het lichtgroene balkje laat zien hoeveel je hebt teruggeleverd aan het openbare net. In de regel geldt: hoe meer donkergroen, dus hoe meer je zelf verbruikt, hoe beter. Mede daarom is het aan te raden om apparaten die je voorheen wellicht ’s nachts gebruikte (bijvoorbeeld de wasmachine) zoveel mogelijk overdag te gebruiken, zodat ze op zonnestroom werken.

Als je kiest voor de optie ‘vergelijk met vorig jaar’ krijg je dezelfde balkjes nog eens in het blauw te zien. Als er balkjes grijs kleuren, dan betekent dat dat de gegevens over die periode niet beschikbaar zijn.

De grafiek in figuur 3 laat zien hoeveel zonnestroom jouw zonnepanelen in totaal hebben opgewekt en hoeveel stroom jij in totaal (dus inclusief de stroom die jouw energieleverancier heeft geleverd) hebt verbruikt. Hierdoor kun je bekijken of jouw zonnepanelen voldoende stroom opwekken voor het verbruik van jouw huishouden. Je kunt voor deze grafiek zelf bepalen over welke periode hij de gegevens laat zien, een dag, een week, een maand of een jaar.

Zo lees je de grafieken in de Zelfstroom app

Zonnepanelen van Zelfstroom

Naast het gebruik van zonne-energie is zuinig omgaan met energie de beste manier om geld en het milieu te besparen. Als je zonnepanelen huurt of koopt bij Zelfstroom, helpen we je er ook graag bij om zoveel mogelijk te besparen, door inzicht te geven in je verbruik. De Zelfstroom app biedt daarvoor de uitkomst. Heb je vragen over de app of over de zonnepanelen, neem dan contact op via de klantenservice.