Zo kun je zien wat je zonnepanelen aan energie opwekken

Inzicht in de opwek van je zonnepanelen

Om simpel en snel in te zien hoeveel energie jouw zonnepanelen opwekken, open je de Zelfstroom app. Heb je de app nog niet geïnstalleerd, bekijk dan hier hoe je deze installeert en gereedmaakt voor het eerste gebruik.

Heb je de Zelfstroom app geïnstalleerd?

Dan kun je gemakkelijk in de app bekijken hoeveel energie jouw zonnepanelen opwekken. Op het startscherm, ofwel de menu-optie ‘Jouw huis’, zie je een groot geel getal staan boven het huisje. Dit is de hoeveelheid energie die jouw zonnepanelen hebben opgewekt in de betreffende periode (je kunt bovenaan het scherm kiezen tussen dag, week, maand en jaar). Wil je meer inkijk in de precieze, opwekgegevens, dan kies je onderaan in het menu voor de optie ‘Zon’.

Let op: het kan gebeuren dat de app een ‘0’ laat zien bij de opwekgegevens. Dat betekent niet per se dat de zonnepanelen niet werken, maar het is dan vaak zo dat de verbinding tussen de omvormer en de app niet meer online is. Laat de app bij jou een ‘0’ zien en weet je niet hoe het komt? Dan kun je het beste even contact opnemen met de klantenservice.

Zo kun je zien wat je zonnepanelen aan energie opwekken

Menu-optie: Verbruik

In deze menu-optie kun je inzien hoeveel zonnestroom jij zelf direct verbruikt én hoeveel je teruglevert aan het openbare net. Goed om te weten: hoe meer opgewekte zonne-energie jij zelf verbruikt, hoe voordeliger het voor jou is. Het is dus verstandiger om bijvoorbeeld de wasmachine overdag aan te zetten als de zon schijnt, in plaats van ’s nachts. Om te kijken of je beter wordt in het verbruiken van jouw zonnestroom, kun je de gegevens van de gekozen periode ook naast de gegevens van het jaar ervoor leggen. Dit doe je door de knop ‘vergelijk met vorig jaar’ aan te zetten. Bovenaan het scherm kun je wisselen tussen de verschillende periodes van een dag tot een jaar. Kleuren er balkjes grijs in de grafiek, dan betekent dat dat de app niet alle informatie beschikbaar heeft om de gegevens te berekenen.

En meer..

Er is nog een tweede grafiek te zien in de menu-optie ‘Zon’. Deze laat zien hoeveel jij hebt opgewekt en hoeveel stroom jij in totaal hebt verbruikt. Dat is het totale verbruik, dus ongeacht of die stroom vanuit jouw energieleverancier of jouw zonnepanelen kwam. Dit is om de potentie van jouw zonnestroomsysteem ten opzichte van jouw energieverbruik te laten zien.

Zo kun je zien wat je zonnepanelen aan energie opwekken

Zonnepanelen van Zelfstroom

Als je zonnepanelen huurt of koopt bij Zelfstroom, krijg je daar natuurlijk ook de service bij vanuit Zelfstroom. We vinden het belangrijk om iedereen inzicht te geven in de opwek- en verbruiksgegevens. Speciaal daarvoor hebben we een app ontwikkeld. Die app werkt het best (en de informatie is het meest volledig) als je gebruikmaakt van een slimme meter. Deze meter wordt met een reden ‘slim’ genoemd; hij houdt namelijk precies bij je aan zonnestroom opwekt, verbruikt en teruglevert, maar ook wat je geleverd krijgt van je energieleverancier. Met de app heb je bovendien alles binnen handbereik. Een ideale manier om aan de slag te gaan met zonne-energie.

Doe de dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig