Zo kun je zien hoeveel stroom je aan je energieleverancier hebt teruggeleverd

Stroom terugleveren

Om simpel en snel in te zien hoeveel zonnestroom jij aan je energieleverancier hebt teruggeleverd, open je de Zelfstroom app. Heb je de app nog niet geïnstalleerd, bekijk dan hier hoe je deze installeert en gereedmaakt voor het eerste gebruik.

 

Heb je de Zelfstroom app geïnstalleerd?

Dan kun je gemakkelijk in de app bekijken hoeveel van de opgewekte zonne-energie jij hebt teruggeleverd. In het startscherm (dit is de menu-optie ‘Jouw huis’) vind je een getal rechts naast het huisje waarboven staat ‘teruggeleverd’. Dit is de energie die jij teruggeleverd hebt aan jouw energieleverancier voor de periode die jij bovenaan het scherm gekozen hebt. Wil je meer inzicht in de teruggeleverde energie? Dan ga je in de menubalk naar de menu-optie ‘Zon’.

Let op: het kan gebeuren dat de app een ‘0’ laat zien bij de opwekgegevens. Dat betekent niet per se dat de zonnepanelen niet werken, maar het is dan vaak zo dat de verbinding tussen de omvormer en de app niet meer online is. Laat de app bij jou een ‘0’ zien en weet je niet hoe het komt? Dan kun je het beste even contact opnemen met de klantenservice.

Zo kun je zien hoeveel stroom je aan je energieleverancier hebt teruggeleverd

Menu-optie: Verbruik

Als jij meer zonnestroom opwekt dan je zelf verbruikt, dan lever je de overige stroom automatisch terug aan je energieleverancier. In de menu-optie ‘Zon’ kun je precies zien hoeveel zonnestroom jij opwekt, hoeveel je van die opgewekte stroom verbruikt én hoeveel je van die opgewekte stroom teruglevert aan je energieleverancier. Naast dit overzicht, kun je in ‘Zon’ ook inzien hoeveel stroom jij in het totaal opwekt en verbruikt. Oftewel: je kunt bekijken of jouw zonnestroomsysteem groot genoeg is voor het gebruik van jouw huishouden. Het doel van deze menu-optie: inzicht geven. Misschien weet jij ook zelf wel: hoe meer opgewekte zonne-energie jij zelf verbruikt, hoe voordeliger het voor jou is. Het is dus verstandiger om de wasmachine (bijvoorbeeld) overdag aan te zetten als de zon schijnt, in plaats van ’s nachts.

Zo kun je zien hoeveel stroom je aan je energieleverancier hebt teruggeleverd

Terugleveren en salderen

Goede service op het gebied van zonne-energie staat bij Zelfstroom hoog in het vaandel. Inzicht krijgen in wat je precies opwekt en verbruikt is daarvan een belangrijk onderdeel.

De stroom die je zelf opwekt, wordt eerst gebruikt door alle apparaten in huis. Soms wek je meer stroom op dan je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet thuis bent. Dan gaat de stroom die je niet gebruikt automatisch het elektriciteitsnet op. Dit heet terugleveren.

Andersom kan het ook. Dan wek je zelf geen stroom op, maar heb je wel stroom nodig, bijvoorbeeld in de avond. Je neemt op dat moment stroom af van je energieleverancier. Bij de eindafrekening wordt er gekeken hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hebt afgenomen. Dit wordt van elkaar afgetrokken en noemen we salderen.

Lees meer over salderen

Doe de dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig