Zelfstroom biedt maatwerk voor The Makers

Zelfstroom biedt maatwerk voor The Makers

De Nederlandse kostuumproducent The Makers produceert kleding op een duurzame manier: zonder grote voorraden, op maat voor de eindconsument. Voor het hoofdkantoor was zonne-energie dus een logische keuze. En wat voor kostuums geldt, gaat net zo goed op voor zonnepanelen: maatwerk past beter dan confectie. Daar slaan Zelfstroom en Energieloket De Meierij de handen voor ineen.

Zelfstroom biedt maatwerk voor The Makers

De kledingbranche staat niet bepaald bekend om zijn duurzame imago. Gelukkig ontstaan er wereldwijd steeds meer initiatieven die het anders willen doen. Schoner, met minder verspilling en meer respect voor de makers. ‘The Makers’ dus. Bij dit familiebedrijf is inmiddels de derde generatie van de familie Van Gils actief – inderdaad, met veel kennis en ervaring in de wereld van textiel. Maaike Drubbel is er verantwoordelijk voor operationele en financiële zaken. “Bij The Makers geloven we in het produceren voor de eindconsument. De meeste textielproducenten pompen simpelweg voorraad in de markt. Het is veel duurzamer om kleding op maat te produceren. Wij maken colberts, kostuums en pantalons, zowel voor heren als dames.”

Als merk zul je The Makers niet tegenkomen in winkels. “Wij maken kleding voor andere labels”, legt Maaike uit. “Veel modewinkels hebben eigen merken, zogenaamde private labels. Bij The Makers ligt de nadruk op maatwerk, maar we maken ook grotere productieorders en kleine series. De klant kan kiezen uit meer dan vijfhonderd stoffen, ruim honderd voeringen, minimaal honderd soorten knopen en verschillende soorten kraagvilt. Wij krijgen dan van de winkel een uitgebreide bestelling met een mix van materialen en ontwerpopties. Vervolgens wordt het pak in Marokko in onze eigen productie-unit gemaakt. Precies wat die klant wil, maar dan zonder verspilling en overproductie.”

Zelfstroom biedt maatwerk voor The Makers

Meisjesschool als hoofdkantoor

Om het hoofdkantoor te huisvesten werd twee jaar geleden een prachtig historisch pand gekocht in Breda. “Het is een oude meisjesschool uit begin 1900. Prachtig, alleen was er wel wat achterstallig onderhoud.” Om te verduurzamen werd Energieloket De Meierij ingeschakeld, waar Norbert van Wijk energie-adviseur is. “Wij zijn gespecialiseerd in innovatieve energieoplossingen voor bedrijven en particulieren. The Makers hebben we vanaf het begin geadviseerd om het pand in stappen energiezuiniger te maken. We hebben eerst alle installaties vernieuwd en de vloeren geïsoleerd, toen we vloerverwarming gingen aanleggen. Vervolgens hebben we de platte daken vernieuwd, ook met het oog op zonnepanelen.” Door de forse renovatie moest die laatste stap naar zonne-energie aanvankelijk worden uitgesteld. Of toch niet?

Zelfstroom biedt maatwerk voor The Makers

Een oplossing op maat

Maaike: “Norbert gaf niet snel op om toch op zonne-energie te kunnen overgaan. Voor ons was het belangrijk om zonnepanelen te realiseren zonder investering of lening. En we wilden toch volledig duurzaam kunnen opereren. In de eerste plaats vanwege onze duurzame missie, maar ook omdat klanten, financiële stakeholders en de overheid steeds strengere eisen stellen. Ook hypotheekverstrekkers willen tegenwoordig dat je energielabel C of hoger hebt.” Norbert: “Zelfstroom bood precies de oplossing waar we naar op zoek waren. Door de operationele lease staan de zonnepanelen niet op de balans. The Makers kan direct verduurzamen en besparen op de maandelijkse energiekosten. En na tien jaar is de complete installatie betaald en eigendom van het bedrijf. Met Zelfstroom hebben we een installatie van 130 zonnepanelen ontworpen, goed voor een opwek van ongeveer 40.000 kWh. Precies voldoende voor hun energiebehoefte, die voornamelijk bestaat uit verlichting en computers.”

Export weg, omzet weg

Blij met deze oplossing tekende The Makers begin dit jaar de overeenkomst met Zelfstroom. Een maand later zag de wereld er ineens volledig anders uit. De corona-uitbraak trof ook The Makers hard. Maaike: “We zijn twee maanden dicht geweest, zonder export, zonder omzet, terwijl alle vaste kosten gewoon doorlopen. Daarom ben ik achteraf gezien nog blijer met onze keuze om te leasen. Cashflow management is in deze tijd nog belangrijker geworden. Je wilt de financiële doelstellingen in het vizier houden. Vanwege corona zijn vrijwel alle investeringsprojecten ‘on hold’ gezet.”

Zelfstroom biedt maatwerk voor The Makers

“Iedere euro is hard nodig voor de dagelijkse operatie, alles is erop gericht om weer naar een gezonde bedrijfsvoering te gaan. We hebben ook een grote verantwoordelijkheid naar ons personeel, hier en in Marokko. We zijn inmiddels weer voorzichtig opgestart, met ongeveer 30 procent productie. Het blijven onzekere tijden, maar ik ben ervan overtuigd dat we hier sterker uit gaan komen.”

Dé tip

Heeft Maaike nog een gouden tip voor ondernemers die zonne-energie overwegen? “Het grootste dilemma voor ondernemers is de investering. Elke ondernemer wil een besparing, al is het maar een paar duizend euro. Door deze lease-oplossing van Zelfstroom zijn er echt geen drempels meer voor ondernemers. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen. Zeker in coronatijd, waar veel sectoren door zijn geraakt. Veel klanten vinden het ook steeds belangrijker dat je duurzaam onderneemt. Op deze manier kun je besparen, verduurzamen en je groene imago versterken, zonder er kapitaal in te steken.”

Bij Zelfstroom Zakelijk lease of koop je A-merk zonnepanelen inclusief verzekering en garantie. Benieuwd wat jij kunt besparen? Klik hier voor een advies op maat.

Check hoe geschikt jouw bedrijfspand is voor zonnepanelen

U heeft nog niet aangevinkt dat dit het adres is van uw bedrijfspand.

Heeft u geen eigen bedrijfspand? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.