Het verschil tussen zonnepanelen leasen of kopen bij Zelfstroom

Het verschil tussen zonnepanelen leasen of kopen

Bij de financiering van zakelijke zonnepanelen heb je de keuze om je zonnepanelen te leasen of kopen. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen en wat is voor jouw situatie de beste keuze? In dit artikel leggen we het uit.  

6 min leestijd 03 - 04 - 2020

Hoe werkt zonnepanelen zakelijk leasen?

Bij Zelfstroom kun je jouw zonnepanelen zakelijk leasen met behulp van een financial lease constructie. Kies je ervoor om jouw zonnepanelen te leasen, dan komen de zonnepanelen op de balans van je onderneming te staan en ben je vanaf dag één eigenaar van de zonnepanelen. Met zonnepanelen financial lease is geen eigen investering nodig, maar betaal je maandelijks een leasebedrag voor jouw zonnepanelen. Zo geniet je na plaatsing van de panelen direct van lagere energiekosten, zonder dat je hiervoor hoge investeringskosten hoeft te maken. Doordat je eigenaar bent van de zonnepanelen heb je ook recht op de beschikbare subsidies en fiscale aftrekposten die gelden voor zakelijke zonnepanelen. 

Voor- en nadelen van zakelijk leasen 

Niet iedere ondernemer heeft de mogelijkheid om direct een groot geldbedrag te investeren in zonnepanelen. Zeker voor grote bedrijven met hoge energiekosten kan de investering in zonnepanelen flink zijn. Om toch direct kosten te besparen, een bijdrage te leveren aan het milieu en de waarde van je bedrijfspand te verhogen, biedt financial lease van zonnepanelen uitkomst. Ontdek de voor- en nadelen van financial lease: 

 • Niet investeren, wél direct besparen op de energiekosten
 • Houd geld vrij voor andere bedrijfsinvesteringen
 • Maandelijkse kosten zijn fiscaal aftrekbaar, wat belastingvoordelen oplevert
 • Direct verduurzamen van je bedrijf
 • Jouw bedrijf is klaar voor nieuwe regelgeving rondom verduurzaming
 • Verzekeringen, onderhoud en reparaties vallen niet standaard in het financial leasecontract
 • Leasen is op lange termijn vaak duurder dan direct kopen 

Hoe werkt zonnepanelen zakelijk kopen?

Naast het leasen van zonnepanelen, kun je er ook voor kiezen om jouw zonnepanelen te kopen. Als je zonnepanelen zakelijk koopt, betaal je zelf voor het volledige zonnestroomsysteem. Dat betekent dat je eenmalig een investering moet doen. De zonnepanelen komen op de balans van je onderneming te staan en je wordt als bedrijf direct eigenaar van de zonnepanelen. Omdat je eigenaar bent van de zonnepanelen heb je net zoals bij financial lease recht op de beschikbare subsidies en fiscale aftrekposten die gelden voor zakelijke zonnepanelen. Door zelf te investeren in zonnepanelen behaal je uiteindelijk het hoogste rendement.  

Voor- en nadelen van zakelijk zonnepanelen kopen

Heb je een goede financiële situatie? Dan kan het slim zijn om zonnepanelen te kopen en meteen eigenaar te worden van de zonnepanelen. Zo betaal je geen maandelijkse leasekosten en verdien je de investering gemiddeld binnen 3 jaar terug. Wel moet je er rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor de werking van het systeem, het onderhoud en reparatiekosten als er iets stuk gaat. Bekijk de voor- en nadelen van kopen: 

 • Hoogste financiële rendement
 • Korte terugverdientijd van gemiddeld 3 jaar
 • Investeringskosten zijn fiscaal aftrekbaar, wat belastingvoordelen oplevert
 • Direct verduurzamen van je bedrijf
 • Jouw bedrijf is klaar voor nieuwe regelgeving rondom verduurzaming
 • Geen bijkomende rentekosten
 • Eenmalig een flinke investering nodig
 • Verzekeringen, onderhoud en reparaties regel en betaal je zelf 

Zonnepanelen leasen of kopen voor jouw onderneming? 

Heb je besloten om jouw onderneming te verduurzamen met zonnepanelen? Dan is de volgende vraag welke financieringsoptie het beste bij jouw bedrijfssituatie past. Kun en wil je een investering doen? Dan is zonnepanelen kopen een slimme optie. Wil je geen investering doen of heb je niet voldoende financiële middelen, dan biedt financial lease uitkomst. Daarnaast moet je je afvragen of je bezig wilt zijn met de prestaties, verzekeringen en het onderhoud van jouw zonnestroomsysteem. Zo niet, dan kun je jouw zonnepanelen kopen of leasen met een aanvullend servicecontract. Onze adviseurs bespreken graag samen met jou de verschillende mogelijkheden voor zonnepanelen op jouw bedrijf. 

Neem vrijblijvend contact op

Plan gratis een adviesgesprek

U heeft nog niet aangevinkt dat dit het adres is van uw bedrijfspand.

Heeft u geen eigen bedrijfspand? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.