3 min leestijd 28 - 07 - 2018

Wist je dat je huis meer waard wordt door zonnepanelen?

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op het dak. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Wist je bijvoorbeeld dat je huis €5.000 in waarde stijgt mét zonnepanelen? En dat terwijl een zonnestroomsysteem gemiddeld €4.500 kost. Zonnig onderzoeksnieuws van Motivaction en Tias.

Liever een huis mét zonnepanelen

Bij een zoektocht naar een nieuwe woning geeft 44% van de kopers aan dat ze liever een huis mét zonnepanelen kopen. Een op de drie wil daar zelfs best meer voor betalen . Iets meer mensen 46 procent denkt dat een huis meer waard wordt met zonnepanelen. 30 procent van hen denkt dat het huis zelfs 5000 euro of meer in waarde stijgt.

Meer woningwaarde mét zonnepanelen

Wat opvalt is dat woningen met zonnepanelen gemiddeld duurder zijn dan woningen zonder zonnestroomsysteem. Voor zonnepanelen is een significant prijseffect gevonden van 2,56% op de woningwaarde. Het maakt daarbij niet uit of je woont in een rijtjes-, twee-onder-een-kap-, vrijstaande- of hoekwoning. Zonnepanelen maken woningen dus meer waard.

Zonnepanelen behouden waarde

De onderzoeksresultaten laten zien dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij woningverkoop. Een huis van €200.000 wordt met zonnepanelen 2,56% meer waard. Dat komt voor deze woning neer op €5.120. Omdat een gemiddeld systeem €4.500 kost, heb je de kosten dus direct terugverdiend.

Eerder hypotheek bij huis met zonnepanelen

Bij veel banken kunnen kopers van een huis met zonnepanelen veel meer geld lenen en dus een hogere hypotheek krijgen. Meestal is dat bijna € 10.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag. Als de zonnepanelen op het dak meer energie opwekken dan u verbruikt, dan kan er vaak zelfs tot € 25.000 extra geleend worden. Zo komt uw huis voor kopers sneller binnen handbereik en verkoopt u het tegelijkertijd voor een hele mooie prijs. Met zonnepanelen is uw woning simpelweg veel meer waard.

Beter energielabel met zonnepanelen

Een gemiddelde tussenwoning met 10 zonnepanelen kan 1 tot 2 labelsprongen maken. En dat kan voor u flink voordelig uitpakken. Energiezuinige huizen met een energielabel A leveren €12.000 meer op dan gemiddeld, berekende het VastgoedLAB van Tias, het handelsinstituut van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Ook verkopen huizen met het hoogste label 70 dagen sneller.

Tip: Denk naast zonnepanelen ook aan investeringen als dubbel glas, goede isolatie en een nieuwe CV-ketel. Zo scoor je nog sneller een goed energielabel voor je huis.

Zonnepanelen mee verhuizen?

Met zonnepanelen op je dak is je huis dus extra goed verkoopbaar. Waarom zouden de nieuwe bewoners de zonnepanelen eigenlijk niet overnemen? Als je de zonnepanelen toch wilt (of moet) meenemen naar je nieuwe huis, dan kun je gebruikmaken van de verhuisservice van Zelfstroom. Tegen €50 per zonnepaneel verhuizen we de zonnepanen bijvoorbeeld van het oude, naar het nieuwe dak.

Zonnepanelen kopen of huren: wat doe jij?

Wij vinden het belangrijk dat je doet wat bij je past. Als je spaargeld hebt en wilt investeren, dan is zonnepanelen kopen een verstandige keuze. Het rendement op zonne-energie is een stuk hoger dan het rendement op je spaarrekening.

Wil je geen spaargeld investeren? Maar wel besparen met zonne-energie? Dan kies je voor zonnepanelen huren. Zo kun je zonder investeren, toch direct besparen. Omdat ieder dak verschillend is, maken we graag een berekening van jouw persoonlijke besparing. Maak nu een belafspraak.

 

Bronvermelding: 
Bron: Onderzoek Motivaction – Woning met zonnepanelen aantrekkelijker
Bron: Onderzoek Tias – Woningen met zonnepanelen zijn meer geld waard
Bron: Onderzoek Tias – Groen energielabel helpt bij woningverkoop

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
95% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 432 klantbeoordelingen