Interview met Pim Vieveen

Interview met Pim Vieveen

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben sinds 1 april operationeel netcoördinator hoogspanning bij Stedin. Mijn hele leven ben ik al met elektriciteit bezig: eerst in de industrie en nu voor deze netbeheerder. We houden ons bezig met de distributie van hoogspanning, dat betekent alles boven de 10 kilovolt, dus daar vallen de normale huishoudens buiten. Stedin beheert het elektriciteitsnet in Zuid-Holland en Utrecht. Dat gebied is onderverdeeld in acht regio’s, waarvan ik er een onder mijn hoede krijg. Als er storingen zijn, moet wij zorgen dat die opgelost worden. Daarnaast word ik verantwoordelijk voor nieuwbouw en vervanging van installaties. Ik zit dus middenin de hele energietransitie. Want het afstemmen van vraag en aanbod is daarbij erg belangrijk.”

Heb jij wat met duurzaamheid?
“Ja. We kunnen met z’n allen wel gas blijven verbranden en in vervuilende auto’s blijven rijden, maar dat is geen oplossing. Ik mag misschien nog 50 jaar, maar ik denk vooral aan mijn kinderen en kleinkinderen. Daarnaast vind ik het een prettig idee dat ik mijn energie zelf opwek.”

Waarom heb je voor zonnepanelen huren gekozen? Wat gaf voor jou de doorslag?
“Nou, ik heb drie pubers thuis, van 14, 16 en 18, die kosten aardig wat. Dus dit vond ik een hele goede oplossing. Wat ik aan huur betaal, krijg ik aan korting op mijn energienota terug. Althans, als ik mij aan het advies van Zelfstroom had gehouden van 18 zonnepanelen. Ik heb er 25 op mijn dak liggen, dus ik betaal iets meer huur dan ik korting krijg. Mijn hele dak ligt vol. Ik heb daar bewust voor gekozen, omdat ik in de toekomst volledig zelfvoorzienend wil zijn.

Ik wist niet dat je zonnepanelen ook kon huren. Ik zit bij de vrijwillige  brandweer en een collega daar had goede ervaringen met Zelfstroom, was blij met de installatie, alles goed geregeld en netjes gedaan. Zo ben ik ook bij Zelfstroom uitgekomen.”

Ging dat makkelijk, van offerte tot installatie?
“Ja, ik heb via internet een offerte aangevraagd. De telefoongesprekken die hierover volgden waren allemaal heel fijn. De installatie zelf verliep ook soepel en veilig. Ik heb zelf de meterkast laten aanpassen naar een 3 fasen groepenkast, dat hoefde niet bij 18 panelen, maar wilde ik toch al graag doen en nu bij 25 panelen was het wel nodig. Alles is nu mooi voor elkaar, met de omvormer op zolder.”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Ja heel goed. Ik heb de panelen sinds januari 2018 en we hadden gelijk natuurlijk een hele goeie zomer. Hierdoor zit ik nu al ruim boven de prognose die Zelfstroom aanvankelijk had afgegeven.

Hoeveel bespaar je ten opzichte van de oude situatie?
“Mijn jaarverbruik is zo’n 6.500 kWh en ik zit na 7 maanden al op 5.100 kWh aan zelf opgewekte stroom. Dus daar ga ik fors overheen dit jaar. In de winter zijn de dagen wat korter en wek je dus minder op. Alleen in die maanden neem je dan nog wat af.”

Merk je ook dat je nog meer duurzame keuzes maakt nu je zonne-energie opwekt?
“Ja, ik wil op termijn elektrisch gaan koken. En ook de verwarming zal elektrisch worden. Het probleem nu met mijn cv is dat ik achter een grote glazen pui in mijn woonkamer heb. Als daar in de winter de zon op staat, gaat boven de verwarming niet meer aan, met als gevolg dat de kinderen het koud hebben als ze moeten studeren. Met elektrische verwarming kun je dat veel beter regelen. Verder heb ik overal al mijn halogeenverlichting  vervangen door led. En op termijn wil ik ook een elektrische auto. Als ze tenminste wat betaalbaarder worden en het rijbereik verder toeneemt. Ik denk sowieso dat waterstof uiteindelijk de oplossing is. Voor auto’s, want die hebben dan geen accu’s meer nodig waarvoor je schaarse grondstoffen gebruikt. Maar ook om de grote overcapaciteit aan stroom van alle windmolenparken en andere duurzame bronnen die gepland staan in op te slaan. De huidige gasleidingen schijnen geschikt te zijn voor waterstof. Met een brandstofcel thuis heeft iedereen dan uiteindelijk een eigen krachtcentrale. Een ideale combinatie met de zonnepanelen op je dak!”

Ook enthousiast geworden?

Plan adviesgesprek