Wat is een zonnecollector?

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonnecollector vangt zonlicht op en zet dat zonlicht om in warmte. Met die warmte uit dat zonlicht wordt jouw kraanwater opgewarmd,  waardoor je energie bespaart. Een zonnecollector is onderdeel van een zonneboiler. Naast zonnecollectoren bestaat een zonneboiler ook uit een voorraadvat, waar het water wordt opgeslagen, en een naverwarmer die ervoor zorgt dat het water verwarmd wordt als er niet genoeg zonne-energie beschikbaar is.

Het verschil tussen een zonnecollector en een zonnepaneel

Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte, waarmee jouw water opgewarmd wordt, waardoor je aardgas en/of elektriciteit bespaart. Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit, waarmee je jouw apparaten in huis voorziet van stroom, waardoor je elektriciteit bespaart. Beide gebruiken ze dus zonne-energie, alleen zetten ze het om in een andere vorm van energie die we in huis gebruiken.

Is investeren in zonnecollectoren verstandig?

Gebruik van een zonneboiler met zonnecollectoren is goed voor het milieu en daardoor dus eigenlijk altijd een goede investering, maar het investeren in zonnecollectoren (een zonneboiler) is helaas niet per se winstgevend. De terugverdientijd van een zonneboiler kan wel meer dan 30 jaar zijn, waar de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 6 jaar ligt. Investeren in zonnepanelen is dus een stuk rendabeler.

Nog geen zonnepanelen op jouw dak?

Wil je weten of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de snel de dakcheck. Want of je nu besluit om zonnepanelen te huren of te kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. Maar hoeveel kun je nu precies besparen met zonnepanelen op je dak?

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen de adviseurs van Zelfstroom  je altijd vrijblijvend advies geven op basis van jouw situatie. Dat doen ze graag en geheel vrijblijvend voor je. Vul hier je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoeveel jij kan besparen.

Je hebt een woning met eigen dak nodig