8 min leestijd 14 - 05 - 2015

De Tesla Powerwall thuisaccu: wat heb je eraan?

De Tesla Powerwall werd op 30 april 2015 gepresenteerd door Elon Musk, de CEO van Tesla. Een soort reuze batterij voor je huis in een fraai jasje. Door de zonne-energie van je zonnepanelen op te slaan in de superaccu, heb je altijd stroom van de zon. Er is door de verschillende tech sites lang gespeculeerd over de thuisaccu en de aandacht vanuit de media is dan ook groot nu het apparaat is gepresenteerd. Inmiddels is er in 2016 een nieuwe, nog sterkere variant gepresenteerd. In deze blog leg ik uit wat de Tesla Powerwall is, wat je ermee kan en of we er massaal één moeten aanschaffen.

Update 15 maart 2018: met specificaties Tesla Powerwall 2.0.
Tesla Powerwall

Wat is de Tesla Powerwall?

De Tesla Powerwall is een lithium-ion batterij, die energie opslaat vanuit zonnepanelen of vanaf het stroomnet. Deze energie kan vervolgens later weer worden gebruikt om thuis apparaten, zoals de tv en koelkast, van stroom te voorzien. De Tesla Powerwall heeft een totale capaciteit van 13,5 kWh. De kosten zijn € 9.075 inclusief btw. Waarvan volgens Tesla  € 1.575 btw grotendeels is terug te vragen.

De Powerwall levert continu 5 kW en kan kortstondig tot 7 kW leveren. Voor de meeste huishoudens is dit voldoende om te voorzien in hun energieverbruik. Is de vraag naar stroom groter, dan kan de Powerwall in serie geschakeld worden.

Het apparaat is bedoeld voor in huis, dus het moet er wel een beetje goed uitzien. Dit kun je gerust aan Tesla overlaten, want de Powerwall is mooi afgewerkt en heeft vooral aan de buitenkant weinig fratsen. De Powerwall is wel vrij groot. Het apparaat is  ruim een meter breed, 1,2 meter hoog en heeft een dikte van 15 centimeter (L x B x D: 1150 mm x 755 mm x 155 mm). De Powerwall weegt zo’n 125 kilo.

Waarom heb je een Tesla Powerwall nodig?

Demand zonne-energieHet opwekken van stroom uit duurzame bronnen zoals de zon is niet constant – ’s nachts schijnt de zon immers niet. En dat terwijl je energieverbruik wel dag en nacht doorgaat. De Tesla Powerwall maakt het mogelijk om stroom die je overdag opwekt met zonnepanelen op te slaan en deze in de avond weer te gebruiken. Je ziet dat in de afbeelding links.

Op dit moment mag je in Nederland nog salderen. Dit wil zeggen dat je de stroom die je overdag te veel opwekt mag ‘wegstrepen’ tegen wat je verbruikt. Lever je meer terug dan dat je verbruikt, dan ontvang je een zogenaamde terugleververgoeding die per energieleverancier in hoogte verschilt. Als de salderingsregeling verdwijnt, dan zou een oplossing zoals de Tesla Powerwall wel eens de sleutel zijn om duurzame energie rendabel te houden.

Hiernaast maakt de Powerwall het mogelijk om compleet onafhankelijk te worden van de energieleveranciers of storingen op het net.

Iedereen off-grid en zelfvoorzienend

Opbrengst zonnepanelenOp dit moment zijn alle huizen in Nederland nog aangesloten op het centrale elektriciteitsnet. De term ‘off-grid’ betekent letterlijk ‘los van het net’ (grid = energienet), dus niet meer aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Dit lijkt heel mooi, maar als je wat verder kijkt is het nog maar de vraag of iedereen zijn energieleverancier meteen gedag kan zeggen.

Het grootste probleem zit hem in de (Nederlandse) wintermaanden. De dagen zijn korter, de zon staat lager en je verbruikt meer elektriciteit. De hoeveelheid stroom die je met de zonnepanelen opwekt is in de winter veel lager dan in de zomer, zoals te zien in de grafiek rechts.

Vaak is het aantal zonnepanelen op een woning niet voldoende om de totale energiebehoefte van een gezin te dekken in de wintermaanden. Op dit moment maakt dat niet uit omdat je mag salderen. Wat je dus in de zomer meer opwekt mag je in de winter weer ‘wegstrepen’ tegen je hogere energieverbruik. Het is natuurlijk mogelijk om meer zonnepanelen te plaatsen om in je winterse energieverbruik te voorzien, maar dan is er in de zomer zeer waarschijnlijk overcapaciteit. Dit is financieel weer minder interessant.

In veel gevallen waarbij je de thuisaccu van Tesla oplaadt met zonnepanelen zal er in de winter dus toch nog aanvullende energie van het net nodig zijn in Nederland. Deze aanvullende stroom kan echter wel uit duurzame bronnen zoals wind komen.

Wat kost een Tesla Powerwall?

De kosten van een Tesla Powerwall zijn € 9.075 inclusief btw. Waarvan volgens Tesla  € 1.575 btw grotendeels is terug te vragen. De Tesla Powerwalla is direct verkrijgbaar bij Tesla zelf. Ook Eneco biedt de thuisaccu aan. De vraag is natuurlijk of de opbrengsten van zonnepanelen opwegen tegen de investering. Er zijn twee manieren om het sommetje te maken:

1. Profiteren van dag- en nachttarief

Er is in Nederland op dit moment sprake van een piek- of normaaltarief en daltarief (dag/nacht) voor stroom. Het verschil tussen deze tarieven is gemiddeld zo’n 2 cent per kWh. Het is mogelijk om de accu op te laden voor het daltarief en deze goedkope stroom vervolgens te gebruiken tijden het piektarief. Voor een gemiddeld gezin dat jaarlijks 1.600 kWh aan stroom tegen het piektarief en 1.900 kWh aan stroom tegen het daltarief verbruikt, kan de Tesla Powerwall het piekverbruik terugbrengen naar 0 kWh. ’s Nachts wordt goedkope elektriciteit van het net gehaald om de batterij op te laden en overdag levert de batterij de nodige energie tegen een lage prijs. Het volledige verbruik van het gezin wordt dan gefactureerd in daltarief.

Door het gebruik van de Tesla Powerwall bespaart het gezin zo’n €40 per jaar op de energiefactuur. Dit voordeel is helaas veel te klein om de thuisaccu terug te verdienen.

Misschien dat de slimme meter in de toekomst het wel toelaat om voldoende te verdienen met de Powerwall, omdat het piek- en daltarief mogelijk verder uit elkaar gaan liggen dan de huidige 2 cent per kWh. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat als het hard waait en er dus veel windenergie beschikbaar is, dat je op dat moment goedkoop stroom kan inkopen en opslaan met de thuisaccu. In Amerika liggen de piek- en daltarieven al veel verder uit elkaar. Hier is het verschil tussen het piek- en daltarief soms wel 20 cent per kWh. Met dit soort prijsverschillen ziet de terugverdientijd er natuurlijk heel anders uit!

2. Is het financieel interessant om off-grid te gaan?

Stel: iemand heeft genoeg zonnepanelen om zelf al zijn stroom op te wekken en kan dit in de avond gebruiken omdat hij de energie opslaat in de Tesla Powerwall. Met het verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland uit het voorbeeld hierboven besparen ze dan 1.600kWh die ze niet in hoeven te kopen bij een energieleverancier. Met de huidige tarieven van ongeveer 22 cent per kWh scheelt dit €352 per jaar.

Bovendien hoef je in theorie ook geen netbeheerder meer te betalen, want er is immers geen aansluiting meer nodig. Dit zou gemiddeld nog eens zo’n €240 opleveren. Helaas is het in Nederland zo dat als je in een woonhuis een stroomaansluiting hebt, je dan een heffingskorting krijgt van €377,85 per jaar op je stroomrekening. Dit is een belastingkorting die iedereen in Nederland krijgt omdat stroom als basisvoorziening wordt aangemerkt. Door deze korting is het met de huidige regelgeving vanuit een financieel oogpunt dus interessanter om aangesloten te blijven op het net. Bij een stroomverbruik van 0 kwh betaal je zo’n €240 aan netbeheerkosten, maar je krijgt wel €377,85 heffingskorting. In totaal dus een extra voordeel van €137,85 wat je bij de stroombesparing mag optellen.

De totale jaarlijkse besparing met een Tesla Powerwall komt dan uit op €489,85. De aanschafprijs is € 9.075, minus de btw van € 1.575 btw, maakt €7.500. Zo verdien je de superaccu, in het meest gunstige scenario, al in iets meer dan 15 jaar kunnen terugverdienen.

Echter zijn er twee grote kanttekeningen te zetten bij het sommetje hierboven. Zolang er in Nederland een salderingswet bestaat gaat bovenstaande som niet op, omdat je als particulier tot 2020 de stroom die je zelf opwekt mag wegstrepen tegen de stroom die je energieleverancier aan je levert. Er is dus geen noodzaak om de stroom op te slaan.

Hiernaast levert de Powerwall gelijkstroom, maar een normaal huishouden gebruikt wisselstroom. Om dit om te zetten moet er dus ook nog een omvormer worden geplaatst, deze zal circa €1.300,- kosten. De thuisaccu moet ook nog geïnstalleerd worden wat naar verwachting zo’n €500 zal kosten. Deze kosten komen dus nog bij de Tesla Powerwall waardoor de terugverdientijd langer wordt.

Conclusie: is de Tesla Powerwall de investering waard?

Als in 2020 het salderen wellicht wordt afgeschaft, is de Tesla Powerwall absoluut interessant voor heel veel mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Het is ook goed mogelijk dat de piek- en daltarieven voor stroom zo ver uit elkaar komen te liggen, dat het alsnog interessant is om als consument een Powerwall aan te schaffen. Bovendien stijgen de energieprijzen de komende jaren.

Met de Powerwall is het technisch mogelijk om off-grid te gaan. Tesla zet daarmee alvast een grote stap in het verwezenlijken van duurzame energieopslagsystemen. Economisch blijft het voorlopig toch interessanter om de verbinding met het elektriciteitsnet te behouden.

De energietransitie zal niet in één dag gerealiseerd zijn, maar -net als met de eerste auto van Tesla- de Powerwall is wederom een revolutionair product dat zeker bijdraagt aan de energietransitie.

Verlaag je energierekening met onze tips!

nieuwsupdate zelfstroom

Al meer dan 50.000 abonnees ontvangen maandelijks onze energietips en zonnepanelen nieuws per e-mail. Mis het niet en meld je direct aan!

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen