Zo ziet een installatiedag bij Zelfstroom eruit

Zo ziet een installatiedag van zonnepanelen eruit

De installatie van de zonnepanelen op jouw dak en de rest van het systeem in je huis duurt één tot twee dagdelen.  De technisch specialisten komen op de installatiedag op afgesproken tijd bij je langs en zorgen ervoor dat ze het systeem werkend opleveren voordat ze weer weggaan. Een installatiedag van begin tot eind is op te delen in grofweg vijf delen.

Deel 1: Voorbereiden

Bij aankomst stellen onze specialisten zich natuurlijk even voor. Het is tenslotte fijn om te weten wie er in je huis en op je dak aan de slag gaan. Vervolgens bereiden ze zich voor op de werkzaamheden van de dag. Indien nodig kan er een valbeveiliging of een steiger bij het dak worden geplaatst. Verder bekijken de specialisten waar de omvormer komt te hangen en hoe de bekabeling vanaf het dak via de omvormer naar de meterkast gaat lopen.

Deel 2: Installatie zonnepanelen op het dak

Het montagesysteem wordt op het dak geïnstalleerd. Bij een plat dak maken de monteurs gebruik van het montagesysteem van SOLARSTELL Connect of van FlatFix Fusion. Bij een schuin dak wordt gebruikgemaakt van het montagesysteem ClickFit Evo. Als het montagesysteem goed op het dak is gemonteerd, worden de zonnepanelen erop bevestigd. Dit is door het slimme montagesysteem vaak een erg simpele stap. Als de zonnepanelen vastzitten, worden de zonnepanelen aan elkaar verbonden en wordt de hoofdstroomkabel doorgetrokken naar het huis. Hoe de kabel naar binnen wordt gelegd, is afhankelijk van het soort dak en de plaats van de omvormer in huis. Is de kabel in huis, dan zijn de werkzaamheden op het dak vrijwel afgerond.

Deel 3: Installatie omvormer en PV-verdeler óf AC-schakelaar

De omvormer en de PV-verdeler (of in sommige gevallen de AC-schakelaar) worden geïnstalleerd. Een geventileerde ruimte waar niet veel gebeurt is de ideale ruimte voor de omvormer. Denk aan een zolder, vliering, een washok of een andere ‘technische ruimte’. Wel dient er genoeg ruimte te zijn om de omvormer heen, zodat hij goed geventileerd blijft. Deze ventilatie draagt positief bij aan de veiligheid én aan het rendement van de zonnepanelen. Erg belangrijk dus!

De specialisten hangen de omvormer aan een stevige muur en koppelen hem met behulp van de kabel vanuit het dak aan de zonnepanelen. Direct naast de omvormer komt ook de PV-verdeler te hangen. Dit is een soort klein ‘meterkastje’ op zich, waarmee het zonnestroomsysteem als het ware uitgeschakeld kan worden. Ook biedt dit kastje de mogelijkheid om er verschillende groepen op aan te sluiten.

Komt er geen PV-verdeler te hangen, dan moet er een AC-schakelaar worden geplaatst. Met deze schakelaar kan de omvormer als het ware ‘losgekoppeld’ worden van de zonnepanelen, waardoor er veilig gewerkt kan worden aan de omvormer wanneer dat nodig is. Vanuit de omvormer wordt een kabel aangelegd naar de laatste stap van het zonnestroomsysteem: de meterkast. 

Deel 4: Installatie van de aansluiting in de meterkast

Een aansluiting in de meterkast is nodig om drie redenen: allereerst natuurlijk om de stroom te verdelen naar de verschillende huishoudelijke apparaten. Ten tweede is de aansluiting nodig om de overtollig opgewekte stroom te meten en terug te leveren aan het openbare net. En de derde reden: extra veiligheid.

Het systeem wordt aangesloten op de hoofdmeter en de hoofdzekering. Dat gebeurt door de kabel vanuit de omvormer naar de meterkast te trekken, waarna er een aparte groep aangelegd wordt voor de zonnepanelen. Een slimme meter in de meterkast is niet per se nodig, maar omdat sommige (ouderwetse) meters een terugdraaibeveiliging hebben, is het aan te raden om een digitale meter aan te schaffen. Dan weet je zeker dat je goed zit en kun je tot op de kWh bijhouden wat je terug hebt geleverd aan het net. Daarnaast geeft een slimme meter meer extra informatie over jouw energieverbruik, waardoor je in de Zelfstroom app goed in kunt zien wat je precies verbruikt.

Deel 5: De installatie testen

Nadat de aansluiting in de meterkast gedaan is, wordt het hele systeem gecheckt. Vervolgens wordt het ingeschakeld en worden er een paar technische testen uitgevoerd. Deze testen nemen een half uur tot een uur in beslag. Tijdens het testen ruimen de specialisten hun spullen op. Is de test geslaagd en werkt alles naar behoren? Dan zit de installatiedag erop kun je direct zelf stroom opwekken.

Installatie door Zelfstroom

De installatie is het allerbelangrijkste aspect van zonnepanelen. Gaat er ergens iets fout als het zonnestroomsysteem in werking is, dan is dit vaak terug te leiden naar een foutieve installatie of materialen van een lage kwaliteit. Dit is meteen de reden waarom het slim is om te kiezen voor installatie door Zelfstroom. Bij Zelfstroom maken we gebruik van de beste materialen en werken we uitsluitend met gecertificeerde specialisten. Tel daar kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen bij op en je bent verzekerd van een veilig, betrouwbaar en duurzaam zonnestroomsysteem. Nadat de installatie is voltooid, kun je via de Zelfstroom app al jouw persoonlijke opwek- en verbruiksgegevens inzien. Wil je weten hoe de app werkt en hoe je hem installeert? Dat vind je hier.

Doe de dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig