5 min leestijd 05 - 11 - 2018

Wachten op zonnepanelen mét thuisaccu: slim of niet slim?

Als de salderingsregeling verdwijnt, is energie opslaan straks misschien wel interessanter dan terugleveren. Maar een betaalbare accu lijkt nog ver weg, zo kost de Tesla Powerwall nog steeds duizenden euro’s. Moet je nu wel of niet wachten op zonnepanelen mét betaalbare thuisaccu? We leggen het uit en beginnen bij wat een thuisaccu eigenlijk is, wat de voordelen zijn en wat het apparaat kost!

Wil je bij voorbaat al niet wachten op de thuisaccu? En liever vandaag dan morgen overstappen op zonnepanelen? Maak dan nu een belafspraak met een van onze adviseurs!

Zonnepanelen huren - zelfstroom

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu maakt gebruik van moderne lithium-Ion-batterijen en voorziet alle elektrische apparatuur in de woning tot enkele uren of dagen van energie. Ideaal, want met een accu in huis kun je veel minder afhankelijk worden van het energienet.

Een thuisaccu is aangesloten op het zonnestroomsysteem. Zolang je overdag zelf stroom opwekt, laadt je accu op en draaien al je apparaten direct op zonne-energie. In de lente en zomermaanden is het zelfs mogelijk om volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. ‘s Avonds en op dagen met weinig zon, maak je gebruik van stroom uit de accu. Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal weer stroom van het energienet worden gehaald.

Accumarkt in ontwikkeling

Dankzij de opkomst van elektrische auto’s worden thuisaccu’s in rap tempo goedkoper. Niet zo gek dat veel bekende (elektrische) automerken thuisaccu’s aanbieden. Denk aan BMW, Mercedes en Tesla. Deze laatste partij biedt misschien wel de meest besproken thuisaccu aan, de Tesla Powerwall.

Voordelen van een thuisaccu

Als het aan ons ligt, halen we zoveel mogelijk energie uit duurzame middelen. We geloven daarom echt in de opkomst van de thuisaccu. De voordelen zijn dan ook groot, nu en (vooral) in de toekomst. We hebben er een aantal op een rij gezet:

 • Je eigen zonne-energie opslaan voor later gebruik.
  De thuisaccu opladen tijdens de daluren en later gebruiken tijdens de piekuren. Dat scheelt geld!
 • Goedkoop energie opslaan, duurder verkoper.Een mogelijke toekomstige toepassing is dat je tijdens de daluren goedkope energie van het net afneemt en opslaat in je accu. Tijdens piekuren kun je deze stroom weer terugleveren aan het net.
 • Een accu kan dienstdoen als noodstroomvoorziening.Voor jezelf, maar ook voor de hele wijk!
 • De thuisaccu vangt schommelingen in de landelijke vraag en het aanbod van energie op.Zo hoeft er nooit meer een vervuilende elektriciteitscentrale bij te schakelen als er energie nodig is
 • Niet onbelangrijk: je geniet van een lagere energierekening!

Wanneer is een thuisaccu interessant?

De ontwikkeling van de accumarkt gaat razendsnel. En er zijn heel veel voordelen van zelf energie opslaan. Toch hebben nog niet veel mensen een thuisaccu. Dat heeft twee redenen:

 • Een thuisaccu is relatief duur

  Thuisaccu’s worden pas echt interessant als de kosten dalen. De prijzen van accu’s daalden de afgelopen jaren al behoorlijk. Maar toch zijn ze nog relatief duur. Zo betaal je voor een Tesla Powerwall € 9.075 (in 2018), minus de btw van €1.575 btw,is dat €7.500. We rekenden uit hoelang je erover doet om de Powerwall terug te verdienen als je helemaal off-grid gaat. Door energie op te slaan, bespaar je per jaar € 489,85. Op basis van deze berekening verdien je de Powerwall in 15 jaar terug. En dat is dan nog exclusief kosten voor installatie van de accu en randapparatuur. Pas over uiterlijk 10 jaar is de prijs zo laag, dat het voor elk huishouden een betaalbaar alternatief is.Lees hier onze conclusie over de Tesla Powerwall: wel of niet kopen?

 • De salderingsregeling

  Als de salderingsregeling verdwijnt, dan worden accu’s voor zonnepanelen sneller economisch interessant. Stroom die je nu zelf opwekt, lever je in ruil voor geld terug aan het energienet. Voor teruggeleverde stroom krijg je evenveel geld als je zelf betaalt voor stroom die je van het net haalt. Gelijk oversteken dus.Op dit moment werkt Minister Wiebes aan een nieuwe terugleversubsidie. Iedereen die voor die tijd al zonnepanelen heeft, kan gebruik maken van een gunstige overgangsregeling. Voorwaarde van de nieuwe regeling is dat eigenaren van zonnepanelen er niet op achteruitgaan. We verwachten dat de vergoeding iets lager wordt, maar dat je ergens anders weer voordeel pakt, zodat je alsnog gelijk uitkomt. Zonne-energie opslaan en zelf gebruiken als je het nodig hebt, maakt je in die situatie flexibeler en onafhankelijker

Conclusie: Zelf stroom maken? Doe het nu

Nu zelf stroom maken levert teveel op om te laten liggen. Wachten op een betaalbare thuisaccu kan jaren duren. We staan bovendien nog maar aan het begin van de energierevolutie. Nederland gaat van het gas af en dat moment is dichterbij dan je denkt. Sterker nog, er zijn nu al hele nieuwbouwwijken die zonder gasaansluiting worden gebouwd. Alternatieve energiebronnen als wind- en zonne-energie zijn flink in opkomst. En de kans is groot dat de prijzen voor energie de komende jaren stijgen.

Dit is hét moment om zelf stroom te gaan maken. Zo ben je veel minder afhankelijk van de grote energiebedrijven. Als je nu kiest voor zonnepanelen, maak je bovendien nog gebruik van de salderingsregeling én van de gunstige overgangsregeling van Minister Wiebes. En tegen de tijd dat een thuisaccu een betaalbaar alternatief is, heb jij jouw eigen set zonnepanelen al jaren op het dak liggen. Mooi toch? Bij Zelfstroom houden we de ontwikkelingen rondom thuisaccu’s ondertussen goed in de gaten

Zet de eerste stap!

Juist nu is het verstandig om te bekijken wat zonnepanelen jou opleveren. Gelukkig kan dat snel, eenvoudig én vrijblijvend. Binnen een paar seconden maak je zelf een online dakanalyse, speciaal voor jouw situatie. Zo weet je direct de dakligging ten opzichte van de zon, de hellingshoek en hoeveel panelen erop je dak passen.

Voor een vrijblijvende offerte maak je na de dakcheck een belafspraak met onze adviseur. Op basis van jouw energieverbruik weet je in 5 minuten wat zonnepanelen jou opleveren. Ideaal!

Zonnepanelen huren - zelfstroom

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
95% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 432 klantbeoordelingen