1 min leestijd 21 - 01 - 2016

Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector?

Zonnepanelen worden soms wel eens verward met zonnecollectoren. Op zich niet vreemd, ze zien er immers ongeveer hetzelfde uit en maken ze allebei gebruik van energie van de zon. Maar er zijn wel degelijk grote verschillen.

Een zonnepaneel zet zonlicht om in stroom. Een zonnecollector zetten zonnewarmte om in warmte voor in huis. Vaak wordt met zonnecollectoren de warmwatervoorziening in huis geregeld. Uiteraard betekent het ook een besparing op je stookkosten.

Hoe werkt een zonnecollector precies?

Het principe is eenvoudig. Er wordt gebruikgemaakt van het feit dat metaal in de zon warm wordt. Meestal zijn de zonnecollectoren dan ook metalen voorwerpen waar een vloeistof doorheen stroomt die de warmte meeneemt. Er zijn verschillende typen zonnecollectoren; de vlakkeplaatcollector wordt het meest gebruikt. Een zonnecollector heeft een oppervlakte van 2 tot 5 vierkante meter. Het hart van de vlakkeplaatcollector is een zwarte plaat (absorber), waarboven vaak een glazen plaat zit. Zonlicht wordt gevangen achter het glas, net als in een broeikas. De absorber zit in een isolerende bak en houdt de zonnewarmte goed vast, waardoor de temperatuur van de absorber stijgt. Zodra de temperatuur van de plaat hoger is dan die van de omgeving zal de warmtestroom worden afgegeven aan het water dat via leidingen tussen de collector en de zonneboiler circuleert. Het warme water in de boiler is klaar voor dagelijks gebruik.

Minder gasverbruik door zonnecollector

Met zonnepanelen verbruik je minder stroom van het net, terwijl je met zonnecollectoren juist minder gas verbruikt. Het verwarmen van water doe je met namelijk zonnewarmte en dat bespaart gas.

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
96% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 336 klantbeoordelingen