Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Bij het bepalen van de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie nemen wij al deze factoren mee.

1. Ligging van het dak

Ten eerste is de ligging van het dak van belang. Bij voorkeur dient het dak op het zuiden gericht te liggen. Zuidoost en zuidwest levert doorgaans ook nog een mooie opbrengst op. Als je dak op het westen of het oosten ligt, dan zal de opbrengst iets lager liggen.

2. Hellingshoek van het dak

Ten tweede de hoek van het dak. De optimale hoek ligt tussen de 15 en de 55 graden. Bij een schuin dak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een plat dak kan je de hoek zelf bepalen. Hoe kleiner de hoek, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen. Bij het maken van een legplan voor een plat dak zoeken we altijd naar de opstelling waarmee je de maximale opbrengst behaalt.

3. Regio

Ten derde is de woonplaats van belang. Hoe meer je richting het westen woont, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen. Dit heeft te maken met het gemiddeld aantal uren dat de zon schijnt in een bepaalde regio.

Uiteraard hangt de opbrengst ook af van onder andere het type zonnepaneel, de leeftijd van het paneel en de weersomstandigheden.