1 min leestijd 19 - 04 - 2016

Mijn dak ligt deels in de schaduw. Hebben zonnepanelen wel nut?

Als je zonnepanelen op je dak laat plaatsen, is het van groot belang dat je zonnepanelen niet in de schaduw liggen. Met name ‘harde schaduw’, zoals de schaduw van een pijpje, boom of dakkapel, moet voorkomen worden.

Effect van schaduw op zonnepanelen

Ligt een zonnepaneel (deels) in de schaduw, dan wekt het gehele zonnestroomsysteem significant minder stroom op. Zonnepanelen liggen namelijk in serie geschakeld; een serie zonnepanelen wordt een string genoemd. Als één paneel dus minder presteert, dan heeft dit ook invloed op de opbrengst van de andere panelen. Zie het als een ketting die zo sterk is als de zwakste schakel.

Oplossing voor schaduw zonnepanelen

Mocht je een dak hebben dat deels in de schaduw ligt, dan is het in veel gevallen mogelijk om een opstelling te bedenken waarbij de panelen niet in de schaduw komen te liggen.

Een andere oplossing is het gebruik van micro-omvormers, waarbij ieder paneel zijn eigen omvormer heeft en de schaduw dus alleen invloed heeft op individuele panelen, niet op gehele strings.

Het is ook mogelijk om optimizers te gebruiken, die zonnepanelen met een minimale opbrengst afsluiten zodat dit niet ten koste gaat van de opbrengst van het gehele zonnestroomsysteem.

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
Zelfstroom wordt gewaardeerd met een 8.6 10.0 1.0
uit 75 klantbeoordelingen