Van werken bij defensie naar hoofdmonteur bij Zelfstroom: een carrièreswitch in stroomversnelling

Van werken bij defensie naar hoofdmonteur bij Zelfstroom: een carrièreswitch in stroomversnelling

Halverwege 2019 kreeg Zelfstroom een berichtje van Frenck Maatman: hij had een mooie carrière bij defensie, maar was toe aan iets anders. Zou Zelfstroom misschien iets voor hem kunnen zijn? Het bleek een perfecte match.

29 - 10 - 2020

Hoe ben je bij Zelfstroom terecht gekomen?

“Ik werkte al een paar jaar bij defensie, en werd daarbij veel uitgezonden. Daar genoot ik van, maar ik werd vader en wilde meer thuis zijn voor mijn kinderen. Zo ging ik nadenken over mijn toekomst, en kwam tot de conclusie dat ik een bijdrage wilde leveren aan een meer duurzame wereld én een baan wilde met toekomstperspectief. Ik was in mijn defensietijd altijd al handig en had ervaring opgedaan in het werken met elektra, dus ik besloot de elektrakant op te gaan. Ik twijfelde tussen het werken aan zonnepanelen en warmtepompen, maar toen ik bij Zelfstroom terecht kwam was de keuze snel gemaakt. Het gaf meteen een goed gevoel.”

Van werken bij defensie naar hoofdmonteur bij Zelfstroom: een carrièreswitch in stroomversnelling

Hoe ging dat in zijn werk, zo’n carrièreswitch? Moest je je eerst laten omscholen?

“Nee, ik kon leren on the job. Ik had wel al elektra-ervaring en was in het bezit van leidinggevende papieren, maar ik had nog geen elektradiploma’s. Gelukkig was dat geen probleem; mijn praktijkervaring en aanleg waren voldoende om te kunnen starten.”

Wat was je eerste indruk van Zelfstroom?

“Ik was meteen enthousiast! Het is nog een vrij jong, lerend bedrijf dat echt kansen biedt aan mensen zoals ik, die zich willen ontwikkelen. Ik ging wat terug in salaris omdat ik natuurlijk onderaan de ladder moest beginnen, in tegenstelling tot bij defensie, maar daar stond tegenover dat ik kon afspreken dat ik zo snel mogelijk richting hoofdmonteur zou doorgroeien. Gelukkig zagen ze dat in mij en kreeg ik het vertrouwen om daar meteen mee aan de slag te gaan. Met dat in gedachten had ik een goed perspectief. Na een dagje te hebben meegelopen was ik helemaal om!”

Van werken bij defensie naar hoofdmonteur bij Zelfstroom: een carrièreswitch in stroomversnelling

Hoe is je carrière bij Zelfstroom tot nu toe verlopen?

“Nou, exact zoals beloofd: na een half jaar als monteur te hebben gewerkt werd ik hoofdmonteur en inmiddels ben ik al bijna voorman groot werk. Dat doorgroeien was ook echt mijn plan, ik wil investeren in mijn toekomst. Ik heb mezelf gemotiveerd om snel te leren en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het grootste verschil tussen monteur en hoofdmonteur zijn is de verantwoordelijkheid die je draagt: ik ben eindverantwoordelijk voor een project. Wat dat betekent verschilt per keer, soms staan we ergens met zes man en moet ik hen begeleiden en aansturen – dan gaat mijn telefoon twintig keer per dag. Maar soms zijn de projecten ook wat kleiner.”

Waar krijg je energie van tijdens je werk?

“Ik vind het vooral mooi om iets wat in eerste instantie heel lastig is, goed en snel af te ronden. Daarnaast merk je dat mensen het ook echt waarderen als we iets extra’s doen, wat voor ons eigenlijk normaal is. Zo was ik laatst bij een paardenstal bezig met een installatie toen de boer aangaf dat er een golfplaat kapot was, die hebben we meteen even vervangen. Wij zagen dat er nog eentje beschadigd was en hebben die meteen ook vernieuwd; dat is een kleine moeite voor ons. Hij was er echt ontzettend blij mee. We kregen een constante aanvoer van koffie, sapjes en ontbijtkoek, haha. Dat is leuk, dat iemand zo blij met ons is. Het is dan ook dankbaar werk; je ziet meteen wat je aflevert.”

Het werken in teamverband is niet voor iedereen weggelegd. Hoe bevalt jou dat?

“De sfeer is echt heel goed onderling, we werken allemaal fijn samen als team. We zouden eigenlijk deze week met de jongens een pizzaatje gaan eten, maar dat gaat nu niet door vanwege de huidige coronamaatregelen (okt 2020, red.). Dat we zulke dingen graag samen doen terwijl we al de hele week met elkaar doorbrengen zegt wel wat, vind ik. Het maakt eigenlijk ook niet uit met wie je staat ingepland, het is altijd wel gezellig.”

Van werken bij defensie naar hoofdmonteur bij Zelfstroom: een carrièreswitch in stroomversnelling

Wat typeert Zelfstroom als werkgever, volgens jou?

“Zelfstroom wil graag groeien, het is constant in ontwikkeling en wil steeds meer leren en kunnen. Het is een ambitieus bedrijf dat graag stappen in de markt wil maken, dat merk je ook op de werkvloer. Als je zelf niet wíl stilstaan, dan zit je hier wel goed. Daarmee wil ik zeggen: er zijn mensen die niet per se willen doorgroeien, en dat is prima. Als je op je plek zit, zit je op je plek. Maar aan Zelfstroom zal het niet liggen: er is veel toekomstperspectief en ruimte om in jezelf te investeren. Zo ben ik nu bezig met weer een andere opleiding, waarbij ik een diploma toegewezen krijg op basis van mijn praktijkervaring. Zo kan ik weer verder doorgroeien. Dus je ziet: ik ben het levende bewijs.”

Wil je ook werken bij Zelfstroom?

We hebben momenteel veel vacatures open staan. Wellicht zit de vacature die jij zoekt er wel tussen. Klik hieronder om alle vacatures te bekijken.

Bekijk alle vacatures
Van werken bij defensie naar hoofdmonteur bij Zelfstroom: een carrièreswitch in stroomversnelling