4 min leestijd 10 - 01 - 2019

Nieuwe en toekomstige ontwikkelingen zonnepanelen

2018 was een absoluut recordjaar voor zonnepanelen. Extreem veel zonuren, een recordaantal geïnstalleerde zonnepanelen en dus ook een recordopbrengst. Maar wat zijn de belangrijkste trends voor zonnepanelen in 2019? Je leest de belangrijkste onderwerpen in deze blog.

Steeds meer mensen gaan zonnepanelen huren

We horen het echt heel vaak: ik wil graag zonnepanelen, maar ik investeer liever geen spaargeld. Daarom gaan steeds meer mensen zonnepanelen huren. Als je zonnepanelen huurt hoef je – in tegenstelling tot zonnepanelen kopen – niet direct een grote investering te doen, maar profiteer je wél meteen van duurzame stroom. En je hebt geen omkijken naar de aanschaf, installatie, onderhoud en verzekeringen van de zonnepanelen. Benieuwd wat dit jou oplevert? Vraag direct een offerte aan.

Stijgende energieprijzen

In 2019 gaan we behoorlijk meer betalen voor gas en elektriciteit. Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgt de energierekening van huiseigenaren volgend jaar gemiddeld met €150, een kwart meer dan dit jaar. Hoe dat komt? Meer energiebelasting en hogere energieprijzen.

Opkomst thuisaccu in 2019: nog even niet

Wachten met zonnepanelen, totdat de thuisaccu een betaalbaar initiatief is? Dat is niet slim, denken wij. Ook in 2019 is de thuisaccu nog geen betaalbare optie voor zonnepaneel-eigenaren. Al Over vijf tot tien jaar komt daar wellicht verandering in.

Nieuwe records voor zonnepanelen in 2019

Steeds meer mensen nemen zonnepanelen. Ook in 2019 verwachten we een nieuw record. In 2017 werden 3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Dat is bijna 60% meer dan de 1,8 miljoen van een jaar eerder. In de eerste helft van 2018 kwamen daar al 2,3 miljoen panelen bij. Als we de lijn doortrekken, dan komen we voor dit jaar uit op 4,8 miljoen zonnepanelen. In totaal liggen er in Nederland nu ruim 12 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken.

Rekenen we met dezelfde groeicijfers voor 2019, dan komen er volgend jaar 7 miljoen zonnepanelen bij. Voor een deel zijn dit zonnepanelen op woonhuizen. Maar vooral de toepassing van panelen op bedrijfsdaken neemt relatief snel toe. Op dit moment is zonne-energie goed voor ‘slechts’ 2,2% van de elektriciteitsproductie. Dat moet het komend jaar groeien naar zo’n 5,5%. En dan nog zijn we een van de minst duurzame landen in de EU. Er is dus nog voldoende ruimte voor groei!

Wijziging salderingsregeling*

Zoals je wellicht wel hebt gehoord, kan iedereen met zonnepanelen zeer waarschijnlijk nog één jaar langer salderen. De salderingsregeling geldt dan tot 2021. Minister Wiebes zegt in november dit over zijn plannen in 2019: “Ik streef ernaar om najaar 2018 aan de Kamer een brief te sturen met een nadere uitwerking van de terugleversubsidie inclusief hoe verschillende specifieke doelgroepen zoals utiliteit en coöperatieve energieprojecten hierin worden meegenomen. De eerste helft van 2019 wil ik gebruiken om de wijziging van de regelgeving op te stellen en te consulteren.”

*Lees de update over de salderingsregeling van mei 2019

Woz waarde: tellen jouw zonnepanelen mee?

Het afgelopen jaar was er heel veel te doen over de WOZ-waarde en zonnepanelen. Want mag je het nu wel of niet optellen bij de waarde van je huis?

Uit onderzoek van Greenspread blijkt nu dat het gros van de gemeenten geen WOZ-waarde toekent aan zonnepanelen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat 34 procent van de gemeenten zonnepanelen doelbewust niet meeneemt in de waardebepaling als men weet dat ze aanwezig zijn, 30 procent heeft nog geen beleid geformuleerd en 36 procent neemt zonnepanelen bewust wél mee in de waardebepaling. In totaal deden 198 gemeenten mee aan het onderzoek.

Wat verder opvalt is dat zonnepanelen geen of nauwelijks invloed hebben op de WOZ-waarde van een object. Het gros van de gemeenten heeft bovendien geen zicht op het feit of er zonnepanelen op een object zijn geplaatst en houdt dit ook niet bij.

Nog geen zonnepanelen op het dak?

En wil je graag weten of jouw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie? Doe de online dakanalyse. Binnen 1 minuut weet je of jouw dak geschikt is.

Waarom zonnepanelen huren?
Niet investeren, wel besparen is het grote voordeel van zonnepanelen huren. Het werkt zo: in plaats van zonnepanelen te kopen betaal je huur voor de zonnepanelen. Dit bedrag verdien je terug met de stroom die je zelf opwekt. In de meeste gevallen betekent dit dat je geld bespaart; je hoeft immers veel minder stroom van je energieleverancier af te nemen. Hierdoor kun je meteen besparen op je energiekosten zonder een investering te doen. Zo maak je zelf stroom met zonnepanelen op jouw dak.

  • De huurprijs staat voor 10 jaar vast
  • Vakkundige installatie inbegrepen
  • Inclusief uitgebreide garantie
  • Verzekerd tegen schade (incl. hagel & storm)
  • Verhuisservice: je kunt de zonnepanelen meeverhuizen of overdragen aan de nieuwe bewoners
  • Na de huurperiode kun je de zonnepanelen voordelig overnemen

Duizenden klanten gingen je voor! Dus als jouw dak geschikt is, waarom zou je het dan niet doen? Vraag direct een offerte aan!

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
92% van de klanten beveelt ons aan 8.7 10.0 1.0
uit 841 klantbeoordelingen