8 meestgestelde vragen over de thuisbatterij

De 8 meestgestelde vragen (en antwoorden) over de thuisbatterij

Met het stijgende aantal zonnepanelen én de verschillende ontwikkelingen op de energiemarkt stijgt de interesse in de thuisbatterij! Logisch, dat dit ook een aantal vragen oproept. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste.

5 min leestijd 05 - 10 - 2023

1. Hoeveel eigen stroom kan ik met een thuisbatterij opslaan?

Dat hangt af van het moment dat de stroom van de zonnepanelen binnenkomt en je directe verbruik hiervan. Hoeveel stroom een thuisbatterij kan opslaan is daarnaast afhankelijk van opslagcapaciteit van de thuisbatterij.

2. Hoeveel % zelfconsumptie kan ik bereiken met een thuisbatterij?

Gemiddeld gebruik je 30% van je eigen opgewekte stroom direct in je huishouden. Met de komst van een thuisbatterijsysteem kan dit percentage oplopen naar 60% tot 80%! Jouw thuisbatterij dient dus niet als seizoensopslag, maar zet je in om een deel van je verbruik gedurende de dag te verschuiven.

3. Hoe wordt bepaald wanneer een thuisbatterij gaat laden en ontladen?

Een batterij zal standaard de zelfconsumptie zoveel mogelijk verhogen, het overschot aan opgewekte stroom wordt dus opgeslagen in plaats van terug geleverd aan het net. Energie voor je apparaten in huis wordt vervolgens uit je batterij gehaald in plaats van uit het net.

4. Moet ik zelf iets doen om de batterij optimaal te laten werken?

Nee, de aansturing van de thuisbatterij verloopt volledig automatisch en wordt op dit moment geoptimaliseerd op basis van de dynamische energieprijzen.

5. Is een thuisbatterij veilig?

De thuisbatterij die wij in ons assortiment hebben is veilig en niet brandgevaarlijk. Het LFP (LiFePo4) batterijsysteem dat wij aanbieden biedt veel voordelen in vergelijking met een loodzuur of lithium accu. Zo hebben LFP accu’s een langere levensduur, weinig onderhoud nodig en zijn ze extreem veilig. Daarnaast zijn alle varianten uitgevoerd met een BMS (Battery Management System) deze monitort continu de werking van de accu modules. Mocht er ergens iets niet in orde zijn dan schakelt de BMS deze module direct uit.

6. Wat voor type accu’s zijn er?

Veel accu’s zijn zogenaamde Lithium-ion batterijen. Binnen deze familie kan onderscheid gemaakt worden in NMC en LFP batterijen. Wij voeren op dit moment alleen de LFP (LiFePo4) batterij systemen. Dit is de volgende generatie accu’s zowel op veiligheid als op duurzaamheid.

7. Kan een thuisbatterij als back-up dienen bij stroomuitval?

Een back-up voorziening is technisch vrij complex om te realiseren. We hebben in Nederland nog steeds een erg betrouwbaar stroomnet, waardoor we gemiddeld slechts 20 minuten per jaar zonder stroom zitten. Een thuisbatterij gebruiken als noodoplossing bij stroomuitval, zou dus kunnen, maar omdat het complex is om te realiseren is het op dit moment niet winstgevend om te doen. Wij zullen dit vooralsnog dus ook niet aanbieden.

8. Hoeveel installatiegarantie zit er op een thuisbatterij systeem?

De installatiegarantie is een garantie op de installatie van het complete thuisbatterijsysteem. Net zoals bij de installatie van onze zonnepanelen garanderen we dat de installatie correct wordt uitgevoerd. Daarom geven we 10 jaar installatiegarantie.