Btw op de thuisbatterij terugvragen? Zo doe je dat!

Sinds kort is het mogelijk om de btw op je thuisbatterij terug te vragen. En dat is goed nieuws voor iedereen die interesse heeft in een thuisbatterij of er kortgeleden een gekocht heeft! Dankzij de btw-teruggave wordt het een stuk interessanter om te investeren in een thuisbatterij, je bespaart namelijk in één keer 21% op de aanschafkosten. In dit artikel vertellen we je meer over de btw-teruggave, voorwaarden en voordelen.

Waar moet ik aan voldoen om de btw voor de thuisbatterij terug te krijgen?

SolarEdge Home 48V - transparant

Wil je de btw over je nieuwe thuisbatterij terugvragen? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn? We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Thuisbatterij met slimme aansturing: jouw thuisbatterij komt alleen in aanmerking voor de btw-teruggave als de batterij met slimme aansturing werkt. Dat betekent dat het systeem er zelf voor zorgt dat stroom tegen een lage prijs wordt gekocht en tegen een hoge prijs wordt verkocht. De thuisbatterij van Zelfstroom is klaar voor slimme aansturing, maar slimme aansturing is nog geen vast onderdeel als je de thuisbatterij koopt. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.
 • Dynamisch energiecontract: een tweede voorwaarde om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave is dat je gebruik maakt van een dynamisch energiecontract. Dit contract moet op naam staan van de aanvrager van de btw-teruggave.
 • Handelen met energie: met een slimme thuisaccu in combinatie met een dynamisch energiecontract is het mogelijk om te handelen met energie. Je laadt jouw accu op als de prijs voor elektriciteit laag is en ontlaadt de batterij bij een hogere marktprijs. Hierdoor ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer en kan je de btw voor de thuisbatterij terugkrijgen.
 • Niet eerder gebruik gemaakt van Kleine Ondernemersregeling: heb je al zonnepanelen en hiervoor gebruik gemaakt van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) om de btw terug te vragen? Dan zal de Belastingdienst de btw-teruggave voor de thuisbatterij waarschijnlijk weigeren. Tip: zet de btw-teruggave aanvraag en het dynamische energiecontract op naam van je partner, zo gebruikt een nieuw persoon de Kleine Ondernemersregeling.
SolarEdge Home 48V - transparant

Welke voordelen biedt de btw-teruggave voor thuisbatterijen?

Het grootste voordeel van de btw-teruggave voor thuisbatterijen is dat de aanschaf van de thuisbatterij financieel aantrekkelijker wordt. Dankzij de btw-teruggave kun je direct 21% van de aanschafkosten terugvragen en daalt de terugverdientijd van de batterij.

Hoe vraag ik de btw voor mijn thuisbatterij terug?

Stel geniet van de zon - zonnepanelen

Het terugvragen van de btw op je thuisbatterij hoeft geen lastig karwei te zijn. Kom je er toch niet helemaal uit? Laat je dan helpen door een financieel adviseur. Wil je de btw voor jouw thuisbatterij zelf terugvragen? Doorloop dan de volgende stappen:

 1. Je ontvangt de factuur van de thuisbatterij
  Jij betaalt het bedrag voor de thuisbatterij inclusief btw. Na de installatie van de slimme thuisbatterij ontvang je van ons de bijbehorende factuur. Deze factuur heb je nodig om de btw over de thuisbatterij terug te vragen.
 2. Je sluit een dynamisch energiecontract af
  Voor de btw-teruggave heb je een dynamisch energiecontract nodig. Heb je die nog niet? Sluit dan eerst een dynamisch energiecontract af.
 3. Je vraagt de btw over de thuisbatterij terug bij de Belastingdienst
  Heb je de factuur van de thuisbatterij ontvangen en heb je een dynamisch energiecontract? Dan kom je in aanmerking voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR) en kun je de btw over je batterij terugvragen op de website van de Belastingdienst.
 4. Je ontvangt 21% btw terug
  De belastingdienst beoordeelt jouw aanvraag voor de btw-teruggave. Wordt jouw aanvraag goedgekeurd, dan krijg je binnen 6 tot 8 maanden de 21% btw teruggestort op je bankrekening.
Stel geniet van de zon - zonnepanelen

Benieuwd of een thuisbatterij voor jouw situatie interessant is? Via onderstaande knop plan je een vrijblijvend adviesgesprek in. Samen kijken we naar de mogelijkheden van een thuisbatterij bij jou thuis!