3 min leestijd 10 - 01 - 2019

Terugblik: 2018 een absoluut topjaar voor zonnepanelen

Iedereen met zonnepanelen op het dak heeft een absoluut droomjaar achter de rug. Al in oktober hebben veel eigenaren de opbrengst van 2017 overtroffen. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen, ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddeld van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit afzonderlijke berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de Universiteit Utrecht.

Hoe hoog is de recordopbrengst?

In de periode januari tot en met midden oktober, brachten zonnepanelen vergeleken met het langjarig gemiddelde zo’n 10 tot 15 procent meer op, afhankelijk van waar je woont in Nederland. In Zuid-Oost Brabant liep dat zelfs op tot 25%.

Waarom is de opbrengst zo hoog?

De hoge opbrengst van dit jaar lijkt vooral te danken aan een opvallend hoge scores in de maanden mei en juli. Ook in februari was de opbrengst opvallend hoog. Juni, augustus en september waren juist gemiddeld.

Dankzij het prachtige voorjaar lag de opbrengst van zonnepanelen 13 procent hoger dan gemiddeld. Het aantal zonuren lag in de eerste helft van 2018 bijna zestien procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Niet zo gek dus dat de opbrengst groot is. Tot en met juni hebben onze klanten in totaal 9,5 miljoen kWh zonne-energie opgewekt. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het hele jaar 2017, met 5,1 miljoen kWh. Een gemiddeld huishouden wekt zo in een half jaar gemiddeld 1.696 kWh op. Om je een beeld te geven: in huis kun je daar 7 kastmodel vriezers met A+ label een jaar voor laten draaien.

Perfect weer voor zonnepanelen

Kou en felle zon is de perfecte combinatie voor een hoge opbrengst. En dus niet een lange, warme zomerdag. Er zijn dan wel meer zonuren, maar dat weegt vaak niet op tegen het negatieve effect van de warmte. Liever meer zonuren in de koude winter, dan snikhete zomermaanden. Tenminste, als je kijkt naar de opbrengst van zonnepanelen.

Eerder dit jaar bekeken we al eens naar de beste maanden voor zonnepanelen.

Steeds meer zonnepanelen

Het opbrengstrecord is niet het enige record dat is gebroken dit jaar. Ook het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar sterk gegroeid. In 2017 werden 3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, een toename van bijna 60 procent ten opzichte van 2016. In de eerste helft van 2018 zijn er in Nederland 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton. Deze cijfers blijken uit rapporten van onderzoeksbureau Good en Dutch New Energy Research! In totaal zijn er nu ruim 12 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland.

Nog geen zonnepanelen op het dak?

En wil je graag weten of jouw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie? Doe de online dakanalyse. Binnen 1 minuut weet je of jouw dak geschikt is.

Waarom zonnepanelen huren?

  • Niet investeren, wel besparen
  • De huurprijs staat voor 10 jaar vast
  • Vakkundige installatie inbegrepen
  • Inclusief uitgebreide garantie
  • Verzekerd tegen schade (incl. hagel & storm)
  • Verhuisservice: je kunt de zonnepanelen meeverhuizen of overdragen aan de nieuwe bewoners
  • Na de huurperiode kun je de zonnepanelen voordelig overnemen

Duizenden klanten gingen je voor! Dus als jouw dak geschikt is, waarom zou je het dan niet doen? Vraag direct een offerte aan!

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
92% van de klanten beveelt ons aan 8.7 10.0 1.0
uit 841 klantbeoordelingen