Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)?

Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)?

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat stroom op een groene (dus duurzame) manier is opgewekt. Een Garantie van Oorsprong wordt ook wel een groencertificaat genoemd. Eén GvO is goed voor duizend kWh elektriciteit en geeft ook aan waar en hoe die hoeveelheid stroom in Europa duurzaam is opgewekt. Oftewel, per uitgegeven GvO is 1.000 kWh stroom met behulp van zon, wind, water of biomassa opgewekt. Een GvO is een jaar houdbaar en wordt in Nederland uitgegeven door CertiQ, een dochteronderneming van de landelijke netbeheerder TenneT.

Het vertekende beeld van een Garantie van Oorsprong

Het idee van een Garantie van Oorsprong is goed, omdat het opwekken van groene stroom erdoor gestimuleerd wordt. Maar het is niet altijd wat het lijkt, want het is in Europa namelijk toegestaan om te handelen in Garanties van Oorsprong. Dat werkt als volgt: in het ene land (bijvoorbeeld Nederland) is meer vraag naar groene stroom dan dat er opgewekt kan worden. In een ander land (bijvoorbeeld Noorwegen) wordt meer groene stroom opgewekt dan er vraag naar is en dus zijn er GvO’s te veel. Nederlandse bedrijven kunnen dan de GvO’s kopen die van oorsprong in Noorwegen uitgegeven zijn. Hierdoor kunnen ze grijze stroom leveren, terwijl ze zeggen dat het groene stroom is.

Wat betekent een Garantie van Oorsprong dus écht?

Het kan dus zijn dat de groene stroom die jij geleverd krijgt eigenlijk grijs is. Het enige wat de Garantie van Oorsprong dus écht betekent, is dat er in hetzelfde jaar ergens in Europa duizend kWh aan groene stroom is opgewekt.

Hoe weet je 100% zeker dat jouw stroom groen en/of duurzaam is?

Heel simpel: zonnepanelen aanschaffen. Alle stroom die jij dan direct verbruikt, komt van jouw dak. Je kunt dan met behulp van de Zelfstroom app ook precies zien hoeveel je opwekt, hoeveel je direct verbruikt, hoeveel je teruglevert (die stroom is ook groen natuurlijk) en hoeveel je van je energieleverancier nog geleverd hebt gekregen.

Nog geen zonnepanelen op jouw dak?

Wil je weten of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de snel de dakcheck. Want of je nu besluit om zonnepanelen te huren of te kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. Maar hoeveel kun je nu precies besparen met zonnepanelen op je dak?

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen de adviseurs van Zelfstroom  je altijd vrijblijvend advies geven op basis van jouw situatie. Dat doen ze graag en geheel vrijblijvend voor je. Plan een gratis adviesgesprek, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoeveel jij kan besparen.