2 min leestijd 01 - 08 - 2020

Opbrengst zonnepanelen: dit zijn de beste maanden

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand. Waar komt dit door? En wanneer haal je in Nederland de hoogste opbrengst uit jouw zonnepanelen? Hieronder vertellen we je er alles over!

Opbrengst zonnepanelen afhankelijk van aantal factoren

De belangrijkste factoren zijn:

 • Dakligging en hellingshoek
  De meest ideale ligging van jouw zonnepanelen is pal zuid met een hellingshoek van 36°. Maar ook bij plaatsing tussen zuidwest en zuidoost heb je gemiddeld een topopbrengst.
 • Vermogen
  Hoe hoger het vermogen van jouw zonnepanelen, hoe hoger je maximale opbrengst kan zijn. Het maximale vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Het meest gangbare vermogen is 295 Wp.
 • Locatie
  Het jaarlijks aantal zonuren in Nederland is niet overal gelijk. Wie aan de kust woont heeft meer zonuren, dan iemand in oosten van Nederland. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen. Een leuk weetje: ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken met zonnepanelen komt van diffuus licht. Dat is indirect zonlicht, bijvoorbeeld bij bewolking. Dus ook met de typisch Nederlandse wolkenvelden kunnen we genoeg zonne-energie opwekken.
 • Het klimaat
  Een andere belangrijke factor is het klimaat. Zonuren, schaduw en temperatuur zijn van invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. Het klinkt misschien gek, maar een zinderende zomerzon geeft jouw zonnepanelen niet de beste boost.

Wat is het ideale weer?

De opbrengst van zonnepanelen hangt vooral af van de stand van de zon.  Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari, levert minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde  tijdstip in mei. De zon staat in mei hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.

Veel mensen denken dat zonnepanelen op warme dagen het meest opleveren. Maar warmte heeft geen positief effect. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van zonnepanelen zelfs iets af. Dat komt omdat de elektrische geleiding in de zonnecellen beter verloopt bij kou. Voor iedere tien graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer vijf procent.

In deze maand haal je de hoogste opbrengst

In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.

Verdeling opbrengst zonnepanelen per maand.

November, december en januari zijn de maanden met de minste opbrengst. Hieronder zie je de grafiek met de gemiddelde opbrengst van jouw zonnepanelen per maand.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand

Tip: Stap nu over op zonnepanelen

Nog geen zonnepanelen? Als je nu kiest voor zonnepanelen, dan pak je de zonnige (na)zomermaanden nog mee en haal je meteen een hoge opbrengst. Bovendien liggen de panelen dan deze zomer nog op je dak. Plan nu een vrijblijvende afspraak.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen