Interview met Saskia de Liefde

Interview met Saskia de Liefde

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik werk als productspecialist in de farmaceutische industrie. Ik bezoek huisartsen, specialisten en verpleegkundigen en geef uitleg over allergie medicatie en behandelmethodes. Daarnaast geef ik trainingen. Ik werk nu ruim 15 jaar in de farmaceutische industrie. Mijn huidige rayon loopt van de bollenstreek tot aan Texel, dus ik reis veel voor mijn werk, zo’n 40.000 km per jaar. Dat is best inspannend, maar mijn werk geeft me ook veel energie. Ik woon in Hoofddorp samen met mijn twee katten. In mijn vrije tijd zit ik ook niet stil: ik houd van wandelen, mountainbiken, racefietsen, golfen en fotograferen. En ik ga graag uit met vrienden en vriendinnen, bezoek de sauna, concerten en ga af en toe los op oude disco of chille housemuziek!”

Waarom heb je voor zonnepanelen huren gekozen? Wat gaf voor jou de doorslag?
“Op mijn oude huis zitten ze ook. Dat gaf me een kick: zodra ze waren aangesloten, zag je de stroommeter teruglopen. Een gevoel van ‘kijk eens even wat die zon mij brengt’. Daar krijg je positieve energie van. Dat heb ik nu ook weer. Als ik nu de oven aanzet, dan is dat dankzij zonne-energie die ik zelf opwek. In mijn werk moet ik targets halen, die drive heb ik ook met mijn zonnepanelen: hoe meer ze opbrengen, des te groter de kick!”

Waarom heb je voor Zelfstroom gekozen?
“Nou, ik ben een vrouw alleen en heb recent een nieuw huis gekocht. Dan blijven er weinig liggende gelden over. Aan mijn huis moet nog veel worden opgeknapt, dus genoeg kosten. Het idee van zonnepanelen huren werd mij door Zelfstroom héél helder uitgelegd. Vooral dat je ze na 10 jaar voor een klein bedrag kunt overnemen sprak mij aan. Zélfs wanneer ik nog eens zou gaan verhuizen, kan ik de panelen meenemen. Bovendien: hoe meer mensen je op deze manier enthousiast kunt maken voor zonnepanelen, des te beter voor het milieu.”

Ging dat makkelijk, van offerte tot installatie?
“Het duurde enige tijd voor de afspraak was gemaakt, maar dat lag volledig aan mijn eigen drukke agenda. Het was nog een aardige klus omdat ik een heel steil dak heb. Maar uiteindelijk lagen de 8 panelen er binnen een dag op.“

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Goed. Ik loop regelmatig naar boven om te kijken hoeveel ze hebben opgewekt. De app gebruik ik eigenlijk niet, maar dat komt omdat ik een oude telefoon heb.”

 

Hoeveel bespaar je per maand ten opzichte van de oude situatie?
“Dat weet ik nog niet precies, dat zie ik eind van het jaar wel. Wel kreeg ik pas nog een rekening van mijn energieleverancier van twee euro dertig: dat scheelt dus flink.”

Wat heb jij met duurzaamheid?
“Ja ik ben daar wel veel mee bezig. Je probeert allemaal op je eigen wijze je steentje bij te dragen. Ieder beetje is waardevol voor het nageslacht. Dus ik scheid mijn afval. Ben zuinig met water, gooi nooit zo maar water weg.

Eten evenmin. Dat komt denk ik ook door mijn opvoeding. Met een vader die de hongerwinter nog heeft meegemaakt, hebben wij geleerd dat het een dag later ook nog eetbaar is. Levensmiddelen die net over de datum zijn, kun je ook nog prima eten in plaats van weggooien.”

Maak je zelf meer duurzame keuzes nu je zonne-energie opwekt?
“Ja, ik ben nog meer bezig met afval. Ook bijvoorbeeld op Facebook laat ik van me horen als het om het weggooien van plastic gaat. Niet dat ik nou zo’n macrobiotisch-onbespoten type ben, maar het vele gebruik van plastic bijvoorbeeld, irriteert me wel. Al dat plastic in onze oceanen, dieren die er door verstikt worden…daar word ik verdrietig van! Laat ze er belasting op heffen of zo. Verder ik eet ik al minder vlees. Ik merk dat het duurzaam denken een soort virus is. Maar wel een positief virus!”

Merk je dat jouw omgeving nu ook interesse heeft in zonnepanelen?
“Mijn buurman vroeg al ‘hoe werkt dat dan’ en ‘wat kost dat dan?’ Mijn broer was ook geïnteresseerd. Ik merk dat veel mensen het interessant vinden, maar toch nog aarzelen. Terwijl ik denk dat je het beter nu kunt doen. Als ik straks de eindafrekening krijg, denk ik: ‘bedankt zonnepanelen!’. Want het scheelt echt. En het geeft ook nog eens een goed gevoel. Zonne- energie is voor nu, én voor onze toekomst.”

Ook enthousiast geworden?

Plan adviesgesprek