Interview met Eltjo Veentjer

Interview met Eltjo Veentjer

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben commercieel manager bij BSI, het British Standards Institution. Dat is wereldwijd de marktleider op het gebied van auditing en certificering. Dat doen we voor een groot aantal producten en branches. Van medische hulpmiddelen tot gastoestellen, van verlichting tot brandblussers. We hebben twee laboratoria in Engeland waar we producten testen of ze aan specifieke veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen. Een steeds belangrijker thema in mijn vakgebied is cyber security, omdat door the internet of things steeds meer producten met het internet zijn verbonden. Ik stuur vanuit Amsterdam een team aan dat de marketing en sales doet voor de Benelux en Scandinavië. Ik ben veel onderweg. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn vrouw en mijn kinderen. Ik heb er vier, waarvan twee pleegkinderen, die doordeweeks op een groep zitten. In het weekend zijn we allemaal samen, doen we leuke dingen met z’n allen. Verder probeer ik nog wat te sporten, met name hockey en wielrennen.”

Heb jij wat met duurzaamheid?
“Ja, eigenlijk steeds meer. Doordat ik zie wat er nu allemaal al kan, is het eigenlijk zonde om het niet te doen. Als je de mogelijkheid hebt, om slimmer met energie om te gaan, om minder gas te verbruiken, om zuiniger te rijden, waarom zou je het dan niet doen?”

Waarom heb je voor zonnepanelen huren gekozen? Wat gaf voor jou de doorslag?
“Ik zag de voordelen van zonnepanelen altijd al wel, maar hikte tegen de hoge aanschafprijs aan. Door ze te huren, worden zonnepanelen ineens heel makkelijk en interessant.”

Ging dat makkelijk, van offerte tot installatie?
“Ja. Ik heb een offerte aangevraagd en de mogelijke besparing met ze besproken. De installatie duurde aanvankelijk even omdat er van installateur werd gewisseld. Maar die nieuwe installateurs hebben alles hartstikke mooi en snel gemonteerd.”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Ja erg goed. Het levert aardig wat op. Via de Growat zie ik precies wat de opbrengst is.”

Hoeveel bespaar je ten opzichte van de oude situatie?
“Ik heb tien panelen, en dat is goed voor zo’n 90 procent van mijn energieverbruik. Die opbrengst is ook geadviseerd door Zelfstroom, omdat je zo voorkomt dat je energiebelasting betaalt over je terug geleverde stroom.”

 Merk je ook dat je nog meer duurzame keuzes maakt nu je zonne-energie opwekt?
“Nee, eigenlijk niet. Ik was er daarvoor ook al bewust mee bezig. Niet stoken als dat niet nodig is, geen overbodige verlichting laten branden, proberen zuinig te rijden, zeker omdat ik zo veel in de auto zit.”

Merk je dat jouw omgeving nu ook interesse heeft in zonnepanelen?
“Een van de buren is voor zijn zonnepanelen ook naar Zelfstroom gegaan, die had ze uiteindelijk zelfs nog eerder dan ik. Mooi toch? Ik zou willen dat meer mensen voor zonnepanelen kiezen. Als je dak ervoor geschikt is waarom niet? Als je ze huurt hoef je zelf niet te investeren, terwijl je toch meteen geld bespaart. En je hoeft er niks voor te doen. Dus wat mij betreft is zonnepanelen huren echt een no-brainer

Ook enthousiast geworden?

Plan adviesgesprek