Interview met Aukje de Groot-Verspaget

Interview met Aukje de Groot-Verspaget

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben gastouder. Dat doe ik nu sinds een jaar. Erg leuk werk, vooral omdat je een stukje bijdraagt aan de ontwikkeling van je gastkinderen, dat je ziet dat je samen stappen maakt. Maar ook de vrijheid die je hebt als gastouder spreekt me aan. Als ik naar buiten wil, dan kan dat. Als ik een dag maar één kindje heb, pak ik lekker de fiets en trek er op uit. Met de kinderen waarvoor je al langer zorgt, bouw je echt een band op. Zelf heb ik ook kinderen, mijn dochter is 9 en mijn zoon 10. Ik krijg energie van bakken, vooral brood en taarten, dat is natuurlijk ook erg leuk met kinderen. Mijn gastkinderen vragen er inmiddels zelf om: ‘Gaan we vandaag weer wat lekkers bakken?’.”

Heb jij wat met duurzaamheid?
“Ja, ook door dat bakken van me. Dat gééft veel energie, maar kost natuurlijk ook best wat. Ik heb een behoorlijk hoge stroomrekening. De oven verbruikt het nodige, en ik heb drie koelkasten… Dat is ook een van de redenen geweest om voor zonnepanelen te kiezen. Dat, én het milieu. Je hoort en ziet steeds vaker nare berichten over smeltende poolkappen en ijsberen die hun leefwereld steeds kleiner zien worden. Ik heb niet de illusie dat ik mijn eentje de wereld kan redden, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen.”

Waarom heb je voor zonnepanelen huren gekozen? Wat gaf voor jou de doorslag?
“Zonnepanelen kopen is gewoon een te grote investering. Maar nu je ze kunt huren is de stap wel erg makkelijk te zetten.”

Ging dat makkelijk, van offerte tot installatie?
“Ja, ik heb eerst uitgebreid advies ingewonnen, omdat ik toch iets duurder uit ben nu. Maar dat komt door het hoge stroomverbruik en het scherpe tarief dat ik daarvoor had. Uiteindelijk ga ik fors besparen en het is een keuze voor duurzaamheid, dat geeft ook een goed gevoel.”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Goed. Ik heb ze sinds maart en we hebben natuurlijk een erg goede zomer gehad. Ik kijk af en toe op de meter en zie dat de opbrengst fors is.”

Merk je ook dat je nog meer duurzame keuzes maakt nu je zonne-energie opwekt?
“Nou nee, niet meer dan ik al deed. Wel heb ik af en toe zo’n ‘ping’ momentje, dat ik er bij stilsta dat ik duurzaam energie opwek. Bijvoorbeeld dat de koelkast vandaag weer op gratis zonne-energie werkt.”

Merk je dat jouw omgeving nu ook interesse heeft in zonnepanelen?
“Ja! Ik ontdekte dat mijn buurman inmiddels ook klant is bij Zelfstroom. En mijn twee goede vriendinnen zijn ook heel enthousiast door mijn verhaal!”

Ook enthousiast geworden?

Plan adviesgesprek