Interview met Astrid Lahnemann

Interview met Astrid Lahnemann

maakt zelf stroom sinds voorjaar 2020

Astrid houdt van de goede dingen des levens; ze gaat graag langs bij haar dochter, tennist geregeld en organiseert regelmatig en met veel plezier etentjes bij haar thuis. En op dat huis is ze best trots; het is mooi en ze woont er graag. Sinds het voorjaar is het dak voorzien van zonnepanelen van Zelfstroom. Oók iets om trots op te zijn.

22 - 10 - 2020

Waarom heb je gekozen voor zonnepanelen?

“Nou, eigenlijk gaf mijn buurman de doorslag. Hij is een vriend van me en hij helpt me met allerlei zaken in en om het huis. Hij heeft al een tijdje zonnepanelen op zijn dak liggen en vroeg wel vaker waarom ik niet óók overstag ging, waarbij ik steeds aangaf dat ik het zo’n gedoe vond. Maar hij wist me te overtuigen, hij zei: joh, als je het geld hebt liggen, doe het dan. Op de bank levert het niks op, en zo krijg je er nog wat voor terug. Zo had ik het nog nooit bekeken! Geld laten liggen is natuurlijk voor iedereen zonde, als dit wat rendement geeft dan is dat toch ideaal? Dat heeft me eigenlijk over de streep getrokken. En daarbij vind ik duurzaamheid natuurlijk belangrijk. Zonnepanelen werken daar op een ideale manier aan bij, het is toch mooi dat de zon voor jou de energie opwekt?”

Interview met Astrid Lahnemann

Waarom heb je voor Zelfstroom gekozen?

“Toen ik me eenmaal ging oriënteren kreeg ik allerlei aanbiedingen, waardoor ik ben gaan vergelijken. De keuze voor Zelfstroom was daarbij al snel duidelijk. Dat was eigenlijk de partij waarin ik het meeste vertrouwen had, op basis van de verhalen die ik erover had gehoord en gelezen. Bovendien gaf het me vertrouwen dat er al zoveel gemeentes met Zelfstroom in zee zijn gegaan, dat heeft me wel echt overtuigd.”

Hoe verliep het proces, van akkoord tot installatie?

“Nou, veel vlotter dan ik had verwacht! Het was eigenlijk een kwestie van een paar weken en alles was geregeld. Ik ben ook heel enthousiast over de installateurs, dat waren echt nette, vriendelijke kerels. Toen ze de omvormer gingen installeren ben ik er ook even bij gaan zitten, ik vond het leuk om mee te kijken. Dat vonden de mannen ook prima, ze waren heel geduldig en legden me van alles uit. Daar ben ik wel echt enthousiast over.”

Interview met Astrid Lahnemann

En hoe bevalt de zonne-energie tot nu toe?

“Ik heb de panelen sinds het voorjaar, dus ik heb de mooie, zonnige zomermaanden goed kunnen meepikken. Ik moet natuurlijk nog afwachten hoe de eindafrekening wordt, die gaat pas echt laten zien hoe leuk dat dit is. Volgens mijn buurman gaat het mij een paar honderd euro opleveren dit jaar, ik ben benieuwd!”

Kijk je ook vaak in de Zelfstroom app?

“Ja! Ik gebruik hem best veel, op elke dag dat de zon schijnt kijk ik er sowieso op – dat vind ik echt leuk. Als mijn buurman hier is dan wil hij ook altijd even spieken; hij gaat er helemaal in op. Hij laat me dan van alles zien, bijvoorbeeld wat ik per uur opwek en wat ik nu weer heb bespaard. Het is heel simpel, al ben ik er zelf niet helemaal in thuis. Maar ik zie genoeg mensen om mij heen vaak op zo’n app kijken, die worden er echt helemaal blij van.”

Interview met Astrid Lahnemann

Hoe vind je de panelen uitzien, nu ze er liggen?

“De zonnepanelen liggen aan de zijkant van mijn huis, aan de kant waar ik buren heb. Je ziet ze dus niet echt duidelijk, dat vind ik wel fijn. Maar als ik voorbij loop en ik zie ze liggen, dan denk ik toch ‘oh ja, leuk: mijn zonnepanelen.’ Ze zijn helemaal zwart – daarom zijn ze niet zo opvallend, ze springen niet in het oog. Daar ben ik wel blij mee! Ik heb een mooi huis, dus dan wil ook panelen in een bijpassende stijl. Ik zie wel eens daken met panelen die een witte rand eromheen hebben, dat vind ik dan jammer. Ja, ik ben heel blij met hoe deze eruit zien.”

Astrid sluit af: “Ik kan zonnepanelen aan iedereen aanbevelen. Het is zo mooi dat je hiermee ook je steentje aan de verduurzaming van de aarde kan bijdragen, het mes snijdt zo aan twee kanten. Het is duurzaam én voordelig.”

Bekijk jouw mogelijkheden voor zonnepanelen

Direct offerte aanvragen

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.