Wat is een zonnestroomsysteem?

Om zonne-energie op te vangen en om te zetten in de elektriciteit die je in huis kunt gebruiken is een zonnestroomsysteem nodig. Dit systeem bestaat uit zonnepanelen, optimizers (optioneel), een omvormer en een aansluiting in de meterkast. Naast het zonnestroomsysteem leggen we je op deze pagina uit hoe het terugleveren en salderen van elektriciteit werkt.

Zonnepanelen

Ze zetten de zonne-energie om in stroom. Hoeveel stroom je opwekt, hangt onder andere af van het aantal zonnepanelen en het maximale vermogen per zonnepaneel. Zonnepanelen zijn panelen die bestaan uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen worden gemaakt van silicium, een stof die de belangrijke foto-elektrische eigenschap bezit. Simpel gezegd: silicium zorgt ervoor dat zonlicht wordt omgezet in stroom (elektriciteit). Omdat zonnecellen makkelijk beschadigd kunnen raken, worden ze met elkaar verbonden in een zonnepaneel. Door het frame en een laag glas worden de zonnecellen beschermd.

Optimizers

Die zorgen ervoor dat je zonnepaneel meer stroom opwekt, tot wel 25% meer dan zonder optimizers. Als een aantal zonnepanelen voor een deel van de dag in de schaduw komt te liggen, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de andere panelen. De optimizer zorgt ervoor dat de zonnepanelen die wel in de zon liggen optimaal blijven presteren. Afhankelijk van de manier waarop en waar de zonnepanelen geplaatst worden, kunnen optimizers tot wel 25% meer rendement verzorgen.

Omvormer

Deze vormt het hart van je zonnestroomsysteem. Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen leveren, om in bruikbare wisselstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom voor in huis. De elektrische apparaten in huis werken namelijk alleen op wisselstroom, terwijl zonnepanelen alleen gelijkstroom opwekken. De omvormer – de naam zegt het al – zorgt er dus voor dat de stroom omgevormd wordt.

Meterkast

Hier wordt de stroom vanuit de omvormer naartoe geleid. Schijnt de zon en verbruik je op dat moment stroom? Dan maakt de meterkast gebruik van de stroom uit zonne-energie. Vanuit de omvormer komt de wisselstroom via je meterkast in je huis terecht. Je meterkast zorgt ervoor dat er bijgehouden wordt wat je aan stroom opwekt en verbruikt. Wekken je zonnepanelen meer op dan je verbruikt, dan zorgt jouw meterkast ervoor dat deze stroom op het energienet belandt. Wek je minder op dan je verbruikt, dan vult je meterkast het juist aan met elektriciteit van het net.

Terugleveren

Schijnt de zon volop, maar maak je geen gebruik van alle zonne-energie? Dan lever je de energie automatisch terug aan het stroomnet. De stroom die je zelf opwekt, wordt eerst gebruikt door alle apparaten in huis. Soms wek je meer stroom op dan je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet thuis bent. Dan gaat de stroom die je niet gebruikt automatisch het elektriciteitsnet op. Dit heet terugleveren. Die teruggeleverde stroom wordt automatisch ingehouden op je energierekening. Dat heet salderen. Als je in totaal meer stroom teruglevert dan je afneemt, dan krijg je een aantrekkelijke terugleververgoeding.

Kom je er niet uit? Neem telefonisch contact met ons op via 085 20 10 160

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?