Waarom wekken mijn zonnepanelen op warme zomerdagen minder op dan in het voorjaar?

Wanneer je zelf stroom opwekt, zul je merken dat je stroomopbrengsten elke maand van het jaar verschillend zijn. Waar komt dit door? En tijdens welke maanden haal je in Nederland de hoogste opbrengst uit jouw zonnepanelen? Hier vertellen we je graag alles over!

De beste maanden om stroom op te wekken

Van de 8.760 uren die een jaar telt, hebben we in Nederland gemiddeld 1.500 zonuren. De opbrengst van een zonnestroomsysteem hangt vooral af van de stand van de zon ten opzichte van de zonnepanelen. De beste maanden voor het opwekken van zonne-energie zijn dan ook mei, juni en juli; in deze maanden staat de zon het hoogst aan de hemel en zijn de dagen het langst.
De maand mei scoort vaak wel net iets beter dan de maanden juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen in mei minder hoog zijn dan in de zomermaanden.

Dat klinkt vast vreemd, want je zal wellicht denken: hoe hoger de temperatuur, hoe meer stroom ik opwek. Je bent niet de enige: veel mensen denken dat zonnepanelen op warme dagen het meest opleveren. Het tegendeel is echter waar. Bij hogere temperaturen vanaf 25 graden Celsius neemt de opbrengst van zonnepanelen zelfs licht af, doordat de elektrische geleiding in de zonnecellen minder goed verloopt door de warmte. Voor iedere 10 graden Celsius temperatuurstijging (na 25 graden Celsius), daalt de stroomopbrengst van jouw zonnepanelen met ongeveer 4%.

De minste maanden om stroom op te wekken

In de wintermaanden staat de zon lager aan de hemel en zijn de dagen korter. Minder zonuren dus! De maanden november, december en januari zijn wat opbrengst betreft de minst rendabele maanden. Je zonnestroomsysteem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, ook in de winter wekken je zonnepanelen stroom op door de lichtinval op de panelen.

Minder zonuren en een laagstaande zon zorgen dus voor een lagere opbrengst. Ook kan het in Nederland regelmatig sneeuwen. Je zonnepanelen kunnen best tegen sneeuw, maar een sneeuwlaag op jouw zonnepanelen kan er wel voor zorgen dat je zonnestroomsysteem niet werkt. Het zonlicht bereikt de zonnecellen dan namelijk niet.

Hieronder zie je de gemiddelde opbrengst van jouw zonnestroomsysteem per maand:

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?