Waarom verschilt de opbrengst tussen mijn omvormer en slimme meter?

Het is je wellicht opgevallen dat je zelf opgewekte stroom van je zonnestroomsysteem, zoals je die afleest van het display van je omvormer of de app, niet overeenkomt met de teruggeleverde stroom zoals je die afleest van je slimme meter. Graag leggen wij je uit waar dit verschil door komt.

De omvormer

De omvormer van je zonnestroomsysteem zet gelijkstroom om naar wisselstroom. Dankzij een internetverbinding kan de omvormer deze data over je zelf opgewekte stroom doorgeven aan een monitoring portaal of app. In je portaal of app is de bruto stroomproductie te zien, vanaf de allereerste dag dat je zonnepanelen stroom opwekken.

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter in je meterkast. Deze meter registreert het stroom- en gasverbruik. Wanneer je zonnepanelen hebt registreert de slimme meter ook hoeveel opgewekte stroom je terug levert aan het stroomnet. Deze teruglevering lees je af op het speciaal hiervoor ingerichte telwerk van je (slimme) meter.

De slimme meter registreert enkel de zelf opgewekte stroom minus het directe verbruik dat in huis plaats vindt. Het direct verbruik wordt ook niet weergegeven op de afrekening van je energieleverancier.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?