Het totale vermogen van mijn panelen is hoger dan het vermogen van mijn omvormer. Klopt dit wel?

Wellicht heb je opgemerkt dat het totale wattpiekvermogen van je panelen hoger is dan het (nominale uitgangs-) vermogen van je omvormer. Deze keuze is bewust gemaakt door de ontwerper van jouw zonnestroomsysteem. Dankzij een hoger totaal wattpiekvermogen aan panelen bereikt de omvormer in de ochtend sneller zijn opstartvermogen. Hierdoor gaat de omvormer eerder op de dag stroom opwekken. Dit wordt ook wel ‘overdimensioneren’ genoemd.

Als voorbeeld nemen we een omvormer met een nominaal uitgangsvermogen van 3.000 watt. Op deze omvormer willen we zonnepanelen aansluiten van 300 wattpiek (Wp) per stuk. Volgens het nominale uitgangsvermogen van de omvormer zouden er maximaal tien panelen op de omvormer aangesloten kunnen worden. Het totale wattpiekvermogen dat op de omvormer is aangesloten wordt dan 3.000 wattpiek.

Verschil tussen testcondities en de praktijk

Het wattpiekvermogen van een zonnepaneel duidt het vermogen aan wat het zonnepaneel onder laboratoriumomstandigheden afgeeft; dat wil zeggen bij een instraling van 1000 watt per m2 en een temperatuur van 25 graden Celsius.

Door verschillende factoren zien we in de praktijk dat een zonnepaneel minder vermogen oplevert dan het gegeven wattpiekvermogen. Dit vermogen is immers vastgesteld onder ideale testcondities in een laboratorium.

Op het daadwerkelijke dak waar de zonnepanelen uiteindelijk worden geplaatst, zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat de lichtintensiteit en invalshoek van de zon op de panelen variëren. Het wattpiekvermogen van een zonnepaneel zal dus altijd iets onder zijn maximum blijven. Doordat wij hier in het ontwerp van het zonnestroomsysteem rekening mee houden, en net iets meer panelen op de omvormer aan te sluiten, zit de omvormer ook steeds tegen zijn maximale prestatie aan.

Zouden wij dit niet doen, dan zal je omvormer in de ochtenden minder vroeg beginnen met produceren. Zodra de zon lager staat zal de omvormer ook eerder uitschakelen.

Overdimensioneren wordt aangeraden

Om het verschil tussen de ideale testcondities en de situatie op jouw dak te verkleinen, kiezen we er daarom voor om te over te dimensioneren. Dit kan door bijvoorbeeld elf panelen van 300 Wp per stuk aan te sluiten. Het wattpiekvermogen van je omvormer komt dan op 3.300 Wp. Dit valt ruim binnen de veilige marges van je omvormer. De installatierichtlijnen van de fabrikant raden dit overdimensioneren zelfs aan. Zo gaat je omvormer sneller stroom opwekken dan wanneer je een zwaardere omvormer of minder panelen had gehad.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?