Stappenplan zonnepanelen meeverhuizen naar je nieuwe woning

Plannen om te verhuizen met gehuurde zonnepanelen? Dan bestaat er de optie om je zonnepanelen mee te verhuizen. Hier lees je hoe dit werkt.   

Belangrijke, praktische informatie

Als je zonnepanelen huurt en je gaat verhuizen, dan is het een optie om de zonnepanelen mee te verhuizen. De meerkosten en de onzekerheid of de zonnepanelen op je nieuwe woning passen maken deze optie minder aantrekkelijk dan optie 1 of optie 2. Kies je toch voor deze optie en is het mogelijk om de zonnepanelen mee te verhuizen, dan helpen we je hier natuurlijk graag bij. Hieronder vind je het stappenplan. 

Stap 1: Geef je verhuisplannen door 

Het doorgeven van de verhuisplannen is altijd de eerste stap en doe je minimaal 2 maanden voor de overdracht van je huis. Heb je dit nog niet gedaan? Dan doe je dat gemakkelijk en snel via de volgende link: verhuisplannen doorgeven. 

Stap 2: Beoordeling geschiktheid nieuwe woning (op afstand)

Wanneer je aangeeft dat je het zonnestroomsysteem mee wilt verhuizen naar je nieuwe woning, bekijken we met ons inmeetprogramma naar je nieuwe woning om te zien of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Op deze manier kunnen we inschatten of het zonnestroomsysteem in zijn geheel op de nieuwe woning past. Ook beoordelen we hoeveel opbrengst je per jaar ongeveer kunt verwachten wanneer je zonnepanelen op je nieuwe woning liggen. De nieuwe ligging en omgeving beïnvloeden namelijk de verwachte opbrengst. Daarnaast dienen wij vooraf te weten of de nieuwe woning een 1- of 3-fase stroomaansluiting heeft, aangezien elk type stroomaansluiting een andere omvormer nodig heeft. 

Stap 3: Voorlopige schatting van de verhuiskosten (op afstand)

Als uit stap 2 blijkt dat het dak van je nieuwe woning geschikt lijkt om uw gehuurde zonnestroomsysteem mee te verhuizen, dan kunnen wij een voorlopige schatting maken van de verhuiskosten van het systeem. Indien het dak van je nieuwe woning geschikt is voor de plaatsing van je gehuurde zonnestroomsysteem, dan zijn de verhuiskosten € 50 per paneel (inclusief btw).
Let op: Deze prijs van € 50 per paneel geldt enkel wanneer je het zonnestroomsysteem al minstens één jaar huurt. Wil je het systeem binnen één jaar na installatie verhuizen? Dan gelden er andere tarieven. Ook dient het zonnestroomsysteem zonder aanpassingen op het dak van de nieuwe woning te kunnen worden geplaatst. Het doen van aanpassingen bij een systeemverhuizing resulteert in meerwerk. De kosten voor dit meerwerk worden – conform onze algemene voorwaarden – bij je in rekening gebracht. Onder meerwerk verstaan we onder andere: 

 • Het wijzigen van het aantal zonnepanelen. 
 • Het plaatsen van een andere omvormer of optimizers. 
 • Het plaatsen van een andere onderconstructie. Dit is afhankelijk van het soort dak van de nieuwe woning (plat of schuin dak). 
 • Indien er gebruikt gemaakt dient te worden van een steiger, verreiker, etc. 
 • Indien het zonnestroomsysteem niet op dezelfde of op de volgende werkdag herplaatst kan worden op de nieuwe woning. 
 • Indien het zonnestroomsysteem verder dan 50 km vanaf de oude woning herplaatst dient te worden. 
 • Indien het zonnestroomsysteem naar één van de Nederlandse Waddeneilanden wordt verhuisd. 

Stap 4: Technische controle van de nieuwe woning (op locatie)

Omdat op afstand niet altijd alle details kunnen worden beoordeeld, komt onze installateur graag nog even bij je nieuwe huis langs. Tijdens deze technische controle wordt het volgende bekeken: 

 • Of er zaken over het hoofd zijn gezien bij de beoordeling op afstand. 
 • Hoe het kabeltraject eruit komt te zien. 
 • Of het dak in goede conditie is om er zonnepanelen op te plaatsen. 
 • Of er meerwerk nodig is voor het plaatsen van de panelen. 
 • Of er daadwerkelijk hetzelfde aantal panelen op het dak kan worden geplaatst.  

Het is belangrijk dat je toegang heeft tot je nieuwe woning. De schouwer dient namelijk ook binnen in de woning te kijken of er sprake is van meerwerk. Let op: Indien het niet mogelijk is om hetzelfde aantal panelen te plaatsen en er kunnen bijvoorbeeld twee panelen niet geplaatst worden, dan blijf je gedurende de rest van de looptijd van het huurcontract ook nog de twee inactieve panelen huren. 

Stap 5: De exacte verhuiskosten van het systeem vaststellen

Na de technische controle op locatie kunnen wij de exacte verhuiskosten voor de verhuizing van het systeem vaststellen.  

Stap 6: Het inplannen van de verhuizing

Indien je akkoord gaat met de kosten van de verhuizing van je zonnestroomsysteem, kunnen wij de verhuizing van het systeem samen met je inplannen. 

Belangrijk om te weten 

Zelfstroom behoudt altijd het recht om te bepalen of een zonnestroomsysteem geschikt is om mee te verhuizen van de oude naar een nieuwe woning. Daarnaast is Zelfstroom niet verantwoordelijk voor de gemiste opbrengsten in de periode dat het systeem niet in werking is tijdens het verhuisproces. 

De zonnepanelen toch liever niet meeverhuizen? 

Dan biedt de verhuisservice van Zelfstroom ook nog optie 1: zonnepanelen met uw huis meeverkopen en optie 2: het huurcontract overdragen aan de nieuwe bewoners. Twee opties die in de regel gemakkelijker en bovendien goedkoper zijn. En wil je dan alsnog zonnepanelen op je nieuwe dak, dan kan dat natuurlijk en helpen we je daar graag bij. 

Lees meer over

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?