Waarom btw terugvragen?

Waarom btw terugvragen?

Omdat je met zonnepanelen stroom opwekt, heb je eigenlijk een klein energiebedrijf. Op sommige dagen wek je meer stroom op dan je verbruikt. Je gaat dan energie terugleveren aan het energiebedrijf. Omdat je daar geld voor krijgt, ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. En betaal je dus belasting.

Let op: Je kan alleen btw terugkrijgen van de belastingdienst als je zonnepanelen hebt gekocht.

Hoeveel btw krijg je terug?

De hoogte van je btw hangt af van de kosten van je zonnepanelen. Je zonnestroomsysteem en de installatie kost bijvoorbeeld € 3.000. Hierover betaal je 21% btw. Dat komt neer op € 630. De btw op aanschaf en installatie minus het forfait is het bedrag dat je uiteindelijk terugkrijgt van de Belastingdienst.

Forfaitbepaling

De Belastingdienst doet, jammer genoeg, niets voor niets. De regeling die zij heeft opgezet om het mogelijk te maken de btw terug te vragen bevat een forfaitbepaling. Met dit forfait wil de Belastingdienst eigenlijk zeggen dat je met zonnepanelen geld verdient en daar willen zij een compensatie voor. Het forfait wordt berekend op basis van het totale wattpiekvermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen.

 

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?