Waarom verschilt de opbrengst tussen mijn omvormer en slimme meter?

Het is je wellicht opgevallen dat je zelf opgewekte stroom van je zonnestroomsysteem, zoals je die afleest van het display van je omvormer of de app, niet overeenkomt met de teruggeleverde stroom zoals je die afleest van je slimme meter. Graag leggen wij je uit waar dit verschil door komt.

De omvormer

De omvormer van je zonnestroomsysteem heeft, naast het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom, ook een andere functie. Dankzij een internetverbinding kan hij kan namelijk ook de data over je zelf opgewekte stroom doorgeven aan een online monitoring portaal of app. Hierin kan je je bruto stroomproductie inzien vanaf de allereerste dag dat je zonnepanelen stroom opwekken.

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter in je meterkast die, naast het bijhouden van de hoeveelheid verbruikte stroom en gas, ook laat zien hoeveel zelf opgewekte stroom je terug levert aan het stroomnet. Deze teruglevering zie je terug op het speciaal hiervoor ingerichte telwerk van je (slimme) meter.

De slimme meter registreert enkel de zelf opgewekte stroom minus het directe verbruik. Het direct verbruik wordt ook niet weergegeven op de afrekening van je energieleverancier.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?