Waaruit bestaan de vaste kosten op mijn energierekening?

Je energierekening bestaat uit twee groepen, namelijk de variabele en de vaste kosten. De variabele kosten zijn de leveringskosten voor de groene stroom en gas die je hebt afgenomen. De vaste kosten leggen we je graag per onderdeel uit.

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor het leveren van energie aan je huis, onafhankelijk van de hoeveelheid energie die je daadwerkelijk verbruikt. De vaste leveringskosten werden vroeger “vastrecht” genoemd.

Energiebelasting

De energiebelasting is een heffing die de overheid heft op het verbruik van stroom en gas. Hoeveel energiebelasting je betaalt, is afhankelijk van je energieverbruik. Jij betaalt de energiebelasting aan de energieleverancier. De energieleverancier betaalt deze vervolgens aan de overheid.
De energiebelasting is in het leven geroepen om het energieverbruik te verminderen. Door het belasten van energieverbruik wil de overheid de gebruiker stimuleren om bewuster met energie om te gaan, om zo duurzaamheid aan te sporen.

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting is een vast bedrag dat je jaarlijks terugkrijgt van de overheid op de energierekening. Dit bedrag wordt ook wel de “heffingskorting” genoemd.
De vermindering energiebelasting is in het leven geroepen omdat de overheid het gebruik van energie ziet als basisbehoefte. Het is dus een vorm van ondersteuning.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een extra belasting die wordt geheven op de energierekening en die wordt gebruikt om investering in duurzame energie te financieren. Hoeveel ODE je betaalt, is afhankelijk van je energieverbruik.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten zijn kosten die de netbeheerder in rekening brengt voor het transporteren van energie via het stroom- en gasnetwerk. Het tarief van de netbeheerskosten wordt bepaald door de netbeheerder, niet door de energieleverancier. De netbeheerkosten worden gebruikt voor het onderhoud en het gebruik van het energienet.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?