Waaruit bestaan de vaste kosten op mijn energierekening?

Naast de variabele leveringskosten voor de groene stroom en gas die je hebt afgenomen, vind je ook een aantal vaste kosten op je energierekening.

Vaste leveringskosten 

Voorheen werden de vaste leveringskosten ook wel “vastrecht” genoemd. De vaste leveringskosten worden door je energieleverancier in rekening gebracht voor de verleende diensten en staan los van de hoogte van je energieverbruik.

Energiebelasting 

De energiebelasting is een overheidsheffing die in rekening wordt gebracht door de energieleverancier. Vervolgens draagt de energieleverancier deze af aan de overheid. Deze energiebelasting is in het leven geroepen om een efficiënter energieverbruik te stimuleren en zo het milieu te sparen. Energiebelasting betaal je per kWh stroom en per m3 gas.

Vermindering energiebelasting

De Nederlandse overheid ziet een deel van je stroomverbruik als basisbehoefte. Daarom past zij een vermindering toe op het stroomverbruik in onroerende zaken met een verblijfsfunctie, zoals een woning of kantoor. Deze vermindering energiebelasting kan je zien als een soort heffingskorting op stroom. De vermindering energiebelasting geldt niet op gas.

Opslag Duurzame Energie 

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een overheidsheffing die los van de energiebelasting wordt geheven. De inkomsten uit de ODE worden door de overheid gebruikt om duurzame energie te kunnen stimuleren. Net zoals de energiebelasting, wordt de ODE per kWh stroom en per m3 gas in rekening gebracht.

Netbeheerkosten 

De netbeheerkosten, ook wel netwerkkosten genoemd, worden door de energieleverancier in rekening gebracht en vervolgens verrekent met de netbeheerder. Deze kosten dienen als bijdrage aan het onderhoud en je gebruik van het energienet in Nederland. De hoogte van je netbeheerkosten hangen af van je type aansluiting. Deze kosten worden per dag in rekening gebracht op je energierekening.

 

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?