Hoe werkt de btw teruggave zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen gekocht? Dan kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Je betaalt namelijk belasting over de aanschaf en installatie van het zonnestroomsysteem. Maak je geen zorgen over de administratie. Dankzij onze gratis btw service nemen we je alle zorg uit handen.

Waarom btw terugvragen?

Omdat je met zonnepanelen stroom opwekt, heb je eigenlijk een klein energiebedrijf. Op sommige dagen wek je meer stroom op dan je verbruikt. Je gaat dan energie terugleveren aan het  energiebedrijf.

Omdat je daar geld voor krijgt, ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. En betaal je dus belasting.

Hoeveel btw krijg je terug?

De hoogte van je btw hangt af van de kosten van je zonnepanelen. Je zonnestroomsysteem en de installatie kost bijvoorbeeld € 3.000. Hierover betaal je 21% btw. Dat komt neer op € 630.De btw op aanschaf en installatie min forfait is het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Forfaitbepaling

De Belastingdienst doet, jammer genoeg, niets voor niets. De regeling die zij heeft opgezet om het mogelijk te maken de btw terug te vragen bevat een forfaitbepaling. Met dit forfait wil de Belastingdienst eigenlijk zeggen dat je met zonnepanelen geld verdient en daar willen zij een compensatie voor.
Het forfait wordt berekend op basis van het totale Wattpiek vermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen.

Gratis btw service

Samen met onze partner BADACO Administratie en Belastingadviseurs nemen wij het hele traject van de btw teruggave zonnepanelen voor je uit handen. Zo hou je meer tijd over leuke dingen waar je wél energie van krijgt.

Iedereen die bij Zelfstroom zonnepanelen koopt heeft recht op de gratis btw teruggave. Normaal kost de btw-teruggave service € 156,09 (incl. btw).

Wij regelen je btw teruggave zonnepanelen!

Als je gebruik wilt maken van deze service kun je dit formulier invullen en retour zenden naar dit e-mailadres. Per post kan natuurlijk ook! Je vindt ons adres op onze contactpagina.

Voorwaarden btw teruggave zonnepanelen

Niet iedereen mag gebruikmaken van de btw teruggave op zonnepanelen. Voldoe je aan onderstaande voorwaarden?

 • Je bent een particuliere afnemer
 • Je hebt de zonnepanelen gekocht (en laten installeren)
 • Je hebt de zonnepanelen op of bij je woning laten installeren
 • De zonnestroominstallatie is opgeleverd of in gebruik genomen na 20 juni 2013
 • Je levert de opgewekte zonne-energie (deels) terug aan het elektriciteitsnet

Let op: De tijdelijk gratis btw-service aanvraag (formulier) moet uiterlijk 1 maand na installatie door Zelfstroom zijn ontvangen.

Zelf btw terugvragen

Als u al ondernemer bent, dan moet u zelf btw terugvragen. Volg onderstaand stappenplan:

Stap 1: Meld u bij de Belastingdienst aan als ondernemer.

De Belastingdienst ziet je als ondernemer vanaf het moment dat je stroom teruglevert aan het energienetwerk. Meld je daarom aan als ondernemer bij de Belastingdienst, vanaf de dag dat je zonnestroomsysteem is geïnstalleerd.

Aanmelden kan ook al vóórdat de panelen zijn gemonteerd. Maar maximaal binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt aangeschaft.

Je hebt hiervoor het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer‘ nodig van de Belastingdienst. Het formulier is eenvoudig. De meeste vragen spreken voor zich. Voor de vragen 2, 6, 7 en 8 geven we extra uitleg.

 • Vraag 2: hierbij vermeld je in de meeste gevallen een eenmanszaak.
 • Vraag 6a: hier vermeld je één opdrachtgever, namelijk het elektriciteitsbedrijf waaraan je de stroom levert die je met jouw zonnepanelen opwekt.
 • Vraag 6b: hier vermeld je: Opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen.
 • Vraag 7: hier vul je jouw inkomenssituatie in. Je werkt nul uren per week voor je onderneming (7b). Je verlies over het eerste jaar zijn de aanschafkosten van je zonnestroomsysteem (7c; vergeet niet om een min voor het getal te zetten!). Bij 7d wordt bedoeld: inkomsten uit overige werkzaamheden. Dit zijn de inkomsten die in de wet Inkomstenbelasting vallen onder de inkomstenbron ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. Dit vul je dus alleen in als je dergelijke inkomsten hebt.
 • Vraag 8a: hier vul je een schatting van de omzet in. Bij een systeem van 1.500 wattpiek is dat grofweg €250.
 • Vraag 8b: hier vul je de aanschafkosten van je zonnestroomsysteem in.

Stap 2: Ontvangstbevestiging van de Belastingdienst

Binnen vijf werkdagen ontvang je van de Belastingdienst een zogenaamde ‘vaststelling’. Je bent nu ondernemer. In dezelfde brief staat ook je btw-nummer.

Weer vijf dagen later ontvang je per post je inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen. Nog eens vijf dagen later ontvang je jouw wachtwoord.

Stap 3: Btw aangifte doen

Als ondernemer moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen (tenzij je hier ontheffing voor hebt gekregen). Vergeet de btw-aangifte niet, want dan riskeer je een boete en naheffing!

De eerste aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt betaald over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Het btw-bedrag kun je terugvinden op de factuur en vul je in bij het veld ‘Voorbelasting’. Daarnaast moet je ook btw afdragen.

Om het gemakkelijk te maken heeft de Belastingdienst in onderstaande tabel standaardbedragen genoemd voor de btw die je op jaarbasis moet afdragen. Dat heet ook wel ‘forfaits’. De btw op aanschaf en installatie min dit forfait is het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Stap 4: Ontheffing van administratieve verplichtingen

Zodra je je aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer, ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Echter, je kan ook ontheffing krijgen van btw-aangifte. Is in de jaren na de aanschaf van de zonnepanelen het btw-bedrag dat je moet betalen lager of gelijk aan € 1.345? Dan kan je een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Dit betekent dat je dan geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Je kan onmiddellijk bij het aanvragen van de teruggave btw zonnepanelen, tegelijk met stap 1 uit dit stappenplan, aangeven dat je ontheffing voor btw-aangifte wil aanvragen.

Btw teruggave zonnepanelen voor ZZP’ers

Ook als ZZP’er kan je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Maar let op: het is niet vanzelfsprekend dat je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling

Dat komt omdat je al bestaande activiteiten hebt. Je kan alleen van de kleine ondernemersregeling gebruik maken als je na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw per jaar hoeft te betalen.