Wat is salderen?

Wanneer je met je zonnestroomsysteem op een bepaald moment meer stroom opwekt dan direct verbruikt, dan wordt deze stroom teruggestuurd naar het openbare stroomnet. Op je energierekening staat hoeveel energie in kWh je hebt afgenomen van je energieleverancier, wanneer je niet direct stroom verbruikt van je eigen zonnestroomsysteem. Daarvan wordt uiteindelijk de energie die je hebt teruggeleverd aan het openbare stroomnet afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Salderingsgrens

De salderingsgrens is dus de hoeveelheid stroom die je van ons geleverd hebt gekregen. De salderingsgrens is daarmee voor iedereen anders. Je kunt dus nooit méér salderen dan de hoeveelheid stroom die je geleverd hebt gekregen.

Zelfstroom saldeert via Energyhouse de duurzame stroom die je opwekt tegen hetzelfde leveringstarief als de stroom die je van ons afneemt. Namelijk: het leveringstarief inclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Voorwaarden voor salderen

Om de opgewekte stroom te kunnen salderen dient het zonnestroomsysteem te worden aangemeld op www.energieleveren.nl. Door middel van deze aanmelding word je netbeheerder geïnformeerd dat je zelf stroom produceert door middel van een zonnestroomsysteem. Je netbeheerder kan dan nagaan of je een energiemeter hebt die de teruglevering van opgewekte stroom kan registreren. Ook kunnen de energieleveranciers dan de saldering administratief verwerken.

Wat er gaat veranderen?

De huidige salderingsregeling wordt in de toekomst waarschijnlijk vervangen door een terugleversubsidie: een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. Op deze pagina kun je hier meer over lezen.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?