De getallen over opwek in mijn Zelfstroom app kloppen niet

De data die in de Zelfstroom app wordt getoond over de opbrengst van jouw zonnestroomsysteem, is gebaseerd op gegevens uit de omvormer. Toch is het mogelijk dat er kleine verschillen ontstaan tussen de getallen op de omvormer en in verschillende apps. Zo zijn de volgende situaties denkbaar:

  • De getallen in de Zelfstroom app komen niet overeen met de getallen op het display van de omvormer
  • De getallen in de Zelfstroom app komen niet overeen met de getallen in de app van de fabrikant van de omvormer (SolarEdge, Growatt, Autarco)
  • De getallen in de Zelfstroom app lijken te worden aangepast (bijvoorbeeld: opwek van “gisteren” wijkt af dan opwek van “vandaag” gisteren was aan het einde van de dag)

De omvormer is via je internetverbinding verbonden met een centraal systeem van de fabrikant van de omvormer, waarop de app van de fabrikant van de omvormer is aangesloten. Dit is geen permanente verbinding, maar deze gegevens worden periodiek doorgegeven, waardoor ze niet altijd volledig actueel zijn. Wij lezen het systeem van de fabrikant van de omvormer vervolgens weer uit, wat ook periodiek en dus met enige vertraging gebeurt. Daarnaast vinden er voor sommige getallen omrekeningen plaats. Zo toont de Zelfstroom app omwille van duidelijkheid alleen waarden in “kWh”, waardoor er soms omrekeningen van “W” plaatsvinden. Als gevolg daarvan is het mogelijk dat de gegevens in de Zelfstroom app tijdelijk afwijken van de andere app en van de getallen die je eventueel op de omvormer zelf ziet. Dit is slechts een tijdelijk effect; op de langere termijn zou de data hetzelfde moeten zijn.

Heb je toch het idee dat er iets niet klopt? Neem dan contact met ons op.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?